Šport > Nogomet
540 ogledov

Mura zaprla Kopru vrata v Evropo, velika fešta ob naslovu Olimpije (FOTO)

NK Olimpija
1/40
Anže Petkovšek
Nogometaši Maribora in Brava so se v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0), medtem ko so Celjani v gosteh premagali Olimpijo z 2:0 (1:0) in potrdili drugo mesto v prvenstvu. V boju za Evropo so Domžale doma izgubile z Radomljami z 0:1 (0:0), a so si zaradi poraza Kopra z Muro z 1:2 (1:0) vseeno priborile evropsko vozovnico.

Koprčani so v boj z Muro šli z željo po zmagi, ki bi jim ob spodrsljaju Domžal proti Radomljam prinesla končno četrto mesto in igranje v 1. krogu kvalifikacij konferenčne lige. Če so jim Radomljani pomagali, pa si sami izbranci Zorana Zeljkovića niso, saj so izgubili. Muri je zmago priigral drugi najboljši strelec lige Mirlind Daku, s tem pa se je črno-bela zasedba na lestvici tudi prebila pred Koper, ki je sezono končal na šestem mestu.

Koprčani so po željah začeli tekmo, Bright Edomwonyi se je namreč sprehodil skozi Murino obrambo in na koncu žogo poslal pod prečko za svoj deveti gol sezone. Mura je bila blizu zadetka v 24. minuti, ko je Mihael Klepač sprožil z 19 metrov in oplazil vratnico.

V 30. minuti je Edomwonyi še drugič na tekmi zadel mrežo Mure, vendar je bil v prepovedanem položaju. Mura je imela nekaj več strelov, vendar ne posebej nevarnih, tudi v 39. minuti je z glavo zgrešil Matic Maruško.

NK Koper : NŠ Mura | Avtor: Twitter/NŠ Mura Twitter/NŠ Mura

V 53. minuti pa je Mura izenačila, s 25 metrov je streljal Nikola Jovićević in z nizkim strelom premagal Adnana Golubovića. Dve minuti pozneje je Ivan Novoselec blokiral nov nevaren poskus Mure, Kopru pa kljub večji želji po nujni zmagi za končno četrto mesto nikakor ni uspelo prebiti gostujoče obrambe.

Domači so sicer oblegali kazenski prostor Prekmurcev, vendar ni bilo ne prave zadnje podaje ne pravega strela, že v sodniškem dodatku pa je Kai Cipot blokiral poskus Luke Kambiča iz bližine.

V 94. minuti je Andrej Kotnik zadel še vratnico, minuto pozneje pa so koprske upe na četrto mesto pokopali muraši, ko je po podaji Mihaela Klepača svoj 19. gol v sezoni zadel Daku. Le Žan Vipotnik iz Maribora je dosegel enega več.

* Stadion Bonifika, sodniki: Sagrković, Vojska, Salkić.
* Strelci: 1:0 Edomwonyi (7.), 1:1 Jovićević (53.), 1:2 Daku (90+5.).
* Koper: Golubović, Koderman, Prce, Benedičič, Novoselec (od 90+1. Kambič), Correia, Krajinović, Fanimo (od 56. Kotnik), Barišić (od 90+1. Jašaragić), Edomwonyi (od 56. Nkada), Osuji.
* Mura: Mihelak, Kuzmić, K. Cipot, Morris (od 82. Balažic), Kous (od 73. Beganović), Maruško, Brkić, Klepač, Domjan (od 46. Jovićević), Šarić (od 61. Kasalo), Daku.
* Rumeni kartoni: Koderman, Nkada; Kous, Brkić, Daku.
* Rdeči karton: /.

 

Domžale kljub porazu v Evropo

Čeprav so Domžale izgubile, so se na koncu izbranci Simona Rožmana veselili. Veselili so se končnega četrtega mesta na lestvici, ki jim zagotavlja igranje v 1. krogu kvalifikacij konferenčne lige. Domžalčani so zbrali 52 točk, toliko kot Mura, vendar je imela slednja slabše razmerje v medsebojnih tekmah. Pa ne glede zmag in porazov, na koncu je namreč v prid Domžal odločilo več zadetkov v gosteh.

Na drugi strani so Radomljani - ob Celjanih najboljša ekipa spomladanskega dela - sezono končali z nizom enajstih tekem brez poraza, zadnje tri točke pa jim je v izdihljajih tekme priigral Filip Čuić.

Domžalčani so zagrozili že po dobri minuti, ko je Andrej Đurić s strelom z glavo zadel prečko. V osmi minuti pa so nase opozorili tudi Radomljani, Tin Hrvoj je prišel pred vrata Domžal, na koncu pa mu je veselje preprečil Gašper Tratnik. Le malce pozneje je z roba kazenskega prostora streljal še Madžid Šošić, vendar zgrešil.

