Šport > Nogomet
16 ogledov

Realovo sončenje na Majorki: petarda otočanom

Iniesta Messi Xavi Adriano Barcelona Celtic Liga prvakov
1/14
EPA
Real Madrid v devetem kolu španskega prvenstva ni grešil in je Mallorci zabil pet golov (5:0). Barcelona je že v soboto z identičnim rezultatom zaključila težavno gostovanje pri Rayu Vallecanu, čeprav so se domači predstavili v vzpodbudni luči.

Barcelona je do novega kompleta točk prišla težje, kot kaže končni rezultat. Domači so skozi večino srečanja dobro parirali katalonskemu stroju in Rayo Vallecano se je po posesti žoge Barceloni približal bolj kot večina nasprotnikov v zadnjih letih. Navdušujoča pa je lahkotnost, s katero "Blaugrana" prihaja v priložnosti, ki jih v tej sezoni večinoma tudi izkorišča.

Po začetnem obdobju mirne igre so prvi udarili gostje, ko sta napako Chorija Domíngueza izkoristila Cesc Fàbregas z izvrstno podajo in David Villa s hladnokrvnim zaključkom. Rayo se ni vdal v usodo in je še naprej visoko pokrival gostujoče igralce, kar pa je Barça nekajkrat vnovčila s hitrim prehodom v napad, a do konca polčasa niso več zadeli.

Od izenačene tekme do petarde

Drugi polčas se je začel sanjsko za Katalonce, saj je Lionel Messi rutinirano zaključil akcijo Sergia Busquetsa in Martína Montoye in povedel goste v vodstvo z 2:0. Rayo je še naprej pretil, nevaren je bil predvsem Javi Fuego, ki je dvakrat dobro pretegnil Victorja Valdésa. A domači so ob agresivni igri porabljali vse več moči in v njihovih obrambnih vrstah so zevale vse večje vrzeli.

Barcelona nekaj situacij ni izkoristila najbolje, ko pa je za 3:0 zadel še Xavi Hernández, je bilo dokončno jasno, da se bo njen nepremagljivi niz na začetku sezone podaljšal na devet tekem. Kljub hrabri predstavi pa gostje niso poznali milosti za domače moštvo, ki je povsem izgubilo voljo do odpora, in "Blaugrana" je zabila še dva žeblja v njihovo krsto; zadela sta še Fàbregas in Messi.

Realovo sončenje na Mallorci

Kljub ironični napovedi, da bo na mestu levega bočnega branilca proti Mallorci začel kar Gonzalo Higuaín, je José Mourinho v postavo Reala Madrida na ta položaj spet postavil Michaela Essiena. Je pa Higuaín začel v konici napada in že s prvim strelom na tekmi izkoristil nezbranost v gostujoči zadnji vrsti ter neubranljivo zadel.

Ronaldo Pereira Mallorca Real Madrid Liga BBVA Španska liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Real ni imel nikakršnih težav z anemičnimi domačini, saj je bilo po 22. minutah na semaforju že 0:2, ko je novo slabo posredovanje rdeče obrambe in podajo Higuaína izkoristil Cristiano Ronaldo. Ronaldo je po podaji Mesuta Özila v enem naslednjih napadov prišel v novo veliko priložnost, a meril prek vrat.

Madridski sprehod je s tretjim golom v 70. minuti nadaljeval Higuaín, ki je zaključil izvrstno ekipno akcijo in zadel po globinski podaji Ronalda. Argentinec je Portugalcu uslugo vrnil že tri minute kasneje, ko je po bliskovito hitrem protinapadu zaposlil Ronalda za lahkih 0:4. Delo je v sodnikovem podaljšku z golom iz neposredne bližine dokončal José Maria Callejón.

Lahko zmago je malenkostno pokvaril Xabi Alonso, ki je dobil nepotreben peti rumeni karton sezone, zaradi katerega bo moral izpustiti naslednjo ligaško tekmo. Za nameček je s poškodbo zadnje stegenske mišice zapustil zelenico, a ga je več kot vzorno skozi celotno tekmo dopolnjeval hrvaški zvezdnik Luka Modrić, ki je odigral eno boljših tekem v novem klubu.

Tiger Falcao še vedno lovi Barcelono

Radamel Falcao je zabil že deseti ligaški gol za Atlético Madrid, ki se je z domačo zmago proti Osasuni na vrhu lestvice spet pridružil Kataloncem (3:1). To je bila že osma zaporedna ligaška zmaga za varovance argentinskega trenerja Diega Simeoneja.

Kolumbijski zvezdnik je z izjemnim volejem v 73. minuti zabil zadnji gol za rdeče-bele, ki uradne tekme niso izgubili že od aprila. Za vodstvo z 2:0 sta že v prvem polčasu zadela Miranda in Raúl García, upanje gostom pa je dal Roland Lamah.

V Galiciji "prijateljski" remi

Že zgodaj v soboto popoldne je Málaga v Barceloni proti Espanyolu iztržila remi in s tem domače spravila v še težavnejši položaj na prvenstveni lestvici. Andaluzijci sicer niso prikazali forme, ki jih je krasila v Ligi prvakov, a kljub temu bodo s točko iz vročega gostovanja bržčas zadovoljni.

Na stadionu Benito Villamarín je Betis slavil proti še enemu udeležencu najelitnejšega klubskega tekmovanja, Valencii. Netopirji so med tednom ugnali beloruski Bate, tokrat pa je bil zanje usoden napadalec s patriotskim imenom – Salva Sevilla.

athletic bilbao getafe san jose vazquez | Avtor: EPA EPA
Zvečer je bil na sporedu derbi pokrajine Galicija, v Vigu je gostoval Deportivo. Videli smo živčno tekmo, domači pa so skoraj celoten drugi polčas igrali z igralcem manj, a vzdržali pritisk gostov in tudi sami nevarno pretili. Na koncu je vsakemu sosedu pripadla po ena točka.

Athletic tone vse globlje

V nedeljo opoldne je Sevilla začela svojo tekmo na Romaredi proti Zaragozi in se še enkrat letos iz gostovanja vrnila praznih rok. Za domače sta zadela dva predstavnika narodov, ki se ju pogosto omenja kot evropske Brazilce – Portugalec Hélder Postiga in Romun Cristian Săpunaru.

Obafemi Martins je spomnil na svoje najboljše čase v dresu Interja, ko je tokrat z dvema goloma potopil andaluzijsko Granado. Nigerijec je po dolgem popotovanju po Evropi (in osrednji Aziji) v Valencii očitno končno našel svoj prostor pod soncem.

Še vedno pa se poglablja kriza baskovskega ponosa – Athletica iz Bilbaa –, ki je tokrat na svojem kultnem San Mamésu klonil pred Getafejem. V sodniškem dodatku so domači uspeli zgolj ublažiti poraz.

Španska liga, 9. kolo:

Espanyol : Málaga 0:0

Real Betis : Valencia 1:0 (1:0)
Salva Sevilla (9)

Celta Vigo : Deportivo La Coruña 1:1 (1:1)
Bermejo (8); Lamas (29)
RK: Cabral (51/Celta)

Rayo Vallecano : Barcelona 0:5 (0:1)
Villa (21), Messi (47, 89), Xavi (78), Fàbregas (80)

Real Zaragoza : Sevilla 2:1 (2:0)
Postiga (36), Sapunaru (45); Medel (70)

Levante : Granada 3:1 (1:0)
Martins (12, 60), Rios (73); El Arabi (83)

Athletic Bilbao : Getafe 1:2 (0:1)
San Jose (90); Rodriguez (12), Vazquez (58)

Atlético Madrid : Osasuna 3:1 (2:1)
Miranda (31), Raúl García (35), Falcao (73); Lamah (43)

Mallorca : Real Madrid 0:5 (0:2)
Higuaín (8, 70), Ronaldo (22, 73), Callejón (90)

Valladolid : Real Sociedad 2:2 (1:1)
Ebert (43), Óscar (75); Griezmann (36, 57)

Komentarjev 1
  • 1902 23:34 28.oktober 2012.

    a take naslove v stilu "Realovo sončenje na Majorki",od 24ur pobirate ?