Šport > Nogomet
541 ogledov

Ronaldo ujel Messija, tudi Slovenec na lestvici

Cristiano Ronaldo Epa
Cristiano Ronaldo je najboljši nogometaš leta v tradicionalnem izboru revije France Football.

Portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo je petič v karieri osvojil prestižno priznanje zlato žogo za najboljšega nogometaša leta 2017. Napadalec madridskega Reala je bil v izboru francoske nogometne revije France Football, ki je potekal na vrhu Eifflovega stolpa v Parizu, najboljši še drugič zapored. 

Ronaldo je priznanje osvojil že petič in se s tem izenačil z legendo Barcelone Lionelom Messijem, v glasovanju pa je ugnal prav omenjenega Argentinca in Brazilca Neymarja. Doslej je Ronaldo priznanje prejel že v letih 2008, 2013, 2014 in 2016. Pet naslovov najboljšega ima tudi Messi, in sicer iz let 2009, 2010, 2011, 2012 in 2015.

V glasovanju so sodelovali izbrani športni novinarji, Ronaldo pa je že oktobra prejel tudi nagrado Mednarodne nogometne zveze Fifa za najboljšega igralca. V tistem izboru je sodelovala strokovna javnost, torej izbrani trenerji z vsega sveta, Ronaldo pa je takrat premagal Neymarja in Messija.

V izboru najboljših tridesetih je bil tokrat tudi slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak, sicer član madridskega Atletica. Škofjeločan je v izboru zasedel 26. mesto. Oblak, pred njim je bil v samostojni Sloveniji kandidat dvakrat Zlatko Zahovič (1999, 2000), je imel med vratarji za protikandidata Davida De Geo (Manchester United/Špa) in Gianluigija Buffona (Juventus/Ita). Buffon je bil v glasovanju četrti, De Gea pa 20.

Oblak je v sezoni 2016/17 kar 15-krat ohranil mrežo nedotaknjeno na 30 tekmah, prejel je zgolj 21 zadetkov. V sezoni 2017/18 je bil doslej osemkrat nepremagan v ligi, dobil pa le sedem zadetkov.

Zadnji, ki je razen Messija in Ronalda osvojil zlato žogo, je bil sicer leta 2007 Brazilec Kaka. Ronaldo je v minuli sezoni osvojil prestižno ligo prvakov, potem ko je Real v finalu ugnal Juventus, bil tudi najboljši strelec te lige in bil hkrati še državni prvak z Realom, ki je naslov osvojil prvič v zadnjih petih letih. Od leta 2016 Fifa in France Football ločeno podeljujeta nagrado najboljšim minulega leta, France Football nagrado sicer podeljuje že od leta 1956, pri Fifinem izboru pa v glasovanju sodelujejo kapetani ekip in nacionalni selektorji, predstavniki medijev in tudi navijači.

"Seveda sem vesel. Ta razglasitev je tisto, česar se vsako sezono zelo veselim. Lovorike, ki sem jih osvojil v minuli sezoni, so vsekakor pripomogle k temu, da sem bil tokrat izbran za najboljšega. Najlepše se zahvaljujem ekipi Reala in soigralcem. Rad bi se zahvalil vsem, ki so mi pomagali, da sem dosegel to raven," je po prejetem priznanju dejal Ronaldo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice