Šport > Nogomet
159 ogledov

Največji prestopi zadnjega dne: Chelsea podrl rekord, aktivni mnogi velikani

Enzo Fernandez Profimedia
Chelsea je bil najbolj zapravljiv klub v zimskem prestopnem roku, obenem pa je s 121 milijoni evrov za Enza Fernandeza postavil nov rekord premier lige.

Na nogometni tržnici so bili v zimskem prestopnem roku najbolj dejavni pri angleškem Chelseaju. Londonska ekipa je le za letošnje zimske okrepitve odštela 300, skupno v sezoni 2022/23 pa kar 600 milijonov evrov. Za Argentinca Enza Fernandeza so portugalski Benfici zadnji dan prestopnega roka plačali 121 milijonov evrov, kar je rekordna vsota za katerikoli klub iz premier lige.

Najboljši mladi igralec minulega svetovnega prvenstva je tako postal osma okrepitev Chelseaja v januarskem prestopnem roku, obenem pa najdražja. Pred tem je za rekorden prestop veljalo okroglih 100 milijonov funtov (113,3 milijona evrov), ki jih je Manchester City leta 2021 odštel Astonu Villi za Jacka Grealisha. Dvaindvajsetletni Fernandez, ki se je šele julija lani pridružil Benfici za približno 11 milijonov evrov, je z modrimi zdaj podpisal pogodbo za osem let in pol, do konca sezone 2031, je lizbonski klub sporočil v današnjih zgodnjih jutranjih urah.

Chelsea je pred tem v svoje vrste zvabil nekatera znana in zelo draga nogometna imena, kot sta Portugalec Joao Felix in Ukrajinec Mihajlo Mudrik. Na Stamford Bridgeu bodo po novem igrali še Francoza Benoit Badiashile in Malo Gusto, Brazilec Andrey Santos, Anglež Noni Madueke in David Fofana iz Slonokoščene obale.

Šestkratne angleške prvake in dvakratne zmagovalce lige prvakov je zapustil le Jorginho. Brazilec z italijanski potnim listom bo kariero nadaljeval pri londonskemu Arsenalu, trenutno vodilni ekipi v angleškem prvenstvu. Enaintridesetletni Italijan brazilskega rodu, tudi aktualni evropski prvak z reprezentanco, je bil pri Chelseaju v zadnjem letu pogodbe, po koncu sezone bi postal prost igralec. Chelsea bo prejel odškodnino v višini 12 milijonov funtov (približno 13,6 milijona evrov).

Tik pred odhodom iz Chelseja je bil tudi maroški napadalec Hakim Ziyech, njegov prestop v razvpiti PSG pa je menda preprečila administrativna napaka. Francoska ekipa resno razmišlja o tožbi proti Chelseaju, nekateri mediji so zapisali, da angleška ekipa namenoma ni pravočasno priložila vseh potrebnih dokumentov za prestop, ki je bil ovrednoten na 35 milijonov funtov oziroma 39,6 milijona evrov.

Po poročanju britanskih medijev so klubi v premier league v zimskem prestopnem roku namenili rekordnih 924 milijonov evrov za nakupe novih igralcev.

 

Bellerin zamenjal Barcelono za Sporting

Španski nogometaš Hector Bellerin pa bo kariero nadaljeval pri lizbonskem Sportingu. Sedemindvajsetletnik, je kariero začel v mladih selekcijah Barcelone, preden ga je Arsenal leta 2011 pripeljal v premier league. Tam se je uveljavil v prvi enajsterici, nato pa so topničarji po sporu s trenerjem Mikelom Arteto predčasno končali njegovo pogodbo.

Bellerin se je iz Londona vrnil k Barceloni kot prost igralec, od septembra pa je v dresu blaugrane zbral le sedem nastopov. Zdaj bo kariero nadaljeval v Lizboni, kjer bo Sportingu pomagal tudi v evropski ligi. 

 

Sabitzer iz Bayerna v Manchester United

Avstrijski nogometni reprezentant Marcel Sabitzer je zapustil Bayern München in bo do konca sezone kot posojen igralec nosil dres Manchester Uniteda. Sabitzer ima še vedno pogodbo z bavarskim velikanom do leta 2025.

"Marcel nam je razložil, da bi želel več igralne minutaže in je prepričan, da jo bo dobil pri Unitedu. Po posvetu z našim trenerjem Julianom Nagelsmannom smo ugodili njegovi prošnji in posodili Marcela Manchester Unitedu do 30. junija," je v današnjem sporočilu za javnost nemškega prvaka dejal Bayernov športni direktor Hasan Salihamidžić.

Štajerec, ki je poleti 2021 skupaj s trenerjem Nagelsmannom iz RB Leipziga prestopil v München, je imel težko delo v boju za nastop v prvi enajsterici in se mu ni uspelo uveljaviti v klubu.

Ker se je pri Unitedu vezist Christian Eriksen poškodoval in bo z igrišč odsoten dlje časa, so rdeči vragi potrebovali zamenjavo. Tridesetletni Danec naj bi zaradi poškodbe gležnja manjkal do konca aprila ali začetka maja.

 

Cancelo iz Manchestra na Bavarsko

Portugalec Joao Cancelo bo kot posojen nogometaš najmanj do konca sezone nosil dres nemškega Bayerna iz Münchna, je bavarski velikan sporočil na spletni strani. Dosedanji član Manchester Cityja bi lahko postal polnopravni član desetkratnih zaporednih nemških prvakov ob plačilu 70 milijonov evrov težke klavzule za odkup.

Osemindvajsetletni bočni igralec je to sezono za City zbral 26 nastopov na vseh tekmovanjih, med strelce pa se je vpisal dvakrat. Petkrat je prispeval tudi podajo za zadetke soigralcev.

Portugalec, ki je po podatkih Transfermarkta vreden 70 milijonov evrov, je bil od prihoda v Manchester eden ključnih igralcev zasedbe Pepa Guardiole. City je Juventusu avgusta 2019 zanj odštel 65 milijonov evrov. Pred tem je Cancelo igral še za Valencio, Inter in Benfico, kjer je tudi začel kariero.

Skupaj je odigral 309 tekem ter dosegel 17 golov ob 58 podajah, za City je v zadnjih treh letih in pol zaigral na 154 tekmah. Za portugalsko izbrano vrsto pa je zbral 41 nastopov in se sedemkrat vpisal med strelce.

 

Doherty se je pridružil Oblaku

Vratar slovenske nogometne reprezentance Jan Oblak je pri Atletico Madridu dobil novega soigralca. Klub iz španske prestolnice je podpisal kratkoročno pogodbo z Mattom Dohertyjem po prekinitvi pogodbe s Tottenhamom, ki je irskemu branilcu skušal olajšati prestop, poročajo mediji.

Sprva naj bi se Doherty Atleticu pridružil kot posojen nogometaš Londončanov, zdaj pa se je 31-letnik rdeče-belim kot prost igralec pridružil do konca sezone.

 

Crystal Palace se je okrepil s Francozom Ahamadajem

Crystal Palace, angleški nogometni prvoligaš, je v svoje vrste zvabil 20-letnega Francoza Naouirouja Ahamadaja, ki je doslej nosil dres nemškega Stuttgarta. Po informacijah spletne strani transfermarkt.co.uk je prestop obrambno usmerjenega igralca zvezne vrste vreden 12 milijonov evrov.

Ahamada, francoski reprezentant v mlajših kategorijah, s selekcijo U-17 je leta 2019 na svetovnem prvenstvu v Braziliji osvojil bronasto kolajno, je mladost preživel v Juventusovi akademiji, iz katere se je preselil v Stuttgart, za katerega je letos dosegel dva gola in dve podaji.

 

Lukić iz Torina v Fulham

Srbski nogometni reprezentant Saša Lukić je novi nogometaš londonskega Fulhama, kjer že igra njegov reprezentančni kolega Aleksandar Mitrović. Šestindvajsetletni igralec zvezne vrste za neobjavljeno višino odškodnine prihaja iz Torina, podpisal pa je štiriinpolletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za 12 mesecev, poroča spletna stran kluba.

"Spremljam Fulham v letošnji sezoni, res igra dobro. Ponosen sem, da bom del ekipe, ki ima odlične nogometaše in tudi bogato zgodovino," je ob podpisu pogodbe dejal 26-letni nogometaš, ki ima 35 nastopov za srbsko reprezentanco, na minulem svetovnem prvenstvu je odigral vse tekme.

 

Llorente iz Leedsa v Romo

Občasni španski nogometni reprezentant Diego Llorente se iz Leedsa seli v Romo. Angleži so Španca, ki ima deset nastopov za izbrano vrsto, Rimljanom posodili, klub, katerega ekipo vodi Jose Mourinho, pa ga lahko po koncu sezone odkupi.

Za pol sezone bodo morali Italijani za španskega branilca Angležem plačati 500.000, za dokončni odkup pa 18 milijonov evrov.

 

Hazard do konca sezone iz Dortmunda v PSV Eindhoven

Borussia Dortmund in belgijski reprezentant Thorgan Hazard bosta vsaj za nekaj časa šla po različnih poteh. Nemški prvoligaš je Hazarda, ki ima pogodbo s klubom do leta 2024, do konca sezone posodil nizozemskemu prvoligašu PSV Eindhovnu.

Devetindvajsetletni Belgijec je v Dortmund prestopil leta 2019 iz Borussie Mönchengladbacha za 25 milijonov evrov, a si v tem času ni pridobil trajnega statusa v začetni postavi ekipe. V zadnjem obdobju trener Edin Terzić nanj sploh ni več računal.

"Thorgan Hazard je k nam prišel z željo, da ga posodimo klubu, kjer bo redno dobil priložnost za igro," je povedal športni direktor BVB Sebastian Kehl in s tem razložil odhod nogometaša.

S tem je zadovoljen tudi Hazard: "To je za vse najboljša rešitev, Pet mesecev bom v klubu, ki ima velike ambicije, lahko nabiral igralske izkušnje."

 

Bijol in Lovrić dobila novega soigralca

Francoski nogometaš Florian Thauvin je okrepil italijanskega prvoligaša Udinese, je klub sporočil na spletni strani. Tridesetletni krilni igralec se bo tako pridružil slovenskima nogometašema Jaki Bijolu in Sandiju Lovriću v vrstah trenutno sedmouvrščene ekipe serie A.

Thauvin je za francosko reprezentanco odigral deset tekem in dosegel en zadetek. V Videm je prišel kot prost igralec, pred tem pa je zastopal barve Tigresa v Mehiki.

Večji del kariere je preigral pri domačem Marseillu, v Angliji pa je igral za Newcastle. V karieri je skupaj zbral 389 nastopov in dosegel 105 golov. Največ od tega za Marseille, za katerega je na 281 tekmah dosegel 86 golov in 61 podaj.

 

Nik Prelec se je vrnil v Italijo

Enaindvajsetletni slovenski nogometaš Nik Prelec je zadnji dan zimskega prestopnega roka iz avstrijskega Tirola prestopil v italijanski Cagliari, je na spletni strani zapisal klub iz Sardinije.

Za trenutno šestouvrščeno ekipo v serie B, ki jo vodi sloviti Claudio Ranieri, je 187 cm visoki slovenski napadalec podpisal pogodbo do leta 2026 z možnostjo podaljšanja še za leto dni.

Prelec je leta 2017 iz Aluminija odšel na Apeninski polotok in podpisal pogodbo za Sampdorio iz Genove. Januarja 2022 se je vrnil v Slovenijo in pol sezone igral za ljubljansko Olimpijo, nato pa odšel v Tirol iz Innsbrucka, kjer je na 15 tekmah dosegel šest golov.

 

Gorico okrepil luksemburški reprezentant

Nogometaše Gorice je pred spomladanskim delom državnega prvenstva okrepil luksemburški reprezentant Vahid Selimović, 25-letni branilec, ki je člansko kariero začel pri Metzu, nadaljeval pa na Cipru in Grčiji.

Nogometaš, ki je v kategoriji do 19 let eno tekmo odigral tudi za srbsko reprezentanco, v luksemburški pa je nato na 11 tekmah dosegel tudi en gol, v Novo Gorico prihaja kot prost igralec. Podpisal je pogodbo do konca sezone.

"Imam kar nekaj izkušenj, v francoskem prvenstvu sem igral na visoki ravni. S prihodom v Novo Gorico se želim vrniti v dober tekmovalni ritem. Želim odigrati čim več tekem in pomagati ekipi, da se dvigne na lestvici in obstane v ligi," je za spletno stran novogoriškega kluba dejal Selimović, ki je v dveh letih in pol za Ofi s Krete odigral le 27 tekem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ND Gorica (@ndgorica)

 

Amir Feratović do konca sezone pri Benfici

Slovenski nogometaš Amir Feratović je novi član Benfice, je klub sporočil na družbenih omrežjih. Dvajsetletnega osrednjega branilca je sicer portugalski drugoligaš Estrela Amadora posodil lizbonskemu velikanu. Tam bo Feratović ostal najmanj do konca sezone in se pridružil rezervni ekipi, ki igra v drugi ligi.

Benfica ima po koncu tekmovalnega obdobja možnost, da visokoraslega branilca odkupi, po podatkih časnika Record pa bi vrednost prestopa lahko znašala milijon evrov.

"To je velik korak v moji karieri. Vesel sem, da sem postal član Benfice. Na igrišču bom storil vse, da bom pomagal ekipi," je, kot ga citira Record, za spletno stran orlov iz Lizbone dejal Feratović.

Feratović je za ekipo Estrele to sezono odigral 11 tekem, pridružil pa se bo treningom B-ekipe Benfice, v kateri že igra njegov 19-letni rojak Žan Jevšenak.

Feratović je kariero začel pri ljubljanskem Bravu, septembra 2020 pa se je preselil k Romi. Od tam je lani poleti prestopil na Portugalsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice