Šport > Nogomet
1777 ogledov

Šok! Nogometni velikan prvič v zgodovini izpadel v drugo ligo

Santos Twitter
Pelejev Santos prvič izpadel iz elite, prvak Palmeiras.

Palmeiras je v zadnjem krogu brazilskega nogometnega prvenstva še dvanajstič v klubski zgodovini osvojil naslov prvaka, ki si ga je praktično zagotovil že krog prej. Medtem pa je ikonski klub Santos, zibelka legendarnega Peleja, prvič v zgodovini izpadel v drugo ligo le malo pred obletnico smrti kralja nogometa (29. december).

Santos je na svoji zadnji prvenstveni tekmi sezone izgubil doma proti Fortalezi z 1:2 in tako zapečatil svojo usodo kot zadnja od štirih ekip, obsojenih na ligo B naslednje leto. Tako sta v Braziliji le še Flamengo in Sao Paulo edina kluba, ki nista nikoli izpadla iz prvoligaške konkurence.

Dom Peleja in tudi zdajšnjega zvezdnka Neymarja je končal svojo bledo sezono na 17. mestu s 43 točkami, eno manj kot Bahia, ki se je še kot zadnja izognila izpadu, in 27 manj od velikana Sao Paula Palmeirasa, ki je osvojil drugi zaporedni naslov lige.

Palmeiras | Avtor: Profimedia Profimedia

Gremio, v katerem blesti nekdanji zvezdnik Atletico Madrida in Barcelone Luis Suarez, je končal presenetljivo na drugem mestu z 68 točkami, zahvaljujoč golu urugvajskega strelca Suareza pri zmagi s 3:2 proti Fluminenseju.

Na tretjem mestu je nato končal Atletico Mineiro, ki je bil na koncu odgovoren za izpad Santosa, saj je bil brazilski velikan pred zadnjim krogom v zelo dobri poziciji, da obstane v ligi. Držal je namreč petnajsto mesto v prvenstvu, v zadnjem krogu pa ga je čakala deseta Portaleza, medtem ko sta vsaj na papirju Vasco da Gama in Bahia, ki sta se nahajala za njim, imela dosti težja nasprotnika.

Toda Bahia je šokirala tretjo ekipo lige Atletico Mineiro z zmago s 4:1, Vasco da Gama pa je z 2:1 premagal šestouvrščeni Bragantino. Čeprav je bilo pred zadnjim krogom kaj takšnega težko predstavljivo, se je tako ravno Santos po porazu proti Portalezi izmed omenjenih treh ekip moral posloviti od brazilske elite.

Santos sicer velja za klub z največ doseženimi zadetki v nogometni zgodovini. Bil je simbol slovite "Jogo Bonito " (prelepe igre), v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je pod poveljstvom Peleja osvojil kar 24 večjih lovorik v enem desetletju, od tega rekordnih pet zaporednih brazilskih prvenstev, in imel eno najmočnejših ekip vseh časov.

Padli brazilski velikan se sicer lahko pohvali z osmimi državnimi naslovi, 22 naslovi prvaka zvezne države Sao Paulo, in tremi naslovi prvaka pokala libertadores ter še nekaterimi lovorikami, ki so v preteklosti obstajale (kot recimo interkontinentalni pokal).

Jezni navijači so po izpadu ene največjih brazilskih ekip vseh časov svoje nezadovoljstvo pokazali na takšen način, da so povzročili številne nerede, med drugim so zažigali avtomobile in avtobuse.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice