Šport > Nogomet
311 ogledov

Real in Barcelona dirjata proti milijardi evrov

lionel messi Epa
Večna rivala iz leta v leto beležita višje prihodke.

Pri nogometnih obračunih med Barcelono in Realom gre za 116 let dolgo rivalstvo brez primere, vse od igrišča, premočenega s konjskim gnojem, in gledalci, ki so padali na teren kot zadetki. Barcelona je dobila prvi dvoboj maja 1902 s 3:1, več kot stoletje pozneje pa ima clasico povsem druge dimenzije.

Dva od največjih svetovnih klubov tekmujeta ne le na igrišču, v nedeljo se bosta pomerila na stadionu Camp Nou, temveč tudi zunaj njega. Zdaj bijeta dirko, kdo bo prvi prišel do milijarde evrov.

To jesen sta predsednika klubov Josep Maria Bartomeu (Barcelona) in Florentino Perez (Real Madrid) oba izrazila željo, da bi prva prečkala to črto. Za mejnik v prihodkih ni le finančen, ampak tudi znamenje statusa, dokaz uspeha in še en košček v mozaiku pri debati, kateri od klubov je boljši.

V petih letih so prihodki Reala iz 521 milijonov evrov narasli na pričakovanih 752 milijonov v sezoni 2018/19, še bolje gre po poročilih Barceloni, ki je imela pred petimi leti 490 milijonov prihodkov, to sezono pa pričakuje več kot 960 milijonov evrov.

santiago bernabeu stadion | Avtor: Profimedias Profimedias

"Katerikoli od omenjenih klubov lahko prej pride do milijarde," je za francosko agencijo AFP dejal Esteve Calzada, direktor za marketing pri katalonskem klubu med letoma 2002 in 2007, zdaj pa šef skupine Prime Time Sport group.

"A oba čaka še veliko dela. Po mojem do milijarde še ne bosta prišla tako kmalu, trajalo bo še nekaj let, razen če kateri koli od klubov ne proda nogometaša za 400 milijonov evrov," je za AFP dejal Placido Rodriguez Guerrero, profesor na univerzi v Oviedu in raziskovalec športne ekonomije.

Uspeh na igrišču šteje veliko. Osvajanje trofej krepko napihne denar od televizijskih pravic in aktivira tudi dodatne bonuse.

Barcelona bo od svojega pokrovitelja na dresih Rakutena prejela še dodatnih 1,5 milijona evrov, če bo letos osvojila la ligo, ter dodatnih pet milijonov, če zmaga v ligi prvakov.

A vseeno bo ključen naslednji dejavnik - tako Barcelona kot Real Madrid prihodnje leto načrtujeta večji prenovi stadionov Camp Nou in Santiago Bernabeu, s čimer želita še povečati prihodke.

Barcelona bo za 400 milijonov evrov povečala kapaciteto stadiona Camp Nou z 99.000 na 105.000 gledalcev ter zgraditi streho. Real Madrid kapacitete stadiona (81.000 gledalcev) ne bo povečal, bo pa vzel posojilo v višini 525 milijonov evrov, da bo dodal streho ter metalno obzidje okrog trenutne strukture. Perez pričakuje, da bo prenova klubu prinesla dodatnih 150 milijonov evrov na leto.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice