Šport > Nogomet
1284 ogledov

Slovo velikana nizozemskega nogometa

Kees Rijvers Twitter
Umrl je nekdanji nizozemski reprezentant in selektor Rijvers.

V 98. letu starosti je umrl nekdanji selektor nizozemske nogometne reprezentance Kees Rijvers. Oranžne je vodil med letoma 1981 in 1984, v tem času pa prvič v izbrano vrsto vpoklical zvezdnike, kot so Marco van Basten, Ruud Gullit in Ronald Koeman.

"Užaloščeni smo zaradi smrti nekdanjega reprezentanta in selektorja Keesa Rijversa," je Nizozemska nogometna zveza zapisala na družbenem omrežju X in ga označila kot "enega največjih" v državi.

Rijvers je Nizozemsko vodil med letoma 1981 in 1984, ko je izgubil službo, ker se z reprezentanco ni uvrstil na evropsko prvenstvo 1984. Kasneje ga je zamenjal Rinus Michels.

Rijvers je dvakrat vodil PSV iz Eindhovna, s katerim je trikrat osvojil nizozemski naslov, leta 1978 pa je bil najboljši še v takratnem pokalu Uefa. Vodil je tudi še Twente (kjer je kasneje opravljal tudi vlogo športnega direktorja) in Beringen. Trenersko kariero je zaključil leta 1995 pri PSV Eindhovnu.

Vso igralsko kariero je preživel bodisi v domovini bodisi v Franciji, kjer je naslov državnih prvakov osvojil s Saint-Etiennom leta 1957. Igral je na poziciji veznega igralca, član nizozemske reprezentance pa je bil med letoma 1946 in 1960, za Oranje pa je zbral 33 nastopov in 10 zadetkov.

Bil je eden prvih nizozemskih nogometašev, ki se je s prestopom k Saint-Etiennom začel z nogometom ukvarjati profesionalno, zaradi česar je bil za kar sedem let celo izključen iz reprezentance, ki je dovolila igrati le amaterskim nogometašem.

Rijvers je bil zadnji še živeči nogometaš z vsaj eno prejeto točko s prvega glasovanja za nagrado Zlata žoga v zgodovini, leta 1956.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 21:12 04.marec 2024.

    Spet je umrlo božanstvo, nek nogometaš..

Sorodne novice