Šport > Nogomet
35 ogledov

Potrjeno: Euro 2020 v 13 mestih!

michel platini eufa Reuters
Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes v Nyonu na zasedanju izvršnega odbora potrdila, da bo evropsko prvenstvo leta 2020 v 13 mestih po Evropi. Predsednik zveze Michel Platini je na petkovi tiskovni konferenci potrdil predhodna namigovanja, da se bo tekmovanje odvijalo v različnih državah.

Dvanajst držav s po enim stadionom bo gostilo po tri tekme predtekmovanja in eno tekmo izločilne faze tekmovanja. Oba polfinala in finale pa bodo v 13. državi na istem stadionu.

michel platini eufa | Avtor: Reuters Reuters
Zainteresirane države morajo kandidature vložiti do septembra letos, leto pozneje pa bo dokončno znano, kje bodo tekme Eura 2020.

Vsaka država lahko predstavi največ dve kandidaturi, eno za polfinale in finale ter eno za tekme pred tem. Uefa pojasnjuje, da lahko za polfinale in finale kandidirajo le stadioni z najmanj 70.000 sedišči, za četrtfinale morajo imeti objekti najmanj 60.000, za osmino finala in skupinski del tekmovanja pa najmanj 50.000 sedišč. Pri tem velja dodati, da bodo naredili tudi največ dve izjemi za skupinski del in osmino finala, saj bodo dovolili tudi stadiona z najmanj 30.000 sedišči. ''Pravilo do 30 000 tisoč sedežev pomeni, da bo lahko kandidiralo več držav,'' je povedal Platini.

V kvalifikacijah bodo sodelovale vse reprezentance, tako da tudi države gostiteljice ne bodo imele zagotovljenega nastopa. Uefa je sicer odločitev, da bo tekmovanje prvič potekalo v več kot dveh državah, sprejela decembra. Nov format naj ne bi bil dolgoročne narave, ampak se bo stari format, ki je predviden za Euro 2016, ponovno vrnil leta 2024.

Potrjena prizorišča za Euro 2016 v Franciji

Uefa je na današnjem zasedanju v Nyonu potrdila prizorišča evropskega prvenstva leta 2016, ki ga bo gostila Francija. Tekmovanja bodo potekala v Bordeauxu, Lensu, Lillu, Lyonu, Marseillu, Nici, Saint Etiennu, Toulousu in Parizu. Prestolnica bo imela dve prizorišči, Park princev in Stade de France.

Kvalifikacije za Euro 2016 se bodo začele septembra 2014, žreb predtekmovalnih skupin bo spomladi tega leta. Žreb skupin za tekmovanje, na katerem bo prvič nastopilo 24 ekip, pa bodo izvedli konec leta 2015.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.