Šport > Nogomet
20581 ogledov

Pretresljive zadnje besede, pilot je vedel, da nekaj "ne štima"

emiliano sala Reševalni pas/Twitter
Britanski BBC je pridobil ekskluzivne posnetke zadnjih besed pokojnega nogometaša Emiliana Sale.

Emiliano Sala je nekdanji nogometaš Nantesa, ki je 21. januarja 2019 tragično preminil v letalski nesreči.

Tedaj komaj 28-letni napadalec je bil s slabo vzdrževanim in varnostno vprašljivim letalom na poti v Cardiff, kjer bi moral nadaljevati svojo nogometno kariero.

Toda letalo ni nikoli dospelo do Otoka.

Letalo Piper PA-46 Malibu, ki je tistega usodnega januarske dne v nejasnih okoliščinah strmoglavilo v Angleškem kanalu, je pilotiral David Ibbotson, za katerega se je kasneje izkazalo, da ni imel ustrezne licence za prevažanje potnikov. 

Britanski BBC je zdaj pridobil ekskluzivne posnetke zadnjih besed obeh žrtev letalske nesreče. Ibbotson in Sala sta bila namreč edina človeka na letalu.

 | Avtor: BBC BBC
Kot se je izkazalo, se je Ibbotson zelo dobro zavedal pomanjkljivosti letala, zaradi česar je bil pred vzletom v skrbeh za svojo in nogometaševo varnost. V telefonskem pogovoru je prijatelju zaupal svoje pomisleke ter letalo označil za sumljivo in potencialno nevarno.

Ibbotson je 19. januarja pristal v Nantesu, na dan nesreče pa bi se moral vrniti v Cardiff. Med letom v Francijo je bil priča nenavadnim zvokom, kar ga je navdalo z neprijetnimi občutki. 

"V Cardiffu sem pobral nogometaša. Nedavno so ga kupili od Nantesa. Mislim, da so plačali nekje okoli 20 milijonov funtov (18 milijonov evrov, op. a.)," je v pogovoru 45 minut pred vzletom, dejal 58-letni Ibbotson, čigar trupla reševalci nikoli niso našli. 

"Običajno imam rešilni jopič kar med sedežema, tokrat ga bom imel zagotovo na sebi," je dodal pokojni pilot.

Razkril je še, da je med letom v Nantes zaslišal nenavaden pok, zato je preveril vse parametre. Ker ni opazil znakov večjih okvar, je z letom nadaljeval.

"Preveril sem instrumente, ker je vse delovalo, sem normalno letel, vendar sem bil zaskrbljen," je priznal.

Šele ob pristanku v Nantesu je odkril okvaro na levem zavornem pedalu. "To letalo se mora vrniti v hangar," je ocenil.

 | Avtor: BBC BBC

Nad stanjem letala je bil zaskrbljen tudi nogometaš. "Sem na letalu, ki razpada na kose. Če se v naslednji uri in pol ne slišimo, ne vem, če me bo kdo sploh iskal, saj me ne bodo našli. Stari, strah me je," je dejal v pogovoru s prijateljem.

Komentarjev 9
  • radovednica 08:15 23.september 2022.

    Spet pogrevate stare, za nas povsem nepomembne stvari. Kdo je ta Sala sploh bil? Za njega nihče ni in ne bi nikoli slišal, če se to ne bi zgodilo. torej se je zgodilo nekaj povsem običajnega, kot bi se za ...prikaži več vsakega smrtnika. Če bi tile bogatuni imeli kaj pameti in s toliko denarja, bi si umislili dober način prevoza in primernega prevoznika in ne kar nekega, v arabskih deželah pravijo "aja hagga", kar nekaj. In potem se zgodi. Sedaj pa objave, kaj je vsak vedel že prej itd, itd. Blesarije.

  • Kmodri 23:18 22.september 2022.

    Špara se na račun varnosti.

  • rd2dmk2 15:22 22.september 2022.

    človek gre na avion, ki mu da tako oceno.. pasaj ni bežal pred mafijo al pa pred nacisti. jest bi leo rekle čao. grem na štop, je bol zhr, dasiravno je najmanj zihr.

Sorodne novice