Šport > Nogomet
58 ogledov

Nizozemska napovedala vojno rasizmu v nogometu

Nike Merlin EPL poletna žoga
Nizozemska bo za boj proti rasizmu namenila kar 14 milijonov evrov.

Nizozemska vlada in tamkajšnja nogometna zveza sta se odločili, da se rasizmu v nogometu zoperstavita z uvedbo modernih tehnologij in strogimi kaznimi. V Amsterdamu sta konec tedna predstavila triletni akcijski načrt s skupnim geslom "Nogomet je od nas vseh", ki sta ga podprli s 14 milijoni evrov.

Načrt predvideva več uvedbe tehničnega nadzora, da bodo kršitelji lažje in hitreje izsledljivi. Na stadionih, pa tudi na številnih manjših igriščih, bodo po novem instalirane dodatne kamere. Uporabnikom pametnih telefonov pa je na voljo tudi nova aplikacija, ki bo omogočala hitro javljanje rasističnih izpadov.

Predvidene so tudi strožje kazni. Klubom, ki storijo premalo v boju proti rasizmu, grozijo višje denarne kazni in celo odvzem točk. Navijači z rasističnimi izpadi pa po novem lahko računajo celo z desetletnimi prepovedmi obiska tekem. Doslej je bila najvišja kazen petletna prepoved.

Glavni razlog za skupno akcijo je novembrsko rasistično skandiranje navijačev proti nogometašu Excelsior Rotterdama. Ahmada Mendesa Moreiro so navijači Den Boscha takrat zmerjali celo z "umazano opico".

"Srečanje Excelsiorja in Den Boscha je bilo novo soočenje z resnico na igriščih," je ob predstavitvi ukrepov v Amsterdamu zato poudaril minister za socialo Wouter Koolmees.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.