Šport > Košarka
5939 ogledov

Pri komaj 55 letih preminil nekdanji NBA as

Felton Spencer Reševalni pas/Twitter
Pri 55 letih je preminil nekdanji košarkar in košarkarski trener Felton Spencer.

ZDA je pretresla tragedija, potem ko je v 56. letu starosti preminil Felton Spencer, nekdanji košarkar številnih NBA klubov, ki je v najmočnejši košarkarski ligi na svetu preživel kar 12 sezon. Vzrok smrti zaenkrat še ni razkrit.

213 centimetrov visoki Spencer je sicer veljal za pravo legendo kolidža Louisville, njegovi odlični nastopi v ameriški kolidž ligi NCAA pa so bili razlog, da je bil na naboru leta 1990 izbran celo kot šesti s strani Minnesote Timberwolves.

V svoji prvi sezoni je bil nato izbran v drugo najboljšo peterko novincev, a v naslednjih dveh sezonah ni dočakal prave priložnosti, saj je moral pobirati drobtinice ob najnovejši okrepitvi Minnesote Lucu Longleyu. Po treh sezonah na severu ZDA so ga Timberwolves poslali k Utah Jazz v zameno za Mika Browna.

Felton Spencer | Avtor: Profimedia Profimedia
V Salt Lake Cityju se je odlično znašel v peterki ob Karlu Malonu in Johnu Stocktonu ter prikazal svoje najboljše predstave, preden je bil zaradi poškodbe ahilove tetive skorajda celotno leto odsoten s košarkarskih igrišč. Po vrnitvi so se njegove številke nekoliko zmanjšale, a je ob več kot 50-odstotni učinkovisti pri metu iz igre še vedno veljal za izjemno zanesljivega igralca.

Po odhodu Shaquilla O'Neala k Los Angeles Lakers so poleti 1996 Orlando Magic v zameno za Spencerja v Utah poslali Brooksa Thompsona, Kennyja Gattisona ter celo izbor v prvem krogu nabora, a je za klub iz Floride odigral vsega eno tekmo, preden so ga v menjavi, v kateri so dobili Ronyja Seikalyja, poslali h Golden State Warriors.

Pri bojevnikih se je v prvi sezoni odrezal zelo dobro, a je po prihodu Ericka Dampierja in Adonala Foyla v drugi sezoni padel šele na pozicijo tretjega centra v ekipi. Vseeno je v ekipi iz Kalifornije preživel tri sezone, preden je svoje zadnje tri sezone nastopal za San Antonio Spurs in New York Knicks. Poleti 2002 je končal svojo športno kariero.

V svoji karieri je nastopil na 676 NBA tekmah, od tega jih je kar 438 začel v prvi postavi. V zadnjih letih mu je ob skromni minutaži povprečje zelo padlo, tako da je kariero zaključil s povprečjem 5,2 točk in 5,4 skokov na tekmo.

Leta 2011 se je podal v trenerske vode. Kot pomočnik glavnega trenerja je najprej deloval na univerzi Spalding ter kasneje univerzi Bellarmine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice