Šport > Nogomet
3421 ogledov

VAR v 75. minuti ni 'želel' spremeniti odločitve, borben poraz

Rusija, Maribor Profimedia
Slovenska nogometna reprezentanca je gostila Rusijo in po dveh slabih posredovanjih v obrambi izgubila z 1:2. Konec sanj o Katarju 2022.

Slovenija se je z Rusijo v Mariboru že pomerila, v dodatnh kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 so Slovenci, ki jih je takrat prav tako vodil Matjaž Kek, zmagali z 1:0 in si tako priigrali vozovnico za mundial, ki ga je gostila Južnoafriška republika. Strelec odločlnega zadetka je bil Zlatko Dedić.

Tokrat bi se lahko Rusi, ki so se v dvoboj podajali s šestimi točkami naskoka v skupini, maščevali in slovenski izbrani vrsti že dokončno zaprli vrata za SP 2022.

"Zavedamo se, kako težka tekma nas čaka. Zavedamo se tudi kakovosti ruske vrste, toda tudi mi imamo svoje želje. Jasno je, za kaj gre v skupini, kaj ta tekma pomeni. Prepričan pa sem, da bomo s pomočjo gledalcev odigrali dobro tekmo in prišli do želenega izida," je pred dvobojem tako razmišljal Kek.

Ta je na zelenico poslal povsem enako enajsterico kot pred dnevi na gostovanju pri Malti, ko so Slovenci zmagali s 4:0. Med strelci je bil takrat tudi Andraž Šporar, ki je tokrat zaradi udarca s komolcem prejel rumeni karton že po enajstih sekundah igre. V uvodnih minutah so bili domači sicer precej več pri žogi, nekaj predložkov pred gol pa ni našlo naslovnika.

V 10. minuti je izjemno preigraval Josip lličić, se otresel kar štirih branilcev, a si poslal malce predolgo žogo v kazenski prostor, kjer je bil pred njim pri okroglem usnju vratar Matvej Safonov.

Josip Iličić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tri minute kasneje pa si je napako privoščil Jan Oblak, slabo podajal iz šestnajsterca, Rusi so prišli do žoge, slovenski čuvaj mreže pa je storil prekršek. Portugalski sodnik je pokazal na belo točko, a je nato posredoval VAR in dosojen je bil prepovedan položaj. 

V 15. minuti je z leve strani natančno podajo na pet metrov poslal Jure Balkovec, Šporar je ustrelil z glavo, a preveč po sredini, kjer jo je z nekaj težavami ukrotil Safonov. Priložnosti so si sledile iz akcije. Takoj po omenjenem Šporarjevem poizkusu je sledila še en nevaren predložek z leve strani, a Slovenci niso prišli do žoge, ob tem je padel Sandi Lovrić, a je piščalka tokrat ostala nema. Na drugi strani so Rusi dobro kombinirali, do strela na desetih metrih je v padcu prišel Daniil Fomin, vendar streljal preko vrat. Gostje so bili nevarni tudi v 18. minti, ko je Oblak odlično zaustavil strel z nekoliko desne strani šestnajsterca. Rusi so v teh minutah pritiskali.

Ti so povedli v 28. minuti. Po podaji s prostega strela z leve strani je bil najvišj v slovenskem kazenskem prostoru ruski branilec Igor Divejev.

Že štiri minute kasneje je sledila nova prekinitev in znova slabo posredovanje slovenske obrambe. Ti so po podaji iz kota nekajkrat skočili v prazno, na koncu pa je žoga, ki se je odbijala po petercu Slovenije, prišla do Georgija Džikije, ki je poizkusil s škarjicami in zadel. Oblak se je le za las dotaknil okroglega usnja. Zadetka za Rusijo sta tako dosegla oba osrednja branilca.

Rusija, Maribor | Avtor: Profimedia Profimedia

Na drugi stran bi lahko hitro odgovoril Šporar, a je bil Safonov dvakrat uspešnejši od slovenskega napadalca. Najprej je zaustavil njegov strel z nogo v bližnji kot, potem še poizkus z glavo po prostem strelu, ki ga je izvedel Iličić.

Ta je v 40. minuti vrnil upanje Sloveniji. Po lepo izpeljani akciji, na rob kazenskega prostora mu je s peto podal Šporar, je natančno nameril v dolgi kot za 1:2. Le slabi dve minuti kasneje je tik pred Benjaminom Verbičem posredovala ruska obramba in žogo izbila v kot.

Na drugi strani je zagrozil Fjodor Smolov že v sodnikovem dodatku prvega polčasa, nato pa je s prostega strela visoko preko gola ustrelil Jasmin Kurtić. 

Slednji je v 52. mnuti posredoval nekoliko nespretno pred svojimi vrati, na srečo se je končalo le s kotom za goste. Takoj zatem je v igro vstopil 18-letni napadalec Benjamin Šeško, ki je proti Malti postal najmlajši nogometaš z golom za slovensko člansko reprezentanco.

V 65. minuti bi lahko do nevarnega strela prišel Žan Karničnik, a mu je žogo snedel Šporar in streljal nenatančno.

Žan Karničnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Član Mure je bil sicer v precej boljšem položaju za strel. Zamujena priložnost bi bila kmalu kaznovana. Ruska nogometaša sta dobro kombinirala, a je Karničnik v zadnjem trenutku blokral strel, s tem pa popravil svojo napako.

Slovenci so iskali zenačenje, pri tem pa se je Rusom odpiralo precej prostora za protinapade. V 69. minuti so imeli Rusi na nogi zaključno žogo, a podaja, ki je že švignila mimo Oblaka, ni prišla do napadalca, oviral ga je Karničnik.

Iličić se je v 71. minuti zjemno otresel svojega čuvaja, ob gol avt črti prodiral proti golu in nato s podajo našel Lovrića. Po strelu tega je okroglo usnje letelo proti golu, a zadelo enega od Rusov.

V 75. minuti se je zatresla ruska mreža. Šeško je podaljšal predložek, na drugi vratnici pa je z glavo ustrelil Kurtić in zadel. Stranski sodnik je sicer dvignil zastavico, odločitev pa je kasneje potrdil tudi VAR. Centimetri tokrat niso bili na strani Slovenije.

VAR, MAribor | Avtor: Profimedia Profimedia

Pet minut kasneje je s strelom preko glave pozkusil tudi Šeško, a ruski vratar ni mel težkega dela. Najstnik je bil že bližje speh v 86. minuti, ko je lepo proti golu s prve usmeril žogo po predložku, a meril previsoko. Tri minute kasneje je bil po podaji Iličića z glavo precej nenatančen tudi Luka Zahović. 

V zadnjih minutah je bil tekmec povsem stsnjen v svoj kazenski prostor, a do prave priložnosti Slovenci niso prišli. Po podaji Kurtića so sicer zahtevali igranje z roko, a je Portugalec odmahnil z roko. Do spremembe kljub slovenskim naletom ni prišlo.

Slovenija je tako ostala brez možnosti za preboj na svetovno prvenstvo.

Kvalifikacije SP 2022:

Slovenija : Rusija  1:2 (1:2)
Iličić 40.; Divejev 28., Džikija 32.

Lestvica:
1. Rusija 19
2. Hrvaška 17
3. Slovaška 10
4. Slovenija 10
5. Malta 5
6. Ciper 5

Komentarjev 1
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 23:12 11.oktober 2021.

    Imamo dva trenerja, ki imata nekaj skupnega s Kekom, ki bi bila po mojem bolj uspešna od njega kot selektorja nogometne reprezentance. Srečko Katanec in Dušan Kosič.

Sorodne novice