Šport > Nogomet
317 ogledov

Nor nogometni teden v Sloveniji

NK Olimpija - Valmiera FC Anže Petkovšek
Trije slovenski nogometni klubi bodo v naslednjih dneh igrali v evropskih klubskih tekmovanjih.

Slovenski nogometni klubi Olimpija, Celje in Maribor bodo nadaljevali evropske kvalifikacije. Olimpija bo lovila zadnji krog kvalifikacij v ligi prvakov, Maribor in Celje pa v konferenčni ligi.

Ljubljančani, ki so po dramatični bitki s skupnim izidom 3:2 izločili favorizirani Ludogorec, potem ko je v dvoboju z Bolgari vse tri zadetke za Olimpijo prispeval kapetan Timi Max Elšnik, bodo nov krog kvalifikacij začeli v torek ob 21. uri v Stožicah. Tekmec bo precej zahtevnejši - Galatasaray iz Istanbula.

"Spet bo spet praznik v Ljubljani, poln stadion. To bo pa res že tekma, kot da si v ligi prvakov. V tem je treba samo uživati. Treba je biti realen, ampak se boriti do konca," se je Elšnik po Ludogorcu ozrl na naslednji evropski obračun.

O tem, da bo vloga favorita na turški strani, govori precej dejavnikov, bistvena razlika je tudi v samih vrednostih klubov in igralskih kadrih. Olimpija, ki bo za nameček v torek igrala brez enega ključnih igralcev, kaznovanega Agustina Doffa, ima na Transfermarktu vrednost 12,13 milijona evrov.

V tem pogledu je pravi palček proti Galatasarayu. Ta je trenutno pri 222,15 milijona evrov, pri čemer so Victor Nelsson, Angelino, Sacha Boey, Lucas Torreira, Nicolo Zaniolo, Kerem Aktürkoglu, Wilfried Zaha in Mauro Icardi vsi po vrsti vredni vsaj toliko kot Olimpija.

NK Olimpija - Valmiera FC | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V podobni vlogi kot Olimpija bo tudi Maribor, ki bo igral proti še enemu turškemu velikanu Fenerbahčeju. Štajerci so se v 3. krog prebili po dramatičnem preobratu proti Differdangeju. Če so bili takrat v vlogi favorita, bodo tokrat daleč od nje. Prvo tekmo bodo Štajerci igrali v gosteh, in sicer v četrtek ob 20. uri.

"Vloga favorita bo tokrat na strani nasprotnika, bo pa tudi več prostora. Šlo bo za povsem drugačni tekmi, ne bo treba iskati poti do mreže mimo dveh linij s petimi in štirimi igralci. Nogomet dopušča vse scenarije, storili bomo vse, da poskrbimo za presenečenje. Gremo odločno v Turčijo, z namenom, da si priigramo pozitivno izhodišče pred povratnim obračunom v Ljudskem vrtu," je za spletno stran Maribora povedal Ivan Brnić, za katerega naj bi se zanimal Olympiacos.

Po Transfermarktu je vrednostna razlika med Mariborom in Fenerbahčejem podobna kot med Olimpijo in Galatasarayem. Maribor je ocenjen na 9,1 milijona evrov, Fenerbahče pa na 178,38. Ob slovenskem reprezentantu Mihi Zajcu pri Turkih igra še nekaj izvrstnih nogometašev, na več kot 10 milijonov evrov so ocenjeni vratar Altay Bayindir, Rodrigo Becao, Ferdi Kadioglu, Sebastian Szymanski in Michy Batshuayi, toda tudi drugi, kot je na primer novinec Dušan Tadić, so že dokazali kakovost na najvišji ravni.

Sven Karić | Avtor: Profimedia Profimedia

Olimpija in Maribor tako nimata realnih možnosti za napredovanje, ampak če je kdo pokazal, da se da preskočiti tudi visoko oviro, je to Celje, ki je v 2. krogu po enajstmetrovkah izločilo portugalsko Vitorio Guimaraes. Izbranci Alberta Riere so šokirali šestouvrščeno ekipo portugalske lige in "za nagrado" dobili na papirju precej lažjega tekmeca.

To je beloruski Neman Grodno, s katerim se bo slovenski podprvak meril v četrtek ob 20. uri v ljubljanskih Stožicah, saj celjska Arena Z'dežele ni dobila zelene luči Evropske nogometne zveze. V vsakem primeru pa bodo Celjani imeli svojo priložnost za napredovanje, po Transfermarktu so vredni 6,95 milijona evrov, Neman Grodno pa 5,05.

V primeru izpada proti beloruskemu oziroma turškemu tekmecu bo evropskih nastopov za Celje in Maribor konec, medtem ko Olimpijo v primeru poraza čaka nastop v zadnjem krogu evropske lige.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice