Šport > Nogomet
20 ogledov

Porto: Skrivnost uspeha

pepe porto Reuters
Porto že vrsto let navdušuje z igralci, ki so v Evropi do prestopa k modro-belim povsem neznani. Zakaj so njihovi ogledniki tako uspešni?

"V tem poslu so oni na vrhu, boljših ni. Na leto za svojo ogledniško službo zapravijo najmanj pet milijonov evrov," je hrvaškim medijem povedal Zoran Mamić, ki je v službi zagrebškega Dinama tudi sam deloval v Južni Ameriki.

"Njihovi ogledniki živijo v Južni Ameriki po devet mesecev na leto in na dan pogledajo po tri tekme. Ko opazijo zanimivega igralca, si ga morajo trije skavti ogledati v živo in oceniti, ali je nogometaš pravi za Porto. Ko sem bil prvič tam, sem bil začuden, ker so vsi okrog mene začeli zapuščati stadion že v 80. minuti. Nato pa so mi povedali, da so bili vse to skavti, ki že hitijo na novo tekmo," je razkril Mamić.

"Za Neymarja vedo vsi"

"Za supertalente, kot je Neymar, vedo vsi, to so igralci za Madrid ali Barcelono. Ko pa opazijo Hulka, Deca ali Pepeja, to so igralci za Porto. Ko prodajo eno zvezdo, ima predsednik Pinto da Costa že novega asa v rokavu," je funkcionarja, ki je na predsedniškem mestu FC Porto že od leta 1982 in je v tem času osvojil kar 49 domačih lovorik in po dvakrat evropski naslov, Evropsko ligo (pokal Uefa) in svetovni klubski naslov.

"Poleg Porta je v skavtingu odličen tudi Udinese, ki za prestop ne zapravi več kot tri milijone evrov, a vedno najde prave igralce. Med nemškimi klubi je aktiven Stuttgart, ki za oglednike zapravi okrog 2,5 milijona evrov letno, a bo svoj vložek kmalu povečal še za kakšen milijon," je zaključil Mamić.

Porto se bo danes na zagrebškem Maksimiru pomeril s krvnikom Maribora v Ligi prvakov, hrvaškim prvakom Dinamom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.