Šport > Nogomet
53 ogledov

"Šest ekip bo konkuriralo za naslov"

manchester united city micah richards ashley young EPA
Manchester United konec tedna novo sezono angleške Premier League začenja kot branilec naslova in prvi favorit, a Alex Ferguson se zaveda, da jim resnih tekmecev letos ne bo manjkalo. Najnevarnejši znajo biti Chelsea, Manchester City in Liverpool.

Čeprav angleška Premier League velja za eno najbolj atraktivnih in izenačenih v Evropi, pa so si v zadnjih 15 letih naslov prvaka razdelile le tri ekipe (Manchester United, londonska Chelsea in Arsenal). Pa vendarle gre v novi sezoni resno računati še na londonski Tottenham, Manchester City in Liverpool. Predvsem slednja sta to poletje (pa tudi minulo zimo) veliko naredila na okrepitvi kadra, a počival ni niti branilec naslova Manchester United, ki že dolgo ni pripeljal toliko novincev. Zdi se, da so se od velikih najslabše okrepili topničarji. "V Premier League ne moreš biti nikoli povsem prepričan v uspeh, saj je to zelo težka liga. Letos bo šest ekip konkuriralo za naslov prvaka," pred nedeljsko uvodno tekmo z West Bromom razmišlja dolgoletni trener Manchester Uniteda Alex Ferguson.


Pritisk na zapravljivem Man Cityju

Največji pritisk bodo čutili nogometaši in trener Manchester Cityja. Najbogatejši nogometni klub na svetu ostaja v senci Manchester Uniteda. Njihov zadnji naslov v Premier League datira v leto 1968. Odtlej so rdeči vragi ligo osvojili 12-krat. A spomladanska zmaga v pokalu FA daje modrim prepotrebne samozavesti. Za uresničitev cilja so iz madridskega Atletica za rekordni prestop v Premier League to poletje pripeljali Sergia Aguera. Prejšnji konec tedna so sezono začeli s porazom v zadnjih minutah na tekmi za Community Shield (angleški superpokal). Krvnik je bil prav mestni tekmec. "Pričakujem, da bosta naša glavna izzivalca City in Chelsea," zatrjuje Ferguson. Modri iz Londona novo poglavje začenjajo s 33-letnim portugalskim strategom Andrejem Villas-Boasem. Luke Modrića jim za zdaj ni uspelo dobiti na Stamford Bridge in tako njihov prvi adut ostaja Fernando Torres, ki jih je okrepil januarja.


V Liverpoolu spet optimizem

Arsenal, ki je bil še februarja v igri za štiri lovorike, je vnovič ostal brez ene same. Njihove mlade fante je zdelala trema in manjko izkušenj. Navijači so zahtevali prave, izkušene okrepitve, a teh Arsene Wenger spet ni pripeljal. Gervinho iz Lilla je za zdaj njihova edina zveneča pridobitev, 18-letni Alex Oxlade-Chamberlain iz Southamptona, za katerega so ta ponedeljek odšteli okoli 14 milijonov evrov, pa bo kvečjemu adut prihodnosti. A če uspejo zadržati Cesca Fabregasa in Samirja Nasrija, jih ne gre odpisati. "Pričakujem še več okrepitev pri tekmecih, zlasti s strani Arsenala. 31. avgust je še daleč," pove sir Ferguson. Bolj nevaren od ekipe s stadiona Emirates zna biti Liverpool, ki je svoj zadnji, 18. naslov, osvojil leta 1990. Pod novim trenerjem Kennyjem Dalglishem je na Anfieldu toliko optimizma, kot ga že dolgo ni bilo. Za razliko od ligaških tekmecev, ki večinoma stavijo na tuje okrepitve, so se reds odločili za britanske fante: prišli so Stewart Downing, Charlie Adam in Jordan Henderson (zanje so dali skoraj 50 milijonov evrov).


Vrnitev Queen's Park Rangersov

V senci velikih bodo novinci Swansea City, Norwich City in Queens's Park Rangers. Slednji, leta 1992 eni do ustanoviteljev Premier League, se kot prvaki Championshipa v elitno druščino vračajo po 15 letih. Gre za klub s 128-letno tradicijo z zahodnega konca Londona, ki je zadnjih nekaj letih v solastništvu prvega moža formule 1 Bernieja Ecclestona. QPR bo nastopal s skoraj enako zasedbo kot v drugi ligi, Ecclestone je že pred časom napovedal, da napredovanje ne pomeni višjega proračuna. Vseeno so našli pridobitev v napadu – za gole bo skrbel 29-letni dosedanji član Blackpoola DJ Campbell.


Angleška Premier League, končni vrstni red v sezoni 2010/2011:

1. Manchester United 80 točk (23 zmag, 11 remijev, 4 porazi)
2. Chelsea 71
3. Manchester City 71
4. Arsenal 68
5. Tottenham Hotspur 62
6. Liverpool 58
7. Everton 54
8. Fulham 49
9. Aston Villa 48
10. Sunderland 47
11. West Brom Albion 47
12. Newcastle United 46
13. Stoke City 46
14. Bolton Wanderers 46
15. Blackburn Rovers 43
16. Wigan Athletic 42
17. Wolverhampton Wanderers 40
18. Birmingham City 39
19. Blackpool 39
20. West Ham United 33

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.