Radomljani so bili konkretnejši v teh trenutkih, med drugim sta v 18. minuti nevarno merila Mario Čuić in Sandi Nuhanović, vendar brez uspeha, izida ni spremenila niti nova nevarna akcija izbrancev Oliverja Bogatinova v 23. minuti, nenatančen pa je bil tudi Leon Sever po protinapadu v 38. minuti. Eno redkih priložnosti Domžal je ob koncu polčasa s slabim strelom z glavo zapravil Bartol Barišić.

Po mirnejšem uvodu drugega dela je v 60. minuti cilj zgrešil Jošt Pišek, v 62. minuti pa sta imela še Franko Kovačević in Bartol Barišić izvrstni priložnosti, a jima iz ugodnih položajev v kazenskem prostoru ni uspelo zatresti mreže tekmeca.

Pozneje gledalci niso gledali prav posebej razburljive predstave, videli so nekaj nenevarnih strelov na obeh straneh, v 88. minuti pa so Radomljani povedli, ko je po podaji z desne strani iz bližine zadel Filip Čuić. Zatem se je zaiskrilo tudi ob igrišču, posledica tega je bil tudi rdeči karton za trenerja Radomelj Oliverja Bogatinova, kar pa ni več vplivalo na razplet tekme.

* Športni park, sodniki: Šabanagić, Pospeh, Kužnik.
* Strelec: 1:0 F. Čuić (88.).
* Radomlje: Baš, Marković, Ševelj, M. Čuić (od 70. Gnjatić), Nuhanović, Šošić (od 86. Malenšek), Hrvoj, Zulić, Sever, Korun, F. Čuić.
* Domžale: Tratnik, Mutavčić (od 79. Podlogar), Đurić, Markuš, Kovačević, Barišić, Repas, Nwankwo, Pišek, Strajnar, Vuk (od 46. Offenbacher).
* Rumeni kartoni: M. Čuić, Ševelj, F. Čuić, Šošić, Korun; Repas.
* Rdeči kartoni: /.

 

Maribor sezono zaključil z remijem

Mariborčani so na svoji zadnji tekmi iskali zmago ter hkrati upali, da drugouvrščenim Celjanom spodrsne pri Olimpiji. Toda to se ni uresničilo, prav tako pa tudi izbrancem Damirja Krznarja ni uspelo streti Bravovega odpora. Vijolični so tako ostali na tretjem mestu in jih čaka nastop v 1. krogu kvalifikacij konferenčne lige, Bravo pa si je z osmim mestom že pred časom priigral novo prvoligaško sezono.

Prvih 15 minut ni prineslo posebej nevarne akcije, potem pa je imel Maribor po zaporednih kotih dve (pol)priložnosti, vendar ni bilo pravega zaključnega strela. Tega pa je v 23. minuti sprožil Arnel Jakupović, vendar je žoga zletela mimo vrat.

Maribor je imel žogo več v posesti, vendar prav nevaren ni bil, že v prvem polčasu pa je moral zaradi poškodbe z igrišča Marin Laušić. V 40. minuti so domači tudi zadeli, po podaji z leve strani je Matija Kavčič žogo nespretno zadel in jo usmeril čez svojega vratarja Matijo Orbanića v lastno mrežo. Toda pregled posnetka je pokazal na predhoden prekršek Jana Repasa, tako da od vodstva ni bilo nič.

NK Maribor : NK Bravo | Avtor: Twitter/NK Maribor Twitter/NK Maribor

Uvod drugega polčasa je spet minil v terenski prevladi Maribora, vendar so bili napadi jalovi, v 62. minuti pa je Bravova obramba vendarle klonila, ko je z natančnim diagonalnim strelom za vodstvo domačih poskrbel Ivan Brnić.

V 73. minuti je do strela prišel tudi prvi strelec lige Žan Vipotnik, vendar je njegov poskus z roba kazenskega prostora Orbanić brez težav ukrotil. Šest minut pozneje pa je Bravo izenačil, potem ko je na levi strani kazenskega prostora streljal Denis Bušnja in z diagonalnim strelom zadel "malo mrežico" mariborskih vrat.

Manj natančen je bil s strelom z glavo na drugi strani Sven Šoštarič Karič v 87. minuti, tik pred koncem pa je cilj zgrešil še Rok Kronaveter, tako da se domačinom od 4000 navijačev ni uspelo posloviti z želenim slavjem.

* Stadion Ljudski vrt, gledalcev 4000, sodniki: Bubek, Vidali, T. Jug.
* Strelca: 1:0 Brnić (62.), 1:1 Bušnja (79.).
* Maribor: Pridgar, Žinič (od 85. Lorber), Watson, Šoštarič Karič (od 90+2. Tavares ml.), Guerrico, Repas, Laušić (od 37. Kronaveter), Brnić, Jakupović, Tolić, Vipotnik.
* Bravo: Orbanić, Španring, Jakšić (od 69. Hribar), Katinić, Kavčič, Nsana (od 85. Puconja), Kurtovič, Selan, Bušnja, Flakus Bosilj (od 60. Trdin), Štor.
* Rumeni kartoni: Repas, Lorber; Bušnja.
* Rdeči karton: /.

