Šport > Nogomet
22772 ogledov

Preminil velikan jugoslovanskega nogometa in legenda Hajduka

Petar Nadoveza Tomislav Gabelic/24sata
Poslovila se je ena največjih legend splitskega velikana.

V nedeljo zjutraj je po težki bolezni v 81. letu starosti preminil legendarni nekdanji nogometaš, trener, športni direktor in šef mladinskega pogona Hajduka Petar Nadoveza.

K splitskim "Bilim" je prišel v najtežjih letih kluba, v začetku šestdesetih let minulega stoletja. Pred tem je igral za drugoligaša Šibenik, kjer je blestel pod vodstvom trenerja, še ene legende Hajduka, Slavka Luštice. Za Šibenik je Nadoveza igral med leti 1959 in 1963, preden se je odzval klicu "majstora s mora".

Bil je izjemen napadalec, ki je s svojimi zadetki najprej pomagal Hajduku ohraniti prvoligaški status, nato pa se je lotil osvajanja lovorik. Obenem pa si je s svojimi nastopi izboril vpoklic v izjemno močno jugoslovansko reprezentanco. Za Hajduk je igral celo desetletje, preden se je leta 1973 odpravil v Belgijo k Lokerenu. Za Bile je odigral 460 tekem ter dosegel kar 296 zadetkov.

Petar Nadoveza | Avtor: Tomislav Gabelic/24sata Tomislav Gabelic/24sata

S Hajdukom je osvoji naslov jugoslovanskega prvaka leta 1971, medtem ko je v letih 1967 in 1972 osvojil jugoslovanski pokal. Dve sezoni je končal kot najboljši strelec jugoslovanskega prvenstva. Vedno je ponavljal, da je najbolj ponosen na zmago v pokalu leta 1967, ker je bil to prvi jugoslovanski pokal v zgodovini Hajduka, ter naslov državnega prvaka, s katerim je Hajduk prekinil 16-letno sušo.

Tekom igranja za Hajduk se ga je prijel vzdevek "Pere, splitski Pele", po svojem odhodu iz Splita pa je še dve leti nastopal za Lokeren, preden je leta 1975 pri 33 letih končal svojo aktivno nogometno kariero. A ni mogel dolgo brez nogometa, tako da se je kmalu lotil trenerskega posla.

Petar Nadoveza | Avtor: Tomislav Gabelic/24sata Tomislav Gabelic/24sata

Poleg mlajših kategorij Hajduka je v kar nekaj različnih obdobjih vodil člansko ekipo splitskega velikana in svojega matičnega Šibenika, poleg tega je sedel na klopi reprezentance Gabona ter tunizijskega Bizerta, obenem pa je globok pečat pustil tudi v Sloveniji, kjer je treniral Potrošnik, Olimpijo in Muro. Z Olimpijo je leta 1996 tudi osvojil slovenski pokal.

Največje trenerske uspehe je dosegel s Hajdukom, s katerim je leta 1984 osvojil jugoslovanski ter leta 2000 hrvaški pokal. Leta 1984 se je uvrstil celo v polfinale pokala Uefa (današnja evropska liga). Hajduk je vodil večji del šampionske sezono 2000/01, a naslova ni dočakal na klopi, je pa zato nanjo ponovno sedel tekom sezone 2003/04, ko je Hajduk osvojil svoj predzadnji državni naslov. Kot pomočnik glavnega trenerja je deloval tudi v sezoni 2004/05, ko je Hajduk še zadnjič postal prvak Hrvaške. Kasneje je poleg vloge vodje nogometne šole nekaj let opravljal tudi funkcijo športnega direktorja kluba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice