Šport > Nogomet
19 ogledov

Nič od pomladi v Evropi: Pao izločil Maribor

Velazquez Tavares Panathinaikos Maribor Evropska liga Atene Oaka
1/15
EPA
Maribor je po četrtkovem porazu proti Panathinaikosu pred zadnjo tekmo skupinskega dela Evropske lige izgubil vse možnosti za napredovanje v nadaljnje tekmovanje (0:1). Lazio in Tottenham sta v Rimu namreč remizirala (0:0). Vijoličasti so v Atenah tesno izgubili po izključitvi Aleša Mejača in dveh strogo dosojenih enajstmetrovkah.

V turobno vzdušje na zelo slabo zapolnjenem olimpijskem stadionu Oaka sta se v uvodnih minutah vključila tako domači Panathinaikos kot Maribor, saj v prvih desetih minutah ni bilo večjih nevarnosti za vrata obeh moštev.

• Milanič: "Enajstmetrovki? Pomoč si moraš zaslužiti"

Grki, ki so manj kot dva tedna pred tekmo zamenjali trenerja Jesualda Ferreiro in ga nadomestili z Juanom Ramonom Rocho, so vsaj približno zapretili v 17. minuti, ko je po podaji iz kota preko vrat z glavo meril Toché.

Šest minut kasneje je imel Robert Berić imenitno priložnost, da bi s podajo v kazenskem prostoru zaposlil vtekajočega Gorana Cvijanovića, toda Krčan podaje ni izpeljal dobro. Z ostrimi protesti zaradi (ne)dosojenega avta si je trener Darko Milanič v 26. miniuti prislužil ustni opomin francoskega sodnika Laurenta Duhamela.

Domači zahtevali enajstmetrovko

Nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance v četrtek prvič po mnogih evropskih tekmah ob sebi ni imel športnega direktorja Zlatka Zahovića, ki je po operaciji kolena ostal v domovini. Berić je v 29. minuti poskrbel za prvi mariborski strel v okvir vrat, ko je z dobrih 20 metrov meril točno v naročje vratarja.

Veliko sreče so imeli Mariborčani v 32. minuti, ko je po podaji Quincyja Owusuja-Abeyieja v kazenskem prostoru z Arghusom na hrbtu padel Toché, a se sodnikova piščalka na srečo gostov ni oglasila, odbito žogo pa je tik pred Zeco uspelo izbiti Aleksandru Rajčeviću.

Že v nasledji akciji so zeleni krenili v nevaren protinapad, ki pa se je predčasno končal zaradi poškodbe Nizozemca Owusuja-Abeyieja. Slednjega je domači trener zamenjal z Urugvajcem Brunom Fornarolijem.

Mejač (pre)strogo izključen

Agim Ibraimi bi s kardinalno napako dve minuti pred polčasom kmalu skuhal vodilni zadetek domačih, ko je s sredine igrišča slabo podajal žogo Rajčeviću in v idealno priložnost poslal Tochéja, španskega napadalca pa je s pravočasnim izletom izvrstno zaustavil Jasmin Handanović.

Situacija se je za slovenske prvake naglo poslabšala v zadnjem napadu polčasa, ko je preigravanje Zece z roko nenamerno ustavil Mejač in si prislužil drugi rumeni karton ter predčasno pot pod prho. Prosti strel Tochéja z roba kazenskega prostora, ki je sledil, je na svoji bližnji vratnici izvrstno ustavil Handanović.

Toche Handanović Panathinaikos Maribor Evropska liga Atene Oaka | Avtor: Reuters Reuters
Milanič je pred začetkom drugega polčasa s taktično menjavo žrtvoval Gorana Cvijanovića, ki ga je zamenjal desni bočni branilec Nejc Potokar. Prav nič ni šlo na roko vijoličastim, saj je imel po igranju z roko Arghusa v kazenskem prostoru Panathinaikos že v 54. minuti na voljo najstrožjo kazen.

Po izključitvi še dve enajstmetrovki

Žogo si je na belo točko namestil Vitolo in Handanovića sicer poslal v napačno smer, toda stresel le vratnico. Ibraimi je v naslednjem napadu dobro meril z velike razdalje, njegov poskus pa je vratar Orestis Karnezis s skrajnimi močmi odbil z igrišča.

Neverjetni priložnosti so Atenci zapravili tudi v 62. minuti, ko je Handanović najprej ubranil poskus z glavo Fornarolija, Toché pa je nato praktično z golove črte izbil strel enega izmed svojih soigralcev. Pao je pet minut kasneje dobil še eno darilo francoskega sodnika, ki je domačim potem, ko se je Vitolo "spotaknil ob svojo senco", dosodil drugo najstrožjo kazen na tekmi.

Aleš Mertelj se Španca ni niti dotaknil, nizki vezist pa v drugo ni grešil in s strelom v isto stral kot 13 minut prej zatresel mrežo Maribora. Milanič je v naslednjih minutah v igro poslal še Mitjo Vilerja (zamenjal je Martina Milca) in Timoteja Dodleka (namesto Tavaresa). Enkrat je z roba kazenskega prostora nevarno ustrelil Berić, a je bil Karnezis na mestu in žogo ujel.

Handanović držal vijoličaste v igri

Rezervist Antonis Petropoulos bi z izvrstnim skokom v kazenskem prostoru Maribora enajst minut pred koncem že lahko rešil vprašanje zmagovalca, njegov poskus z glavo pa je le za las zgrešil vrata že premaganega Handanovića. Slednji je odlično posredoval tudi v 83. minuti, ko je po preigravanju Charisa Mavriasa ustavil strel mladega grškega reprezentanta.

Vijoličastim se je globoko v sodnikovem podaljšku ponudila lepa priložnost za izenačenje, s čimer bi pred zadnjo tekmo skupinskega dela še ohranili upe po napredovanju, toda po slabem skoku Karnezisa je Rajčević volej poslal točno v roke domačega vratarja. Karnezis je moral v 93. minuti ustaviti še strel Berića na svoji bližnji vratnici, po katerem je francoski sodnik odpiskal konec tekme.

(Lazio : Tottenham) | Avtor: EPA EPA

V Atenah Handanović, v Rimu Lloris

Nogometaši Tottenhama po hudih incidentih v Rimu, kjer eden izmed njihovih navijačev z vbodnimi ranami še vedno v zelo resnem stanju leži v bolnišnici, svojim privržencem niso uspeli priigrati zmage, so pa z remijem proti Laziu storili velik korak k uvrstitvi v nadaljnje tekmovanje.

Na kontroverzni tekmi, kjer so domači navijači med drugim vzklikali tudi antisemitska gesla ("Juden Tottenham"), je privržence obeh klubov pred prvim sodnikovim žvižgom pozdravil Paul Gascoigne - nekdanji nogometaš londonskega in rimskega kluba -, toda napetosti tudi legendarni "Gazza" ni uspel pomiriti.

Ko se je tekma končno začela, je v vratih gostov zablestel francoski reprezentant Hugo Lloris, ki je ustavljal predvsem nevarne poskuse Liborja Kozaka. Tottenhamu so sodniki v prvem polčasu sicer razveljavili regularen zadetek Garetha Bala, Spursi pa morajo po zmagi Panathinaikosa proti Mariboru za napredovanje zgolj remizirati z Grki na zadnji tekmi v Londonu.

Evropska liga, skupina J, 5. kolo:

Panathinaikos : Maribor 1:0 (0:0)
Vitolo (67/11-m)
RK: Mejač (45/Maribor)
Vitolo (Panathinaikos) je v 54. minuti zapravil enajstmetrovko.

Postavi

Panathinaikos: Karnezis; Seitaridis, Vyntra, Spyropoulos, Velázquez; Sissoko (od 81. Marinos), Vitolo, Zeca; Mavrias, Toché (od 72. Petropoulos), Owusu-Abeyie (od 36. Fornaroli). Na klopi: Kotsolis; Marinos, Chouchoumis, Triantafyllopoulos, Lagos, Fornaroli, Petropoulos.

Maribor: Handanović; Mej, Rajčević, Arghus, Milec (od 69. Viler), Filipović, Ibraimi, Cvijanović (od 46. Potokar), Mertelj; Tavares (od 77. Dodlek), Berić. Na klopi: Pridigar; Potokar, Viler, Mezga, Dodlek, Komazec, Ploj.

Sodnik: Laurent Duhamel (Francija).

Lazio : Tottenham Hotspur 0:0

Komentarjev 1
  • pesjan 18:58 23.november 2012.

    prišli videli in izgubili ?