Šport > Nogomet
684 ogledov

Pri Olimpiji uradno potrdili novega trenerja

Zoran Barišić Epa
Avstrijski trener Zoran Barišić prevzema mesto glavnega trenerja Olimpije, so danes tudi uradno potrdili v ljubljanskem klubu.

Zoran Barišić se bo javnosti predstavil v torek, iz Olimpije pa so se danes zahvalili začasnemu trenerju zeleno-belih Safetu Hadžiću, ki je moštvo vodil deset dni v vmesnem obdobju. V ljubljanskem klubu se sicer vse od začetka sezona na klopi odvija pravi kadrovski vrtiljak. Imenovanje Barišića naj bi tako po več tednih negotovosti, ki se je začela z zamenjavo hrvaškega stratega Igorja Bišćana v času poletnega odmora, na klopi zmajev vendarle prinesla stabilnost.

Kljub medijskemu poročanju in tudi neuradni potrditvi iz virov blizu kluba o prihodu avstrijskega strokovnjaka pa je klub šele danes prvič tudi uradno potrdil, da bo 48-letni nekdanji igralec in trener več avstrijskih klubov prevzel krmilo zmajev. Tako je Olimpija za jutri sklicala novinarsko konferenco, na kateri se bo predstavil novi glavni trener.

Ta bo na klop sedel kot prvi "polnopravni" glavni trener ljubljanskega moštva po odhodu Srba Ilije Stolice, Bišćanove zamenjave, konec julija. Stolico je odnesel slab začetek sezone, vlogo glavnega trenerja pa sta nato začasno opravljala Srb Aleksandar Linta, sicer Stoličev pomočnik, in nazadnje Hadžić.

milan mandarić Stolček Šport Pri Olimpiji že izbrali novega trenerja

Ta je od 26. avgusta Olimpijo vodil na treh tekmah in zabeležil dve zmagi v domačem prvenstvu in remi z 1:1 na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo proti Spartaku iz Trnave v četrtek. Slednje sicer ni bilo dovolj, da bi Olimpija nadomestila zaostanek iz prve tekme in si zagotovila igranje v skupinskem delu evropskega tekmovanja.

Ob zaključenem nadomeščanju so se Hadžiću, ki sicer opravlja naloge oglednika za ljubljanski klub in je v preteklosti že večkrat sedel na klopi zmajev, zahvalili v sporočilu za javnost. Kot so zapisali, se je v času njegovega dela v moštvu "zgodil premik na pozitivno". Pojasnili so še, da se je Hadžić "že sestal z bodočim trenerjem Olimpije Zoranom Barišićem ... in ga obvestil o stanju v moštvu in predal prepotrebne informacije".

Na klop zmajev tako prihaja na Dunaju rojeni Avstrijec s hrvaškimi koreninami, ki je svoje nogometno znanje, tako igralsko kot tudi trenersko, razvijal v avstrijski ligi. Igralno kariero je pri 19 letih začel kot član Wiener Sport-Cluba, katerega član je bil do leta 1991. V naslednjih dveh letih je igral za dunajski Favoritner AC in FC Admira Wacker iz Mödlinga, nato pa je leta 1993 prestopil k dunajskem Rapidu, kjer si je tudi ustvaril ime.

Napadalec Olimpije Šport Zabil najlepši gol sezone, nato trčil v betonski zid

V dveh sezonah kot član Rapida je osvojil naslov državnega prvaka in kot vezni igralec na 55 tekmah prispeval 11 zadetkov. Naslov državnega prvaka v Avstriji je nato osvojil še trikrat s FC Linz, in sicer zaporedoma med letoma 1999 in 2001.

Igralno kariero je Barišić zaključil leta 2005 pri SC Eisenstadt, leta 2009 pa je začel trenersko pot pri Rapidu, sprva kot pomočnik glavnega trenerja, nato je leta 2011 med sezono začasno prevzel dolžnosti glavnega trenerja. Po končani sezoni je bil imenovan za glavnega trenerja B-ekipe Rapida, leta 2013 pa je postal stalna rešitev na mestu glavnega trenerja pri prvi članski ekipi dunajskega nogometnega velikana.

Od Rapida se je Barišić poslovil po koncu sezone leta 2016, naslednje trenersko delo pa je našel v Turčiji pri prvoligašu Karabüksporju, ki ga je prevzel za zadnjih 13 tekem sezone. Klub je pod njegovim vodstvom končal na 11. mestu prvenstvene lestvice in se tako obdržal v prvi ligi, Barišić in klub pa se nato nista dogovorila za podaljšanje.

 

Komentarjev 2
  • Žurnalček 07:57 04.september 2018.

    Čudno , jaz ne poznam nobenega Zorana , ki bi bil Hrvat ?

Sorodne novice