 

Celje potrdilo drugo mesto

Za Olimpijo je bil dvoboj s Celjem bolj kot ne uvertura v rajanje po dvojni lovoriki, ki jo bodo s pristaši proslavili pozneje v središču Ljubljane. Ekipa Alberta Riere, ta se poslavlja od Olimpije, je sicer imela posest žoge, vendar je Aljoša Matko z dvema goloma Celjanom priigral to, po kar so prišli. Zasedba Romana Pilipčuka si je z zmago, peto zaporedno, namreč zagotovila končno drugo mesto, ki prinaša igranje v 2. krogu kvalifikacij konferenčne lige.

Na tekmi v Ljubljani je prvi nase opozoril prav Matko, ki je v peti minuti zadel za 1:0, potem ko je izkoristil podajo Denisa Popovića v prazen prostor za Olimpijino obrambo. Matko je tako zadel na peti zaporedni tekmi.

Olimpija : Celje | Avtor: Twitter/NK Celje Twitter/NK Celje

Kmalu zatem je domača zasedba zahtevala najstrožjo kazen, ko je žoga v kazenskem prostoru zadela branilca Celja Davida Zeca, vendar se sodniki niso odločili zanjo. V 18. minuti je z volejem malce z desne strani poskusil Aldair Djalo, Matjaž Rozman pa je bil na mestu, njegov nov strel malce zatem pa je bil nenatančen.

Olimpija je sicer prevladovala na terenu, si priigrala še nekaj zaključnih strelov, ki pa so bili preslabi za spremembo izida. Dogajanje so v 37. minuti popestrili domači navijači Green Dragons, ki so ob prazničnem dnevu poskrbeli za pirotehnični vložek in krajšo prekinitev.

V uvodu drugega polčasa so gostitelji spet imeli posest žoge, toda Celjani so bili tisti, ki so spet zadeli. Po dobljeni žogi na sredini igrišča je nato Popović žogo oddal na desni proti Charlesu Ikwuemesiju, ta pa je žogo vrnil pred gol, kjer je Matko dosegel še svoj 14. gol sezone.

Olimpija : Celje | Avtor: Twitter/NK Celje Twitter/NK Celje

Rui Pedro je zatem na drugi strani zgrešil cilj, prav tako je bil nenatančen tudi Aldair v 63. minuti, ob novih napadih Olimpije je v 75. minuti iz ugodnega položaja streljal še Admir Bristrić, vendar se je izkazal Rozman.

Potem ko je Matko zapravil svojo novo priložnost, pa je v 76. minuti sledila nova krajša prekinitev zaradi pirotehničnega vložka domačih privržencev. V 86. minuti je domači branilec Đorđe Crnomarković malce previsoko meril s strelom z glavo, kar je bila zadnja priložnost tekme.

FOTOGRAFIJE PROSLAVE NASLOVA OLIMPIJE SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ

* Stadion Stožice, sodniki: Matoša, Mežnar, Švarc.
* Strelec: 0:1 Matko (5.), 0:2 Matko (53.).
* Olimpija: Pintol (od 81. Mauricio), Crnomarković, Ratnik (od 81. Milović), Krefl, Lasickas (od 55. Bristrić), Doffo, Elšnik, Kvesić, Aldair (od 66. Krdžalić), Sešlar, Rui Pedro (od 66. Estrada).
* Celje: Rozman, Karničnik, Zec, Vuklišević, Ajhmajer, Vrbanec, Kouter, Popović, Bobičanec (od 73. Bizjak), Matko, Bajde (od 46. Ikwuemesi).
* Rumeni kartoni: Crnomarković; Bobičanec.
* Rdeči karton: /.

 

* Izidi, 36. krog:
- petek, 19. maj:
Gorica - CB24 Tabor Sežana             1:0 (1:0)

- sobota, 20. maj:
Maribor - Bravo                        1:1 (0:0)
Olimpija - Celje                       0:2 (0:1)
Koper - Mura                           1:2 (1:0)
Kalcer Radomlje - Domžale              1:0 (0:0)

- lestvica:
 1. Olimpija          36   23    4    9    60:39   73
 2. Celje             36   19   10    7    53:34   67
 3. Maribor           36   18    8   10    70:43   62
 4. Domžale           36   13   13   10    50:42   52
 5. Mura              36   13   13   10    50:45   52
 6. Koper             36   14    8   14    46:40   50
 7. Kalcer Radomlje   36   10   14   12    35:53   44
 8. Bravo             36    9    9   18    33:41   36
 9. Gorica            36    5   12   19    31:57   27
10. Tabor Sežana      36    3   15   18    29:63   24

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice