Šport > Nogomet
1149 ogledov

Michel Platini aretiran!

Michel Platini
Bivši prvi mož evropskega nogometa se je znašel v hudih težavah.

V Franciji so aretirali nekdanjega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Michela Platinija zaradi obtožb korupcije, povezanih z dodelitvijo svetovnega prvenstva v nogometu 2022 Katarju, danes poročanje neodvisnega francoskega spletnega preiskovalnega medijskega portala Mediapart povzema britanski Daily Telegraph.

Liverpool Tottenham Liga prvakov finale Brexit Šport Letos Angleži in nikoli več?

Nekdanjega slovitega nogometaša in kasneje predsednika Uefe so po poročanju omenjenega portala aretirali pripadniki protikorupcijskega urada pravosodne policije v Nanterru, predmestju glavnega mesta Francije Parizu. Preiskavo proti Platiniju vodi tamkajšnji protikorupcijski urad (OCLCIFF), Platinija pa so, kot trdi Mediapart, prepeljali na zaslišanje na sedež omenjenega urada.

Mediapart še poroča, da je v okviru preiskave francoskih oblasti v središču preiskave tudi generalni sekretar nekdanjega predsednika Francije Nicolasa Sarkozyja. Nekdanji glavni tajnik Claude Gueant in vplivna desna roka Sarkozyja je uradno osumljenec, ki pa ostaja zaenkrat na prostosti.

aleksander čeferin Ni maral kritike Šport Čeferin udaril po francoskem predsedniku Macronu

Triinšestdesetletna legenda Juventusa in kapetan francosko nogometne reprezentance se je znašel sredi obtožb, da naj bi bogat Katar decembra 2010 kupil svetovno prvenstvo v nogometu, ki bo v tej z nafto bogati zalivski državici leta 2022. Leta 2014 je priznal, da se je pred oddajo glasu tajno sestal s Katarcem Mohamedom bin Hammamom, nekdanjim podpredsednikom Fife in nekdanjim predsednikom azijske nogometne zveze.

Michel Platini | Avtor: Profimedia Profimedia

Platini je v času svoje nogometne poti trikrat zaporedoma osvojil zlato žogo, Ballon d'Or, za najboljšega nogometaša stare celine v letih 1983, 1984 in 1985. Od leta 2007 do 2015 pa je bil na čelu evropske nogometne zveze, ko mu je opravljanje vseh nalog v nogometu za štiri leta prepovedala etična komisija Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

Platinija so namreč spoznali krivega, da je leta 2011 prejel "neupravičeno izplačilo" v višini dveh milijonov švicarskih frankov, ki mu ga je namenil prav tako suspendirani nekdanji prvi mož svetovne nogometne družine Švicar Sepp Blatter, ko je bil Platini od 1998 do 2002 še njegov tesni sodelavec. Blatter je prav tako med osumljenci preiskave v Franciji.

Komentar Šport Druga liga, tako ali drugače

Na dvojnem izboru leta 2010 je Fifa določila gostitelja dveh mundialov, že izpeljanega leta 2018 v Rusiji in naslednjega, ki bo v Katarju. Ta država je pri glasovanju dobila 13 od 22 glasov izvršnega odbora Fife. Devet let kasneje je v različnih postopkih zaradi korupcije bilo vpletenih kar 16 članov omenjenega izvršnega odbora.

Francoske pravosodne oblasti preiskujejo obljubo Katarja, ki je Fifi v primeru izbora obljubil 100 milijonov evrov nagrade, kar naj bi si nato razdelili zaslužni za dodelitev največjega športnega spektakla arabski državi. Dodelitev pravice za organizacijo mundiala Katarju so že nemudoma spremljale številne kritike, povezane s kršitvijo človekovih pravic v tej državi, položajem homoseksualnih oseb ter neurejenimi delovnimi razmerami na deloviščih stadionov.

Katar SP 2022 | Avtor: Epa Epa

 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 12:36 18.junij 2019.

    UEFA in FIFA nogometna mafija ! Obračajo milijarde v davčnih oazah . Čeferin je odvetnik ,zato so ga izbrali .

  • sam50 11:03 18.junij 2019.

    Samo,da zgodba ne bo dobila nadaljevanja čez nekaj let....

Sorodne novice