Šport > Nogomet
681 ogledov

Politika nad zvezdnika, najpopularnejša, 60 let trajajoče oddaja v nevarnosti

Gary Lineker Print Screen
BBC po sporu z etra umaknil Linekerja, nogometni navdušenci v Angliji so v strahu za svojo najljubšo oddajo.

Britanska radiotelevizija BBC je nekdanjemu nogometašu Garyju Linekerju, ki je na Otoku izjemno priljubljen, naročila naj se umakne od vodenja nogometne oddaje Match of the Day, potem ko je nekdanji zvezdnik s kritiko nove azilne politike britanske vlade sprožil spor o nepristranskosti.

Dvainšestdesetletnik je ta teden na Twitterju primerjal jezik, ki je bil uporabljen za predstavitev nove politike, z retoriko nacistične Nemčije. BBC je sporočil, da je Linekerjevo "nedavno delovanje na družbenih medijih kršitev njihovih smernic". Dodali so, da bi se moral izogibati temu, da se postavlja na eno ali drugo stran pri političnih vprašanjih.

Spor je sprožil predvsem Linekerjev odziv na videoposnetek, v katerem je britanska notranja ministrica Suella Braverman predstavila načrte za ustavitev migrantov, ki z majhnimi čolni prečkajo Rokavski preliv. "To je preprosto kruta politika, ki je usmerjena proti najranljivejšim. In to v jeziku, ki se ne razlikuje veliko od tistega, ki so ga v tridesetih letih 19. stoletja uporabljali v Nemčiji," je med drugim zapisal nekoč izjemni napadalec.

Pri BBC so sprva izjavili, da ne bodo ukrepali proti legendarnemu angleškemu reprezentantu, a so svoje stališče spremenili po očitnem pritisku sedanje britanske vlade.

Linekerju, ki je že v preteklosti na twitterju pogosto izražal stališča, ki niso povezana z nogometom, sta se v bran postavila še dva bivša angleška nogometaša in njegova sodelavca v oddaji Ian Wright in Alan Shearer. Wright je na Twitterju objavil, da zaradi solidarnosti ne bo prisoten v sobotni oddaji Match of the Day. Kmalu zatem se mu je s podobnim tvitom pridružil še Shearer.

Tudi ostali najbolj znani nogometni analitiki so se odzvali podobno. Sodelovanje je tako zavrnila tudi Alex Scott, kasneje še Micah Richards. Najpopularnejša oddaja o najpopularnejšem športu v Angliji je tako trenutno brez voditelja.

Vsako oddajo Match of the Day, ki je bila prvič na sporedu 22. avgusta 1964, si ogleda na milijone ljudi, zato ni presenetljivo, da je ves zaplet postal tema dneva na Otoku. Uprli so se tudi komentatorji, ki pripravijo prispevke za oddajo, pa tudi nogometaši, ki po tekmah naj ne bi odgovarjali na vprašanja novinarjev BBC-ja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice