Šport > Nogomet
149 ogledov

Maribor in Olimpija v zadnjih minutah do zmag

NK Olimpija Ljubljana Profimedia
Na sporedu je 17. kolo.

Nogometaši Olimpije so v 17. krogu Prve lige Telekom Slovenije z 2:1 (1:0) premagali CB24 Tabor Sežana. V Stožicah so Ljubljančani vsaj začasno lovili prvouvrščeni Maribor na vrhu razpredelnice. Zeleno-beli so imeli tokrat več od igre, a tudi gostje s Krasa so dokazali, da lahko presenetijo vsakega tekmeca. Tudi s kančkom športne sreče so se veselili zmaji.

Gostitelji so si prvi priigrali izrazito priložnost. Jan Andrejašić je v peti minuti z desne strani lepo zaposlil Đorđa Ivanovića, ki pa je s kakšnih 10 metrov neoviran streljal preko gola. Le minuto kasneje je na drugi strani Aldair lepo zaposlil Christosa Rovasa. Slednji je utekel v kazenski prostor, a bil premalo odločen. Grk je sicer zahteval tudi enajstmetrovko, češ, da ga je Andrejašič nepravilno ustavil.

Aldair in Rovas sta lepo akcijo na levi strani izpeljala tudi v 21. minuti, pot žogi v mrežo pa je preprečila vratnica. Takoj nato so domači povedli. Na videz nenevarno podajo z leve strani je Ivanović s prsmi podaljšal do Maria Kvesića, ki je bil malce na desni strani, na kakšnih 17-metrih dovolj odločen in z močnim strelom žogo zabil v gol.

Ivanović je nevarno streljal še v 31. minuti, a bil nenatančen. Najlepšo priložnost za 2:0 pa je zapravil v 42. minuti, ko se je po hitrem protinapadu sam znašel pred vratarjem Renerjem, toda strel je bil preslab za spremembo izida. Številne polpriložnosti so si priigrali tudi gostje.

Ti so izenačili v 51. minuti, ko je Klemen Nemanič žogo po podaji Antroina Makoumbouja s kota na levi strani le podaljšal do Rovasa, ki je imel preveč prostora in kaznoval malomarnost domače obrambe za 1:1. Gostje so zaigrali bolj obrambno in Ljubljančani so imeli obilo dela z ustvarjanjem priložnosti. V 60. minuti je Kvesić lepo zaposlil Andresa Vombergarja, ki pa se je ob vdoru v kazenski prostor zapletel z žogo.

Ljubljančani so zagospodarili na igrišču, gostje pa čakali priložnosti. Prvi je bil v 66. minuti nevaren Ivanović, ki je skušal poslati žogo z glavo preko slabo postavljenega Renerja. Na drugi strani je imel Ndzengue v 73. lepo priložnost v protinapadu, vendar je bil domači vratar Žiga Frelih hitrejši, ob trku nogometašev se je tudi lažje poškodoval. Minuto kasneje je slabo streljal Mario Babić s kakšnih 11 metrov.

Olimpija je v končnici še enkrat pritisnila. Vrstili so se koti. Najprej je lepo priložnost v 88. minuti zapravil Ivanović, ki je nastreljal Renerja, minuto kasneje pa so Ljubljančani le zadeli, ko je bil v gneči pred gostujočim golom najbolj spreten Goran Milović. Gostje so zahtevali prekršek nad vratarjem Renerjem, ki mu je Marko Perković stopil na roko, a izplen burnega protesta so bili le novi rumeni kartoni.

Tudi Maribor do zmage v zaključku tekme

Mariborčani so konec tedna, ko njihov klub slavi 60 let, zaznamovali tudi z zmago na igrišču. Z uspehom v Kopru z 2:1.so ohranili prednost pred tekmeci, Olimpiji, ki jih je po svoji tekmi točkovno ujela, pa so spet ušli za tri točke.

V Kopru so gostje potrebovali dobrih deset minut, da so se ogreli in začeli prevladovati. Do takrat si nobena od ekip ni priigrala kakšne resnejše priložnosti, prvi pa so proti vratarju Ažbetu Jugu le sprožili domači, toda poskus Stefana Stevanovića v 13. minuti je bil precej medel. V naslednji akciji so domači Aljošo Matka ustavili s prekrškom, sedem minut pozneje pa so gostje premoč na terenu kronali z zadetkom.

Po podaji Jana Repasa je z roba kazenskega prostora močno in natančno meril Blaž Vrhovec, žoga pa je končala v levem kotu vrat Ivana Vargića.

bakljada Maribor Video Šport Tako je 'gorelo' na mostu v Mariboru

Po vodilnem zadetku so Mariborčani še bolj prevladovali, a so se Koprčani znali ubraniti. Najbližje povišanju vodstva pa sta bila pri vijoličastih Matko, ko je v 36. minuti prišel do svoje odbite žoge v kazenskem prostoru in žogo poslal proti vratom, oplazila pa je prečko, ter dve minuti pozneje Alexandru Cretu, z močnim strelom od daleč, ko je žoga le za malo odletela ob vratnici.

Že takoj na začetku drugega polčasa pa so Koprčani izvedli najnevarnejšo akcijo dotlej na tekmi. Po levi strni je prodrl Dare Vršič, žoga pa je nato zadela vratnico. Ta akcija je napovedala precej živahnejši Koper v drugem delu igre.

Mariborčani so bili še nevarni, med drugim je Špiro Peričić po podaji iz kota v 55. minuti zadel prečko, toda tudi domači so bili vse podjetnejši. Najprej je Bojan Knežević v 57. minuti, ko je precej neoviran prišel do strela z 11 metov, sicer meril visoko čez vrata.

Precej bolje pa je nato akcijo izvedel Vršič deset minut pozneje. Domači so po prekršku Repasa nad Timotejem Dodlekom dobili prosti strel z desne strani s 17 metrov, priložnost pa je odlično izkoristil Vršič in neubranljivo meril pod prečko.

Koprčani so vzpostavili ravnotežje, kazalo je, da bosta ekipi končali z delitvijo točk. V mariborskem taboru so skušali v finišu tekme do spremembe priti tudi z menjavami, za olajšanje v taboru gostov pa je nato vendarle poskrbel Repas. V 86. minuti je tudi nekoliko srečno prišel do žoge v kazenskem prostoru, domači branilci je nikakor niso mogli pravočasno izbiti, po zelo natančnem strelu pa je žoga končala ob v koprski mreži.

Že v sodnikovem dodatku je Jasmin Mešanović zapravil še zadnjo mariborsko priložnost za morebitno povišanje vodstva.

Prvaki so slavili v gosteh

Gorica je na domači zelenici z 0:2 klonila proti Celju. Prva tekma med tema dvema ekipa v sezoni se je Celju končala z 1:1, tokrat pa so državni prvaki le prekinili niz štirih tekem brez zmage in vpisali nove tri točke na lestvico ter se vsaj začasno približali zgornjemu delu lestvice. Domači, pri katerih sta manjkala kaznovana Rok Grudina in Semir Smajlagić, pa so še petič zapovrstjo igrišče zapustili poraženi in so še naprej na dnu lestvice.

Ekipi sta v prvem polčasu prikazali bolj ali manj enakovredno predstavo, v kateri pa so zadeli Celjani. V 11. minuti je po podaji Jakoba Novaka za hrbet domače obrambe zadel Filip Dangubić, kar je bil njegov peti zadetek v sezoni.ž

Filip Dangubić | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Sicer pa je gostujoči obrambi uvodoma nekaj težav povzročal Nejc Mevlja, ki je dvakrat poskusil z glavo v četrti in 14. minuti, po njegovem drugem poskusu je moral posredovati Matjaž Rozman. Tega je sicer v prvem polčasu najbolj ogrozil Lamin Colley, ki je sam streljal z glavo iz bližine, celjski vratar pa se je izkazal. Omeniti velja še poskusa Celjanov Ivana Božića v 32. in Novaka v 40. minuti, ki pa nista bila dovolj dobra za novo spremembo izida.

Zato pa so Celjani prednost podvojili v 50. minuti, ko je Amadej Brecl prodrl po levi strani v kazenski prostor, podal v sredino, od koder je Mićo Kuzmanović po tleh zadel za 2:0. Tri minute pozneje so imeli Novogoričani izjemno priložnost za zmanjšanje zaostanka, najprej je Rozman ustavil poskus Matije Široka z glavo, nato pa je znova dobro posredoval po strelu Colleyja iz bližine, ki se roko na srce spet ni proslavil z zaključkom.

V 55. minuti je cilj ob svojem prvoligaškem prvencu zgrešil Mateo Itrak, v nadaljevanju pa se je dogajanje umirilo, je pa svoj slab dan nadaljeval Colley, ki je v 69. minuti zapravil novo obetavno akcijo, ko žoge ni oddal pravočasno do Etiena Velikonje, kar je izkušenega napadalca enkrat razjezilo že v prvem delu. V 76. minuti pa bi lahko Matic Vrbanec še povečal prednost gostov, a je z leve strani žogo poslal mimo vrat domačih, premalo natančen pa je bil tudi mladi Tom Kljun v sodniškem dodatku.

Remi v Kidričevem

Aluminij in Bravo sta se še drugič letos razšla z neodločenim izidom 1:1, delitev točk pa povsem ustreza dogodkom na igrišču. Domači so bili sicer nekoliko bližje zmagi, a na koncu tudi na drugi zaporedni domači tekmi niso pobrali polnega izkupička. Oskar Drobne, ki je med tednom na klopi Kidričanov zamenjal Slobodana Gruborja, tako svoje prvoligaško trenersko delo ni začel, kot bi si želel.

Zelenica, ki je bila bolj podobna njivi kot pa nogometnemu igrišču, ni dovoljevala kakovostne predstave. Že pred obračunom se je slutilo, da veliko kombinatorike ne bo, so pa nogometaši vendarle pokazali veliko željo po zmagi, tako da lepih priložnosti na obeh straneh ni manjkalo.

Aluminij je imel v prvem delu dve. V 16. minuti David Flakus Bosilj ni izkoristil lepe podaje Mihaela Klepača, z desne strani je neoviran prišel v kazenski prostor, streljal po tleh, a slabo, vratar Ljubljančanov Igor Vekić je z nogami žogo odbil v kot. V 38. minuti se v gneči pred vrati ni znašel Nemanja Jakšič, potem ko ga je žoga zadela, jo je Vekić še pravočasno odbil, v nadaljevanju akcije pa je Klepač streljal mimo gola.

Pri Bravu sta v prvem delu zagrozila Rok Kidrič, a z njegovim strelom z glavo vratar Luka Janžeković ni imel veliko dela, Luka Žinko pa je v 36. minuti s strelom z velike oddaljenosti zadel prečko.

So pa bili Ljubljančani nevarnejši na začetku drugega dela. Mustafa Nukić je v 52. minuti z desne strani podajal žogo v sredino, Janžekovič jo je odbil, a točno na noge Kidriča, ki pa je slabo reagiral, njegov šibak strel je ubranil Jakšič. V 61. minuti se je Sandi Ogrinec sam znašel pred Janžekovičem, a tudi on streljal preslabo, domači vratar se ni pustil premagati.

Za zgrešeni priložnosti so bili gosti kaznovani v 66. minuti, ko je Emir Azemović preskočil gostujočega branilca, podal pred vrata, kjer jo je pripravljen dočakal Flakus Bosilj in strelom po tleh zatresel mrežo. Takoj po golu bi Klepač lahko vodstvo povišal, vendar je streljal slabo, v 82. minuti pa je na drugi strani za izenačenje poskrbel Kidrič, ki je bil po podaji Nukića z leve strani najvišji v kazenskem prostoru.

Do konca tekme se je moral Vekić še dvakrat potruditi, da ni prišlo do spremembe izida, brez dela pa ni bil niti Janžekovič.

Prva liga TS, 17. kolo:

Gorica : Celje  0:2 (0:1)
Dangubić 11., Kuzmanović 50.

Olimpija : Tabor Sežana  2:1 (1:0)
Kvesić 22., Milović 89.; Rovas 51.

Aluminij : Bravo  1:1 (0:0)
Flakus Bosilj 66.; Kidrič 82.

Koper : Maribor  1:2 (0:1)
Vršič 67.; Vrhovec 21., Repas 86.

Nedelja: 
Mura - Domžale

Lestvica:
 1. Maribor            17 10  4  3  34:20  34
 2. Olimpija Ljubljana 17  9  4  4  23:14  31
 3. Mura               16  8  5  3  19:9   29
 4. Koper              17  7  6  4  24:18  27
 5. CB24 Tabor Sežana  16  6  3  7  18:19  21
 6. Domžale            16  5  5  6  23:22  20
 7. Celje              17  5  5  7  17:18  20
 8. Bravo              16  5  5  6  16:20  20
 9. Aluminij           17  3  5  9  12:28  14
10. Gorica             17  2  4 11  12:30  10
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.