Šport > Nogomet
2091 ogledov

Mura z zmago nad Mariborom do zgodovinskega naslova prvaka

NŠ Mura Twitter/NŠ Mura
Zadnji krog je odločil slovenskega nogometnega prvaka.

Nogometaši Mure so državni prvaki za sezono 2020/21. Izbranci Anteja Šimundže so si svoj prvi naslov prvaka zagotovili v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije, ko so v Ljudskem vrtu premagali Maribor s 3:1 (1:1).

To je prvi državni naslov za črno-bele iz Prekmurja, medtem ko je Maribor, ki mu je pred tekmo odgovarjal že remi, zapravil priložnost za svoj 16. državni naslov..

Mura je svoje naredila že z uvrstitvijo v evropska tekmovanja, kot so poudarjali v klubu, a hkrati dodajali, da si športno želijo tudi to zmago, ki bi jim prinesla prvi naslov prvaka. Pokalnega je osvojila v prejšnji sezoni, obenem pa v Ljudski vrt prišla neporažena na zadnjih šestih tekmah. Želen scenarij se je tudi uresničil, tako da je Mura, točkovno izenačena z Mariborom, a boljša na medsebojnih tekmah, na vrhu slovenskega klubskega nogometa zamenjala Celjane.

Tekma se je sicer začela z veliko slovesnostjo, saj je nekdanji slovenski nogometni reprezentant Jasmin Handanović z današnjim dnem končal svojo poklicno pot, potem ko je zadnjih deset let branil vrata Maribora. Nekdanji igralec Olimpije, Triglava, Zagorja, Svobode, Kopra, Mantove in Empolija, je bil v Mariboru vse od leta 2011. Nekaj nastopov je zbral tudi za slovensko člansko reprezentanco.

Sam dvoboj za naslov prvaka je sicer dosti bolje odprl Maribor, ki je bil dosti boljši nasprotnik v prvih petnajstih minutah, ko je po napaki Jana Gorenca nevarno poizkusil Aljoša Matko, a je zadel le zunanji del mreže, prav tako nevaren pa je bil poizkus Jana Repasa z roba kazenskega prostora, ko je za las zgrešil okvir Murinih vrat.

Prekmurci so nato vendarle uspeli umiriti igro Maribora ter se postaviti kot enakovredni tekmec, vse skupaj pa se jim je obrestovalo v 33. minuti, ko je po strelu Klemna Šturma žoga zadela Blaža Vrhovca ter v loku preletela nemočnega Ažbeta Juga. Mura je nato že čez šest minut imela priložnost, da še poviša prednost, a je strel z glavo Staniše Mandića za las zletel mimo mariborskih vrat.

Mura bi za svojo pogumno igro lahko bila nagrajena tudi še v 41. minuti, ko je glavni sodnik tekme Matej Jug spregledal igro z roko Vrhovca v kazenskem prostoru. Mura je bila tako oškodovana za enajstmetrovko, tu pa še ni bilo konec njihovih težav, saj se je že v sodniškem podaljšku prvega polčasa v kazenskem prostoru Mure odlično znašel Jan Mlakar, ki je iz obrata zadel za izenačenje.

NK Maribor, NŠ Mura | Avtor: Twitter/NK Maribor Twitter/NK Maribor

V začetku drugega polčasa je do edine prave priložnosti prišel Maribor, ko je Matko s prostega strela poizkusil prelisičiti Obradovića, a je bil ta na to pripravljen, strel pa je s prekrasno parado odbil v kot.

Mura je nato prevzela pobudo, a so bili njeni napadi nekonkretni vse do 75. minute, ko je po prelepi podaji Nina Koutra iz prve zadel rezervist Mihael Klepač, ki je črno-bele popeljal v vodstvo, katero pa je Mura kmalu podvojila, saj je v 78. minuti Luka Bobičanec izkoristil enajstmetrovko, katero je s prekrškom nad Šturmom zakrivil Aleks Pihler.

Do konca tekme je Maribor še dvakrat ogrozil Obradovićeva vrata, ko je najprej Martin Milec zgrešil s strelom od daleč, Dubrovčan pa se je nato odlično izkazal, ko se je znašel ena na ena z Mlakarjem, a je uspel zaustaviti njegov poizkus. Zmago Mure bi nato lahko še povišal Mandič. a je bil njegov strel v 86.minuti premalo močan.

"Vsa čast celemu Prekmurju. Ekipi, fantom, trenerju, vsem. Brez besed sem," je takoj po koncu tekme za Planet TV povedal Bobičanec. "Izredno smo veseli, navijači so si to zaslužili, mi pa tudi. Trener nam je rekel, da imamo kakovost, da če smo zabili enega, lahko še enega. Ko smo osvojili pokal, me en dan ni bilo domov, zdaj pa me ne bo dva," pa je malce v šali dodal Žiga Kous.

 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 06:40 23.maj 2021.

    Mura je zasluženo prvak . Čestitke.

  • softundsicher 22:31 22.maj 2021.

    Mura je izkoristila ponujeno. Zasluženo prvak!

  • dusan11 22:25 22.maj 2021.

    Rožman heroj Maribora 30 min. pri 1.1 reče v obrambno igro ja tele je tele

Sorodne novice