Šport > Nogomet
19 ogledov

Olimpija gre naprej: 22 strelov in 3:0

olimpija premagala široki stožice
1/22
Anže Petkovšek
Olimpija Ljubljana je pokazala eno svojih najboljših predstav v zadnjih letih. Široki brijeg so v Stožicah povsem nadigrali, imeli kar 22 strelov in zmagali s 3:0. V drugem predkolu Evropske lige jih čaka dublinski Bohemians. Pred tem se je evropsko poletje končalo za Luko Koper, saj so povratno tekmo v Karagandiju izgubili z 1:2.

Kakšnih šest tisoč ljubiteljev nogometa se je zbralo na stadionu v Stožicah, da bi videlo domačo Olimpijo na prvi domači tekmi nove evropske sezone. V prvem predkolu Evropske lige je bil nasprotnik Široki brijeg, s katerim so teden dni prej v Bosni igrali 0:0 (lani jih je ta tisti nasprotnik v isti fazi tega tekmovanja izločil s 5:0). Edina skrb zmajev je bila, kako dati gol, kar se je v Širokem izkazalo za misijo nemogoče. Tokrat je bilo drugače. Varovanci Dušana Kosiča so v tekmo krenili odločeni, da zabijejo prvi. V uvodnih minutah so imeli premoč v posesti žoge, čakali smo le strel na gol. Ko se je v 15. minuti prvič zgodil, je gostujoči vratar Boris Bačak žogo odbil v kot. Strel iz kota pa je dal prvi gol. V zmedi pred vratarjem Bačakom se je najbolje znašel kapetan Dalibor Radujko in zadel za 1:0.

Gostje so takoj zaigrali drugače in že v naslednji akciji zapretili. Igra se je tako kar naenkrat razživela in že v 18. minuti je imela Olimpija tretji strel iz kota. Razplet pa enak tistemu izpred treh minut. Radujko je na drugi vratnici ostal sam in z glavo še drugič matiral Bačaka. Široki je nato le zaigral bolj ofenzivno in mladi vratar zmajev Elvis Džafić je bil v 22. minuti premagan, pa vendarle: Olimpijo je po strelu Wagnerja rešila prečka. V drugi polovici prvega polčasa je igra postala vse bolj groba, ukrajinski sodniki pa so kar malce pretiravali z rumenimi kartoni (trije za Olimpijo, dva za Široki). Sicer je bil v nadaljevanju nevarnejši Široki, a še posebej Sreten Sretenović je v obrambi poskrbel, da se je šlo na odmor z izidom 2:0.


Komaj so se nogometaši vrnili na zelenico, že se je začela dogajati drama. Kapetan gostov Dalibor Šilić je v 46. minuti dobil drugi rumeni karton in moral predčasno pod prho. Odtlej pa, kot da Širokega ne bi bilo več na igrišču. Končni izid je bil postavljen že v 48. minuti, ko je Filip Valenčič najprej lepo podal Niku Omladiću v kazenski prostor (v igro je vstopil v začetku drugega polčasa), ta pa je žogo poslal na njegov rob Daretu Vršiču, ki je neubranljivo streljal. Kljub visokemu vodstvu se pritisk Olimpije ni prenehal – streli in polpriložnosti so se vrstile in na koncu je statistika pokazala, da so proti golu Bačaka poslali kar 22 strelov. Tako napadalne in energične igre, domiselnih akcij, na drugi strani pa trdne obrambe Olimpija že dolgo ni pokazala in se je zasluženo uvrstila v drugo predkolo, kjer jih čaka dublinski Bohemians. Ob koncu tekme so krči zagrabili Vršiča in morali so ga odpeljati z igrišča, a bržkone ne bo hujšega.

Koper končal evropsko poletje

Nogometaši Luke Koper so na povratni tekmi prvega kola kvalifikacij za Evropsko ligo z 1:2 (1:1) izgubili proti kazahstanskemu Šahtarju iz Karagandija, ki je bil vso tekmo nevarnejši nasprotnik in se je tako zasluženo uvrstil naprej. Koprčane je v vodstvo popeljal Milan Osterc, za domačine pa je Ulan Konisbajev zadel dvakrat (od koncu prvega in koncu drugega polčasa). Prva tekma na koprski Bonifiki se je končala z rezultatom 1:1. Šahatar se bo v drugem predkolu pomeril z zmagovalcem med islandskim IBV in irskim Saint Patrickom, prvo tekmo pa so z 1:0 dobili Islandci.

V uvodnih minutah ni manjkalo priložnosti na eni in drugi strani, a sta bila vratarja vselej na pravem mestu. V 32. minuti pa je veteran v dresu Kopra, Osterc, le zadel za vodstvo nogometašev z Obale. Vse je kazalo, da bodo Koprčani na odmor odšli z minimalno prednostjo, toda veselje gostov je pokvaril Konisbajev z zadetkom v 45. minuti. Drugi polčas so bolje začeli domači in priložnosti so si kar sledile. V 84. minuti je po podaji iz kota koprske nogometaše šokiral Konisbajev, ki je igralce iz Karagandija popeljal na prag napredovanja. V 90. minuti je namesto strelca dveh zadetkov v igro prišel Vadim Borovski, ki je ob prvem stiku z žogo udaril proti koprskim vratom, poizkusil je še v sedmi minuti sodnikovega podaljška, vendar obakrat brez uspeha.

Evropska liga, kvalifikacije, 1. predkolo (povratne tekme):

ŠAHTAR KARAGANDI : Luka Koper 2:1 (1:1) /1:1/
Konisbajev (45, 84); Osterc (32)

OLIMPIJA LJUBLJANA : Široki Brijeg 3:0 (2:0) /0:0/
Radujko (15, 18), Vršič (48)

*Ertis Pavlodar : Jagiellonia Bialystok 2:0 (2:0) /0:1/
*Olimpi Rustavi : Bananc Erevan 1:1 (1:0) /1:0/
Ulisses Erevan : *Ferencvaros Budimpešta 0:2 (0:1) /0:3/
*Flamurtari Vlora : Budućnost Podgorica 1:2 (1:0) /3:1/
Milsami Orhej : *Dinamo Tbilisi 1:3 (0:0) /0:2/
Zeta Golubovci : *Spartak Trnava 2:1 (0:0) /0:3/
Fola Esch : *Elfsborg 1:1 (0:1) /0:4/
*Karabah Agdam : Banga Gargzdai 3:0 (2:0) /4:0/
Nomme Kalju : *Honka Espoo 0:2 (0:0) /0:0/
*Tromsoe : Daugava Daugavpils 2:1 (1:1) /5:0/
*Häcken : Käerjeng 97 5:1 (2:0) /1:1/
*Minsk : Olimpik Baku 2:1 (2:0) /1:1/
Lusitanos : *Varaždin 0:1 (0:0) /1:5/
*Vllaznia : Birkirkara 1:1 (1:1) /1:0/
Runavik : *Fulham 0:0 /0:3/
Neath Atletic : *Aelesunds 0:2 (0:0) /1:4/
*Paksi : Santa Coloma 4:0 (1:0) /1:0/
*Rabotnički Skopje : Trans Narva 3:0 (1:0) /4:1/
Tre Penne : *Rad Beograd 1:3 (1:2) /0:6/
Cliftonville : *The New Saints 0:1 (0:1) /1:1/
*St. Patrick's Ath. : Vestmannaeyja 2:0 (2:0) /0:1/
*Reykjavik : Fuglafjoerdur 5:1 (2:0) /3:1/

*Z zvezdico so označene ekipe, ki so napredovale (v poševnicah je izid prvih tekem).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.