Šport > Nogomet
486 ogledov

Džeko malce obudil upanje, Slovenci nato spregledali 11-m

Sadio Mane Epa
V drugem polfinalu lige prvakov je Roma iskala nov čudež, a do njega ni prišla.

Liverpool si je na prvi tekmi proti Romi priigral visoko prednost, vodil je že s 5:0, ob koncu dvoboja pa so sinovi volkulje dosegli dva zadetka in domov odpotovali s primankljajen treh zadetkov. Enako se jim je zgodilo že v četrtfinalu, ko so proti Barceloni najprej izgubili z 1:4, a nato pred domačimi gledalci slavili s 3:0. Isti rezultat bi jih tokrat popeljal še v finale.

Rimljani so tako že takoj po pisku Damirja Skomine odločno krenili v napad, že ob koncu prve minute pa je z glavo poizkusil Edin Džeko, vendar ga je dovolj dobro oviral Virgil van Dijk. Sledil je še nevaren strel Alessandra Florenzija, nato pa so gostitelji doživeli hladen tuš. V deveti minuti je Radja Nainggolan slabo podajal na sredini igrišča, gostje pa so krenili v protinapad. Roberto Firmino je s podajo našel osamljenega Sadia Maneja, ta je naredil nekaj korakov v domaći kazenski prostor in v dvoboju ena na ena premagal Alissona Beckerja. To je bil šele prvi zadetek, ki so ga Rimljani prejeli na domači zelenici v tej sezoni lige prvakov. 

Vodstvo redsov pa ni dolho zdržalo, domači so izenačili že v 15. minuti. Florenzi je poslal visoko žogo v šestnajsterec Liverpoola, kjer je bil najvišji Džeko. Ta je žogo poslal pred gol, Dejan Lovren jo je želel izbiti, a pri tem v glavo zadel svojega soigralca Jamesa Milnerja. Od slednjega se je okroglo usnje odbilo v mrežo.

Sledilo je še nekaj priložnosti, do najlepše pa je prišel Mane po dobrem prodoru Andyja Robertsona. Slednji se je na levi strani napada otresel branilca, prišel do gol-avt čtre in podal v sredino, kjer je sprožil Senegalec, a v nogo zadel vratarja Alissona. Ta pa je klonil že po kotu, ki je sledil omenjeni akciji. V šestnajstercu je skok dobil sicer Džeko, a slabo zadel žogo, ki je zletela proti golu, kjer jo je z udarcem z glavo za hrbet brazilskega čuvaja mreže poslal Georginio Wijnaldum. Domači so zahtevali prekršek v skoku, ki pa ga Slovenci niso dosodili.

Georginio Wijnaldum | Avtor: Epa Epa

V 33. minuti je na drugi strani z 20 metrov močno udaril Stephan El Shaarawy, nogo je podstavil Milner, okroglo usnje je prevaralo vratarja Lorisa Kariusa, a na njegovo srečo se je odbilo od vratnice. V 45. minuti je Lovren prejel rumeni karton zaradi prekrška nad El Shaarawyjem na levi strani šestnajsterca, prosti strel pa je z dokaj ugodnega položaja slabo izvedel Lorenzo Pellegrini, ki je streljal visoko preko vrat. 

V 50. minuti je Karius zrušil Džeka, stadion je zahteval enajstmetrovko, vendar je bil že prej dosojen prepovedani položaj. Bosanski napadalec pa se je zadetka veselil že dve minuti kasneje. El Shaarawy je prodrl po levi strani, si priboril dovolj prostora za diagonalni strel, Karius pa je žogo uspel odbiti le do Džeka. Ta je bil na meji offsida, zanesljivo pa je premagal nemškega vratarja za svoj osmi zadetek na 12. tekmi lige prvakov v tej sezoni.

Džeko je do strela prišel tudi v 56. minuti, ko je s prostega strela na drugo vratnico podal Aleksandar Kolarov. Napadalec je z glavo slabo meril. Štiri minute kasneje je Daniele De Rossi z dolgo podajo našel vtekajočega rezervista Cengiza Ünderja, ki je v skoku s konicami prstov uspel ustreliti, Karius pa je zaustavil strel. Roma je pritiskala, po novem strelu Džeka in izbijanju Trenta Alexander-Arnolda je do strela prišel El Shaarawy, Alexander-Arnold pa je nato žogo zaustavil z dvignjeno roko. Slovenski sodniki tega niso opazili ter tako niso dosodili enajstmetrovke. Kasneje je Liverpoolova obramba še nekajkrat zaplavala v prazno, Džeko in El Shaarawy pa tega nista izkoristila.

V 70. minuti je na drugi strani zelenice zapretil Firmino, a se je v vratih Rome izkazal njegov rojak Alisson, ki je strel zaustavil z nogo. Ob koncu 78. minute je nevarno na gostujoča vrata sprožil še Čeh Patrik Schick, a za las zgrešil želeni cilj. Karius je nato dobil še en dvoboj proti Džeku, Alisson pa je po nepotrebnem poigravanju naposled le dobil dvoboj z Mohamedom Salahom, ki mu je poskušal odvzeti žogo.

Sledil je izjemen strel Nainggolana. Belgijski reprezentant je po podaji z leve na 25 metrih udaril iz prve in zadel vratnico, od nje pa se je žoga odbila v mrežo. Vezist je v 94. minuti zabil še z enajstmetrovke, to so Slovenci dosodili po igranju z roko. Takoj po zadetku je Skomina zapiskal še zadnjič na tekmi.

Radja Nainggolan | Avtor: Epa Epa

Liga prvakov, polfinale, povratna tekma:

Roma : Liverpool  4:2 (1:2)   /2:5/
Milner 15./ag, Džeko 52., Nainggolan 86., 94./11-m; Mane 9., Wijnaldum 25.

/.../ - izid prve tekme

Komentarjev 1
  • nostradamus 05:07 03.maj 2018.

    dobra tekma slabo sojenje skomine zal finale krojijo sodniki in ne nogometasi