Šport > Nogomet
368 ogledov

Olimpija zanesljivo dobila derbi

Ante Vukušić Profimedia
Dvoboj prvega in drugega na lestvici je zanesljivo pripadel Ljubljančanom.

Vodilni Ljubljančani so na drugi zaporedni domači tekmi še drugič zanesljivo zmagali. Če so prejšnji teden igrali proti razglašenemu zadnjeuvrščenemu Rudarju, jih je tokrat na papirju čakala težja naloga, saj je v goste prišel drugouvrščeni Aluminij. Toda izbranci Safeta Hadžića, ki ga zaradi kazni še vedno ni bilo na klopi, so dobršen del tekme prevladovali, eden ključnih igralcev pa je bil spet prvi strelec lige Ante Vukušić, ki je dodal še dva gola v svojo strelsko bero.

Ljubljančani so tekmo začeli bolje in povedli v 12. minuti. Takrat je Stefan Savić z desne na kratko podal do Maria Jurčevića, ta je močno streljal, vratar Matija Kovačić je žogo odbil, a le do Luke Menala, ki je nato iz prve dosegel svoj šesti gol sezone.

V 18. minuti so prvič na tekmi zagrozili tudi gosti, ko je bil povsem sam na robu kazenskega prostora Jure Matjašič, a je žogo poslal točno v naročje Nejca Vidmarja. Na drugi strani je v 21. minuti po Menalovi podaji z desne iz bližine Ante Vukušić zadel prečko.

V 31. minuti je Aluminij, ki se je malce otresel pritiska Ljubljančanov, znova zagrozil, takrat je od daleč sprožil Nikola Leko, Vidmar pa je žogo odbil. Isti Aluminijev igralec je poskusil tudi v 45. minuti, takrat pa je bil premalo natančen.

V 50. minuti pa so gostitelji podvojili prednost. Menalo je prodrl v kazenski prostor, kjer ga je podrl Renato Pantalon, sodnik je pokazal na belo piko, zanesljiv strelec pa je bil Vukušić, ki je dosegel svoj 12. gol sezone in je prvi strelec lige. V 57. minuti je imel Vukušić še eno priložnost, a zgrešil s strani.

Hrvaški napadalec pa je svojo bero zadetkov povečal v 59. minuti, ko je v mrežo iz bližine pospravil odbito žogo po Savićevem poskusu. Ljubljančani so nato zmanjšali ritem, kar je dalo nekaj več elana Aluminiju, to pa je Aluminij unovčil v 78. minuti, ko je najprej Mihael Klepač zadel prečko, odbito žogo pa je nato s prsmi v mrežo spravil Nemanja Jakšić.

Pred tem je na drugi strani Menalo zapravil veliko priložnost Olimpije, v 89. minuti pa je zgrešil še Savić iz ugodnega položaja.

Triglav ob koncu do treh točk

Nogometaši Triglav so s 2:2 premagali Tabor Sežano. Kranjčani so pod taktirko Vlada Šmita prišli do osmih točk na petih tekmah, s čimer so se še dodatno odlepili od dna lestvice in skromnega Rudarja. Hkrati so se Sežancem, ki jih je pokopal Luka Majcen v 90. minuti, oddolžili za poraz na prvi medsebojni tekmi. Obenem pa so sploh prvič v dvobojih s Sežanci, ki so prejšnji teden visoko premagali Maribor, zatresli njihovo mrežo.

Kraševci so odlično odprli tekmo in povedli že po slabi minuti in pol, ko je po podaji z desne strani in slabem izbijanju Predrag Sikimić z glavo žogo oddal na približno 15 metrov od gola, kjer je bil Leon Sever in okroglo usnje poslal v mrežo.

V nadaljevanju posebej nevarnih akcij ni bilo vse do 22. minute, ko je iz prve sprožil David Tijanić s približno 20 metrov, izkazal pa se je David Adam. Že v 25. minuti pa so domači izenačili. Protinapad je začel Tijanić, oddal žogo na levo do Gabra Petrica, ta pa jo je nato vrnil v sredino do vtekajočega Luke Majcna, ki jo je z nizkim strelom z roba kazenskega prostora poslal v mrežo. Za Majcna je bil to osmi zadetek v sezoni.

Malce vroče je bilo tudi v 27. in 30. minuti v enem in drugem kazenskem prostoru, a brez nevarnejšega zaključka. Zato pa so domači povedli v 33. minuti, ko je po kotu z leve in slabo odbiti žogi do strela z glavo prišel Milan Milanović in dosegel svoj prvenec v slovenski prvoligaški konkurenci.

Triglav Kranj | Avtor: Profimedia Profimedia

Vodstvo pa je bilo kratkotrajno, saj so gosti izid poravnali že v 35. minuti, ko je po podaji Ivorja Horvata z desne strani, zanj je bila to peta asistenca, Sikimić zadel v osrčju kazenskega prostora. Za 37-letnega napadalca je bil to deseti gol sezone, s čimer je tik pod vrhom strelske lestvice.

Po poskusih Tijanića in Stjepana Babića od daleč pa je imel v 41. minuti izjemno priložnost pri gostih Mario Zebić, ki je iz bližine sprožil z glavo, Jalen Arko pa je izvrstno reagiral.

V drugem polčasu je najprej nase opozoril Goran Brkić s strelom od daleč, Adam pa je bil na mestu. Sledila je kar dolga pavza, kar zadeva resnejše priložnosti, v 76. minuti pa so spet nevarneje zagrozili domači, ko je Majcen prišel do strela z leve strani iz bližine, Adam pa je žogo preusmeril v kot.

Ko je že kazalo, da se bosta ekipi razšli brez zmagovalca, pa je Filip Janković slalomiral do kazenskega prostora, oddal na desno do Majcna, ki je rutinirano dosegel svoj deveti gol sezone ter domačim priigral zmago.

Maribor do zmage na začetku drugega polčasa

Maribor, pri katerem je zaradi kazni Aleksa Pihlerja od začetka tekme mesto v zvezni vrsti prvič po pokalnem finalu zavzel Amir Dervišević, si je v prejšnjem krogu privoščil blamažo v Sežani, tako da so si izbranci Darka Milaniča tokrat želeli popraviti vtis proti Celjanom, ki so zmagali na prvi medsebojni tekmi. Če jim v prvem polčasu to popravljanje vtisa ni uspelo, pa so ga vsaj malce izboljšali v drugem, ko so prevladovali na igrišču in že kmalu v uvodu tudi odločili tekmo prek Mitje Vilerja. Maribor je tako zmagal prvič po dveh krogih, Celje pa je prekinilo niz neporaženosti na zadnjih štirih tekmah.

Prvi polčas je minil brez zadetkov. Konkretnejši pa so bili Celjani, ki so bili večkrat nevarni. Nekajkrat pa so domači, ki so jih gledalci v slačilnice ob polčasu pospremili z žvižgi, tudi nekaj sreče, da so se gostom prikradle napake ob zaključnih podajah, saj je obramba domačih delovala vse prej kot zanesljivo.

So pa imeli gostitelji prvi resnejšo priložnost, v šesti minuti je sprožil Dino Hotić z desne in zadel bližnjo vratnico ob posredovanju Matjaža Rozmana. Pri Celjanih, ki so večkrat streljali, pa je bil dvakrat nevaren Dario Vizinger.

V deveti minuti mu je strel obranil Jasmin Handanović, ki se je vrnil v vrata po 2. krogu v Velenju, v 19. pa je zgrešil cilj. Mariborski čuvaj mreže je moral posredovati tudi v 20. minuti, ko je odbil žogo čez prečko po močnem strelu Žana Benedičiča od daleč.

Uvod drugega polčasa je le pripadel domačim, najprej je Rudi Požeg Vancaš v 47. minuti prišel do strela v kazenskem prostoru, a iztržil le kot. Dve minuti pozneje pa so vijoličasti povedli, ko je Dervišević poslal dolgo žogo na levo stran, tam jo je sprejel Požeg Vancaš in oddal v sredino v kazenski prostor do vtekajočega Vilerja, ta pa jo je spravil pod prečko.

V 60. minuti je z roba kazenskega prostora streljal Rok Kronaveter, a Rozman ni imel težjega dela. Le malce zatem je neoviran z roba kazenskega prostora poskusil še Požeg Vancaš, Josip Ćalušić je strel blokiral, Hotićev strel pa je nato obranil celjski čuvaj mreže.

V 65. minuti je spet nase opozoril Vizinger s strelom od daleč, znova pa je bil na mestu izkušeni mariborski vratar. V 74. minuti je ne preveč nevarno z glavo poskusil Jasmin Mešanović, v 76. pa je prvi strel Kronavetra odbil Rozman, drugega pa je spet blokiral Ćalušić, tako kot v 85. minuti poskus Andreja Kotnika.

V 80. minuti je na drugi strani iz ugodnega položaja grdo zgrešil Ivan Božić, v 89. minuti pa so domači zahtevali še najstrožjo kazen zaradi igranja z roko Dušana Stojinovića, a neuspešno.

Prva liga TS, 15. kolo:

Triglav Kranj : Tabor Sežana  3:2 (2:2)
Majcen 25., 90., Milanovič 31.; Sever 2., Sikimić 35.

Olimpija : Aluminij  3:1 (1:0)
Menalo 12.,Vukušić 50./11-m, Vukušić 59.; Jakšić 78.

Maribor : Celje  1:0 (0:0)
Viler 49.

Nedelja:
Rudar Velenje - Mura
Domžale - Bravo

Lestvica:

 1. Olimpija      15 10  3  2  39:18  33
 2. Maribor       15  8  4  3  29:16  28
 3. Aluminij      15  8  4  3  22:11  28
 4. Mura          14  6  7  1  23:15  25
 5. Celje         15  6  6  3  28:16  24
 6. Tabor Sežana  15  5  1  9  19:24  16
 7. Triglav Kranj 15  4  2  9  21:35  14
 8. Domžale       14  3  4  7  18:28  13
 9. Bravo         14  3  4  7  19:30  13
10. Rudar Velenje 14  0  5  9  13:38   5
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice