Šport > Nogomet
200 ogledov

Šestič zapovrstjo brez velikega tekmovanja

Matjaž Kek Ljudski vrt Profimedia
Nogometna reprezentanca Slovenije je tudi šeste zaporedne kvalifikacije za veliko tekmovanje končala brez želenega razpleta.

Pot na svetovno prvenstvo v Katar 2022 je Sloveniji v ponedeljek v Mariboru dokončno preprečil poraz proti Rusom (1:2). Slovenska vrsta je ob tem pustila precej mešane vtise, Matjaž Kek pravi, da je kot selektor on prvi odgovoren.

"Če v določenem trenutku ni uspeha, potem je treba poiskati tiste, ki so odgovorni. Tu je, kar zadeva rezultate, vedno selektor prvi. To je jasno," je poudaril Kek, ki pa ima podporo zveze in je pred njim podaljšanje pogodbe za nov cikel, kot je pred časom za EkipoSN povedal predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

Izbranci Matjaža Keka, ki je kot zadnji Slovenijo popeljal na veliko tekmovanje (SP 2010), a zdaj druge zaporedne kvalifikacije končal brez izpolnjenega cilja, so se v teh bojih za SP 2022 znova premalo vzpenjali in preveč padali. "Preveč je nihanj, tudi v izboru igralcev. Čeprav se to vleče že nekaj časa, mi tega še ni uspelo standardizirati," je priznal Kek.

VAR, MAribor Kvalifikacije SP Šport VAR v 75. minuti ni 'želel' spremeniti odločitve, borben poraz

Igralci so bili predvsem po porazih na Cipru in Hrvaškem deležni kritik zaradi vprašljivega odnosa do reprezentančnega dresa oziroma borbenosti, dolgo časa - že pred Kekom - je bila težava igra zvezne vrste ter (delno posledično) tudi doseganje zadetkov. Če je navijače marsikaj spravljalo v slabo voljo, pa so te kvalifikacije, v katerih bo Slovenija novembra igrala še v gosteh pri Slovaški in doma s Ciprom, le pustile tudi nekaj dobrega, najbolj očitno mladega napadalca Benjamina Šeška.

V ponedeljek proti Rusiji je bila tudi zagrizenost na primerni ravni, toda Rusi so bili dovolj kakovostni, da so sami sebe spravili pred rajska vrata, Sloveniji pa podaljšali niz neuspešnih kvalifikacij - EP 2012, SP 2014, EP 2016, SP 2018, EP 2020, SP 2022.

V skupini H dva kroga pred koncem vrh zaseda Rusija z 19 točkami, Hrvaška jih ima 17, Slovaška in Slovenija po 10, Malta in Ciper pa po pet. "Mogoče smo plačali davek za kakšen slab odnos v preteklosti ali kaj podobnega," je med drugim povedal selektor, ki pa v teh kvalifikacijah še vidi motiv. "Kvalifikacije še niso končane, treba je igrati do konca za uvrstitev in boljše izhodišče za prihodnje kvalifikacije," je Kek, sicer razočaran zaradi poraza, opozoril na novembrski nalogi.

Pred tem ga čaka razmišljanje o tem, kako dvigniti tudi igro ob prekinitvah (Rusi so oba gola dosegli iz teh), kot pa je sam povedal, razmišlja tudi o spremembi igralnega sistema na 4-4-2 z rombom v sredini in dvema "špicama" - kot kaže trenutno, bi to bilo s Šeškom in Andražem Šporarjem.

slovenska nogometna reprezentanca Ljudski vrt | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Kaj bo v prihodnje, bo hitro jasno. Dejstvo pa je, da se težave in neuspehi, kar zadeva preboj na velika tekmovanja, vlečejo, razlogov za to pa za zdaj ni našlo že kar nekaj selektorjev. "Pomembna je kontinuiteta v igralskem kadru, tudi v zvezi in stroki. Reprezentanca mora biti prepoznavna. Če bomo hodili le od cikla do cikla, bo zelo težko," je svoj pogled na problematiko še orisal Kek. "Slej ko prej pa se bo izluščila ena generacija. Mislim, da imamo zdaj dovolj mladih igralcev za prihodnost, mogoče pa celo preveč s premalo mednarodnimi izkušnjami za takšne tekme, kot je bila proti Rusiji," je nadaljeval.

"Uvrščali smo se že na velika tekmovanja, prepričan sem, da se bomo še. Ampak od danes do jutri ne gre nič. Zdaj res že nekaj časa nismo bili na velikem turnirju, ampak treba je verjeti, delati, iskati, ustvariti pozitivno ozračje, ne kazati s prstom 14 dni na enega, 14 dni na drugega," je še nanizal nekaj sestavin za recept v prihodnje, končnega odgovora za to, kdaj bo Slovenija spet med elito, pa nima.

"Če bi imel odgovor na to, bi bil najbolj zadovoljen. Jasno je, da je želja vseh, ki smo v nogometu, da se Slovenija spet pokaže na velikem tekmovanju. Razočaranje je namreč iz tekme v tekmo in iz cikla v cikel večje," je še povedal Kek, pod katerim pa se je izbrana vrsta v Ligi narodov prebila v razred višje in takrat kazala znake konstantnosti. V prihodnji izvedbi bo Slovenija nastopala v ligi B. Žreb skupin bo 16. decembra ob 18.00 v Montreuxu v Švici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice