Šport > Nogomet
2424 ogledov

Štirje goli Slovenije, tri asistence Lovrića, prvenec 18-letnika

Matjaž Kek Epa
Slovenska reprezentanca je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo gostovala na Malti in visoko zmagala s 4:0 (1:0).

Slovenska nogometna reprezentanca je na Malto odpotovala s ciljem, da osvoji tri točke, na pot želene poti pa so izbranci Matjaža Keka stopili v 27. minuti, ko sta na levi dobro kombinirala povratnik v izbrano vrsto po poškodbi Benjamin Verbič in Jure Balkovec, slednji je podal v sredino kazenskega prostora, kjer je na žogo pritekel Josip Iličić in jo iz prve poslal v mrežo.

To je bil njegov 14. gol za reprezentanco. Doslej si je Jojo delil peto mesto na lestvici najboljših strelcev Slovenije z Milenkom Ačimovićem, zdaj je na četrtem mestu ujel Ermina Šiljaka. Pred njm so le še Sašo Udovič (16), Milivoje Novaković (32) in Zlatko Zahović (35).

Slovenci so sicer že pred zadetkom bili boljši tekmec na zelenici, dosegli tudi lep gol, a so veselje Sandiju Lovriču po podaji Iličića preprečili sodniki. Šlo je za las. Stranski sodnik je dvignil zastavico, njegovo odločitev pa je kasneje potrdil tudi VAR. Lepo priložnost je imel tudi Andraž Šporar, ki je tokrat zaigral v prvi enajsterici namesto najstnika Benjamina Šeška, vendar je bil njegov prvi strel blokiran, po drugem, ki so ga branilci znova uspeli nekoliko odbiti, pa se je okroglo usnje skotalilo mimo vrat.

V 41. minuti je do neoviranega strela z glavo na drugi strani prišel Luke Montebello, a slabo zadel žogo, ki je nato nenavarno poletelo mimo cilja.

Maestralna predstava Lovrića, prvenec Šeška

Mreža domačih se je zatresla v 49. minuti, ko je po lepi kombinaciji sam pred domačega vratarja prišel Šporar. Asistiral mu je Lovrić, ki je podaljšal podajo Jake Bijola. Sodniki so sicer znova dosodili prepovedan položaj, vendar tokrat VAR ni bil enakega mnenja. Po minuti čakanja je grški delilec pravice pokazal na sredino, zadetek je bil priznan.

Še pred uro igre se je na stadionu izpisal izid 0:3. Tokrat je Lovrič povlekel skoz sredino, nato pa na desni strani šestnajsterca našel Iličića. Ta se je s finto otresel tekmeca in nameril v dolgi kot še za svoj drugi zadetek na dvoboju.

V 65. minuti je zaspala slovenska obramba, po podaji s kota je do strela na drugi vratnici prišel Kurt Shaw in le za malenkost zgrašil vrata Jana Oblaka. A dve minuti kasneje so Slovenci znova namerili v polno. Lovrić je vpisal še tretjo asistenco, po njegovem predložku je bil z glavo natančen Šeško. Osemnajstletnik, ki je zamenjal Šporarja, je zadel prvič v svojem šestem nastopu za Slovenijo.

V 82. minuti je po natančni podaji Balkovca sam pred malteškega vratarja prišel Adam Gnezda Čerin, poizkusil z volejem, vendar ustrelil preko prečke. Ob koncu iste minute je Kek v igro poslal še drugega debitanta. Kapetan Olimpije Timi Max Elšik je tako na voljo dobil dobrih deset minut igre, član Mure Žan Karničnik je odigral celoten dvoboj.

Še en rezervist Jon Gorenc Stanković je v 86. minuti po kotu streljal preko gola. Dve minuti kasneje je Šeško poskušal presenetiti domačega vratarja z razdalje 25 metrov, vendar žogo poslal po napačni strani leve vratnice. Še bližje zadetku je bil Domen Črnigoj, ki je v sodnikovem podaljšku zatresel prečko.

"Čestitam fantom. Naredili smo, kar smo si želeli, pričakovali. To je zmaga za samozavest. Če bomo pametni, lahko pride prav ta zmaga, če pa bomo poleteli, bo v ponedeljek trenutek resnice. Sem zelo zadovoljen z izidom in s precej dobrimi zadevami," je po tekmi za Šport Tv povedal selektor Kek.

"Po vsem, kar se nam je dogajalo po zadnji tekmi, je zmaga dobrodošla. Danes smo pokazali, kako mora Slovenija izgledati. To moramo nadgraditi v ponedeljek. Spravili smo se v položaj, ko moramo iskati devet točk na preostalih treh tekmah," je dejal Šporar.

Žan Karničnik pa je povedal: "Boljšega debija si ne bi mogel želeti. Ekipa mi je pomagala, me spodbujala, na koncu pa šteje, da smo zasluženo zmagali."

Hrvaška je v gosteh s 3:0 premagala Ciper, Rusija, ki bo v pondeljek naslednji tekmec Slovenije v Ljudskem vrtu, pa je bila boljša od Sloveške z 1:0. V skupini imata Hrvaška in Rusija po 16 točk, Slovenija je z desetimi skočila na tretje mesto. Devet jih je zbrala Slovaška, po štiri pa Malta in Ciper.

Kvalifikacije SP:

Malta : Slovenija  0:4 (0:1)
Iličić 27., 60., Šporar 49., Šeško 67.

Komentarjev 3
  • Ender3 13:28 09.oktober 2021.

    Sami, Kekovi izbrani kekci, ki nimajo za burek. Bedno, bedno in toliko medijske pozornosti je sramota !

  • pofukanavlada22 09:57 09.oktober 2021.

    sami slovenski priimki :D

  • rd2dmk2 09:33 09.oktober 2021.

    z malto ste igrali ne pozabit.

Sorodne novice