Šport > Nogomet
27 ogledov

Spet se začenja nogometni ples

Omladič Mezga Mejač Olimpija Ljubljana Maribor Celje Arena Petrol superpokal SPS/nkolimpija.si
Po kratkem poletnem premoru bodo slovenske nogometne zelenice znova v popolnosti oživele.

V petek se bo s tekmo med državnim prvakom Mariborom in novincem v ligi Zavrčem začela 23. sezona prvoligaškega državnega prvenstva. Prav Maribor je tudi glavni favorit za nov, četrti zaporedni naslov v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Čeprav so Mariborčani poleti ostali brez trenerja Darka Milaniča in napadalca Roberta Berića, pa bo imel novi strateg Ante Čačić znova na voljo najmočnejši kader v DP, kar se je ne nazadnje pokazalo že na nedeljski superpokalni tekmi, ki so jo vijoličasti zlahka dobili proti - tudi letos - največjemu tekmecu, ljubljanski Olimpiji. Novinci v Mariboru, ki bo svoje poglede na DP razkril na četrtkovi novinarski konferenci, so Damjan Bohar (Mura), Amir Dervišević (Krka) in Jean Philippe Mendy (Koper). Jasno je, da je cilj enajstkratnih prvakov nova državna krona in tudi ubranitev pokalnega naslova.

Olimpija in Gorica z visokimi ambicijami

V Ljubljani so se v želji po boljšem odporu Mariboru okrepili z izkušenim Zajkom Zebo (Split), napadalcem Enisom Đurkovićem (Triglav) in branilcem Davorjem Bagarićem (Koper). Prvo merjenje moči se Ljubljančanom ni izšlo po željah, saj so bili Štajerci v Celju na superpokalu za razred boljši tekmec. Kljub vsemu je Olimpija glavni kandidat za (vsaj) drugo mesto, pa čeprav bi kaj lahko še pogrešala Aneja Lovrečiča in Erika Salkića, ki sta zapustila "zmaje".

Preostali klubi se bodo po mnenju poznavalcev borili za drobtinice oziroma za tretje mesto, ki še vodi v evropska tekmovanja. Ena večjih neznank je Gorica, ki je vzpostavila partnerski odnos z italijanskim prvoligašem Parmo. Ta je v Novo Gorico, od koder so med drugim odšli Miha Mevlja, Jean Mbida Bindzi Ebila, Jani Šturm in drugi, poslala nekaj obetavnih nogometašev in tudi trenerja Luigija Apollonija, ki doslej ni bil veliko v stiku s slovenskim nogometom. Prav zato je tudi postavljanje ciljev po eni strani previdno (obstanek v ligi), po drugi pa pogumno (boj za Evropo).

Pestro v Domžalah

Znova so veliko sprememb doživeli v Domžalah, ki so si v minuli sezoni s tretjim mestom priigrale Evropo. Novinci so Denis Ljubović (Zadar), Miroslav Ćovilo (Koper), Miloš Mijić (OFK Beograd), Stanley Kevin Joshua Parker (Oxford), Anže Jelar (Triglav), Drago Gabrić (Rijeka), Draško Božović (Mladost Podgorica), še več je bilo odhodov, zaradi česar stratega Stevana Mojsilovića čaka kar nekaj dela pri uigravanju ekipe.

Nase pa so že z zmago v kvalifikacijah evropske lige proti Tromsoeju opozorili mladi Celjani. Trenerju Milošu Rusu, ki ves čas poudarja, da morajo letos narediti korak naprej, je ostalo jedro ekipe, osvežili pa so jo z Ivanom Jovanovićem (Lubin), Tadejem Žagarjem Knezom (Aluminij) in Igorjem Jugovićem (Slaven Belupo), še naprej pa bo celjske barve branil tudi obetavni Miha Zajc.

Šporar Luka Koper Olimpija Prva liga TS Slovenija slovensko prvenstvo | Avtor: SPS/nkolimpija.si SPS/nkolimpija.si
V Kopru kazalo na najhujše

Za koprskimi nogometaši je turbulentno poletno obdobje, ko je že kazalo na propad kluba. A zaenkrat so se "kanarčki" izvlekli iz brezna in bodo v prihodnje več računali na lastne mlade moči, posledično bodo tudi cilji nižji kot v prejšnji sezoni, ko so neuspešno naskakovali evropska tekmovanja. Velenjčani niso veliko trgovali, medse so zvabili le vratarja Mateja Radana in izkušenega branilca Ivana Knezovića, pogumno pa napovedujejo boj za najvišja mesta.

Pri kranjskem Triglavu so ostali brez številnih nosilcev igre (Matej in Aleš Poplatnik, Dragan Ovčina, Nejc Zupančič, Bojan Đurić, Vlado Šmit, Anže Jelar, Enis Đurković), tako da bodo pod vodstvom Dušana Kosića skušali igrati všečen in dovolj kakovosten nogomet za obstanek v ligi. Podoben osnovni cilj imata tudi novinca v ligi Zavrč, prvak druge lige, ki se je za premierno sezono v prvi ligi okrepil z Nikolo Šafarićem, Mariom Brlečićem, Matijo KovačićemJosipom Fučkom, Dejanom Kurbusom in Luko Bešenićem, in Krka, ki v nasprotju z Zavrčem ni veliko trgovala, v Maribor je poslala Amirja Derviševića.

Ob petkovem dvoboju Maribora in Zavrča bodo konec tedna še tri tekme - v soboto Luka Koper - Krka in Olimpija Ljubljana - Rudar Velenje, v nedeljo pa še Triglav - Gorica. Prvi večni derbi med Mariborom in Olimpijo bo 3. avgusta v četrtem krogu, tekma pa bo v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.