Šport > Nogomet
1084 ogledov

Borbeni Slovenci odščipnili točko favoritu skupine

nogomet Slovenija - Danska
1/22
Saša Despot
Slovenski nogometaši so v četrti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 remizirali z Danci (1:1).

Slovenska nogometna reprezentanca je na četrti tekmi kvalifikacij za Euroa 2024 v Stožicah igrala neodločeno 1:1 (1:1) proti Danski.

Izbranci Matjaža Keka bodo kvalifikacije nadaljevali septembra z domačo tekmo proti Severni Irski in gostovanjem v San Marinu.

Slovenska vrsta si je proti prvemu favoritu skupine Danski želela priti do novih točk, posebej po porazu na Finskem. Kekovi nogometaši so dobro začeli in povedli, še v prvem polčasu pa so gosti izenačili.

Po borbeni predstavi so Slovenci točko tudi ohranili in tako prvič v petih medsebojnih dvobojih z Danci, ki so tako kot Slovenci enkrat zadeli tudi okvir vrat, igrišče zapustili neporaženi.

V skupini H imata zdaj Finska in Kazahstan po devet točk, Danska in Slovenija po sedem, Severna Irska je pri treh, San Marino pa je brez točk. Na EP vodita prvi dve mesti v skupini.

"Ne glede na rezultat je bil to drug obraz Slovenije. Jasno, da proti takemu tekmecu v določenih trenutkih trpiš. Mi pa smo to nadoknadili z borbo in poletnostjo, veliko energije pa je prišlo s tribun. Fantom čestitam za borbo, a igrali smo s pravo reprezentanco. Del zamujenega v Helsinkih smo nadoknadili. Prva razlika je bila že kakovost tekmeca, kar te prisili, da se pripraviš drugače. Tam smo imeli priložnosti, ki jih danes ni bilo, smo pa dali gol. Nekaj igralcev smo morali zarotirati, a Slovenija se mora najprej boriti, potem bo tudi ta generacija tehnično bolj všečna."

Matjaž Kek, selektor Slovenije

Kek je po nekaj težavah s poškodbami, virozo in formo dodobra spremenil začetno postavo. V njej je tokrat v vratih namesto Vida Belca dobil priložnost Matevž Vidovšek (od vratarjev je predčasno reprezentanco zapustil Aljaž Ivačič, zamenjal ga je Martin Turk), na levi strani obrambe je začel Erik Janža, na levi strani zvezne vrste Jan Mlakar, mesto med vezisti je od začetka tokrat zasedel tudi Timi Max Elšnik, druga mesta pa so pokrili isti igralci kot na Finskem.

nogomet Slovenija - Danska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Eden teh, Žan Karničnik, je v deveti minuti prvi na tekmi streljal, vendar premalo natančno. Po dokaj izenačeni predstavi v nadaljevanju pa so Slovenci povedli v 25. minuti. Takrat so imeli kot na desni strani. Adam Gnezda Čerin je po uigrani akciji podal do Petra Stojanovića, ta mu je žogo vrnil, vezist Panathinaikosa pa je nato podal v osrčje kazenskega prostora, od koder je zadel Andraž Šporar.

nogomet Slovenija - Danska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Danci so prvič na tekmi resneje zagrozili v 29. minuti, ko je bil malce premalo natančen Jens Stryger. Slovenci so se potem povlekli nazaj in čakali bolj na protinapade, toda v 42. minuti so Danci izenačili, ko je po levi strani pobegnil Pierre-Emile Hoejbjerg in podal pred vrata, od koder je zadel Rasmus Hoejlund.

V drugem polčasu je v 49. minuti Vidovšek moral posredovati po strelu Christiana Eriksena z razdalje, Slovenija, ki je znova igrala pogumneje, pa je zagrozila v 59. minuti, ko je z desne strani streljal Šeško, Kasper Schmeichel pa je bil na mestu.

nogomet Slovenija - Danska | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V 64. minuti pa so bili Danci znova blizu zadetku, ko slovenski obrambi ni uspelo izbiti žoge, tako da je ta končala pri Eriksenu, ki pa je v kazenskem prostoru na srečo domačih zadel le vratnico. Le nekaj trenutkov pozneje pa so gosti s severa Evrope znova zagrozili, a takrat zgrešili cilj.

Slovenci so polne tribune za trenutek dvignili v 68. minuti, ko je Mlakar malce z leve strani zadel prečko danskih vrat. Stryger je v 72. minuti na drugi strani po dobri akciji Dancev neoviran zgrešil cilj, v 77. pa je slovensko priložnost z glavo zapravil Mlakar.

Eriksen je imel v 83. minuti na voljo prosti strel z 20 metrov, vendar tudi njemu ni uspelo žoge poslati v okvir vrat, to pa je bila tudi zadnja priložnost tekme.

"Nismo povsem zadovoljni s končnim izidom. Po teh prvih tekmah nam manjka nekaj točk, a glavni krivec za to je tekma v Kazahstanu. Proti Sloveniji smo želeli več, imeli smo priložnosti, predvsem v drugem polčasu. Pripravili smo si lepe priložnosti, nam pa še malo manjka pri izvedbi. A ekipa je pokazala pravo moč, vesel sem, da so igralci pokazali tudi značaj in prepričan sem, da bomo v nadaljevanju še bolj uspešni. Imamo manj točk, kot smo pričakovali, toda smo optimisti za naprej."

Kasper Hjulmand, selektor Danske

Euro 2024, kvalifikacije, 4. krog:

Slovenija - Danska 1:1 (1:1)
Šporar 25.; Hojlund 42.

Finska - San Marino 6:0 (2:0)
Severna Irska - Kazahstan 0:1 (0:0) 

LESTVICA:
Finska 9 točk
Kazahstan 9
Danska 7
Slovenija 7
Severna Irska 3
San Marino 0

* Stadion Stožice, gledalcev 14.382, sodniki: Letexier, Zakrani in Rahmouni (vsi Francija).
* Strelca: 1:0 Šporar (25.), 1:1 Hoejlund (42.).
* Slovenija: Vidovšek, Janža, Bijol, Brekalo, Karničnik, Mlakar (od 90+3. Verbič), Elšnik, Gnezda Čerin, Stojanović, Šporar (od 81. Vipotnik), Šeško.
* Danska: Schmeichel, Stryger (od 84. Kristiansen), Joergensen, Kjaer, Christensen, Eriksen, Hoejbjerg, Wind (od 59. Damsgaard), Skov Olsen (od 71. Poulsen), Bah, Hoejlund (od 71. Braithwaite).
* Rumena kartona: Brekalo; Joergensen.
* Rdeči karton: /.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • nostradamus 04:17 20.junij 2023.

    po dolgem casu lepa tekma nekaj dobro izpeljanih akcij manjka se malo uigranosti pa bodo prisli tudi rezultati cestitke nasim

  • 24zurnal 22:49 19.junij 2023.

    Eh Kek joj joj tvoja taktika za v vrtec, naj gre trenirat raj mulce v vrtec.

Sorodne novice