Šport > Nogomet
33 ogledov

Na El Clásicu razglasili katalonsko samostojnost

Barcelona Real Madrid Camp Nou stadion koreografija zastave neodvisnost El Clasi EPA
Navijači Barcelone so na tribunah stadiona Camp Nou na večnem španskem derbiju zahtevali neodvisnost in odcepitev Katalonije od Španije.

Barcelona je simbol Katalonije, njenega uspeha, blagostanja, načina življenja. Barcelonin stadion Camp Nou ob obiskih nogometašev Reala Madrida ni le mesto slavja in ponosa, temveč poudarjanje tistega, kar Madrid priznava Kataloncem že več desetletij: jezik, kulturo in tudi večjo politično avtonomijo.

Camp Nou je bil tudi v nedeljo zvečer, ko je Barcelona z belim baletom igrala neodločeno 2:2, mesto, kjer je 99 tisoč navijačev Barçe izrazilo željo po neodvisnosti Katalonije.

Priprave na dogodek so se začele že pred časom z maršem milijonov ljudi, v katerem je sodeloval tudi nekdanji strateg Barcelone Pep Guardiola, in nadaljevale na stadionu z dresi v barvah Katalonije, uvod v derbi pa je minil v navijanju za Katalonijo. Navijači so v rokah držali črke, ki so tvorile napis Independenciu (neodvisnost), medtem ko so z esteladami (katalonskimi zastavami) vsi začeli mahati v 17. minuti in 14. sekundi tekme.

17 in 14 pomenita leto 1714, ko je Filip (Felipe) V, tedanji španski kralj, Katalonijo podredil Madridu, ukinil vse pravice Kataloncev in tudi prepovedal njihov jezik.

Komentarjev 1
  • VSK 11:16 08.oktober 2012.

    hahah :D še eni šipci!a se bodo onu tud preživljali od bureka, sladoleda, droge pa štihanja?!