Šport > Nogomet
404 ogledov

Mariboru derbi v boju za vrh

Amir Dervišević Profimedia
Nogometaši Mure so osvojili točko na gostovanju v Sežani, uspešnejši so bili Mariborčani v Kidričevem.

Slovenski prvaki so kot prvi v tejsezoni iz Kidričevega odnesli vse tri točke. V lepi, dinamični nogometni predstavi drugo in tretjeuvrščene ekipe prvenstva, ki sta pred dvobojem imeli isto število točk, tekmecev tudi tokrat niso nadigrali, so pa dosegli dva gola, imeli razpoloženega vratarja Jasmina Handanovića in izkoristili slab dan domačega čuvaja mreže Luke Janžekoviča. Če bi slednjemu navijači še oprostili prvi gol, ki ga je že v četrti minuti dosegel Luka Zahović, pa mu ne morejo drugega, ki ga je prejel neposredno s kota, premagal ga je Amir Dervišević. Maribor je s četrto zaporedno zmago ohranil zaostanek dveh točk do vodilne Olimpije.

Če so imeli Kidričani slučajno načrt, da z obrambno igro in hitrimi prehodi na tekmečevo polovico ogrozijo Mariborčane, se jim je ta hitro podrl. Prvaki so namreč že v četrti minuti povedli, ko je Rok Kronaveter v kazenskemu prostoru lepo našel Zahovića, ta je žogo lepo ustavil, nato s konico prstov streljal, vratar Janžekovič ni najbolje posredoval, tako da se je žoga znašla v mreži.

Gostitelji so nato morali igrati napadalno, prejšnje tekme so pokazale, da znajo tudi to. Hitro se je videlo, da bodo tudi Mariborčanom povzročali težave, v 11. minuti je Matic Vrbanec zagrozil s strelom od daleč, Handanović je okroglo usnje odbil, Tilen Pečnik pa je odbito žogo poslal čez gol. Handanović je moral posredovati tudi v 22. minuti, ko ga je s peto iz neposredne bližine poskušal premagati Ante Živković, a je bil veteran v mariborskih vratih na mestu. V 35. minuti bi bil vratar bržčas brez moči, a je po prostem strelu z leve strani in poskusu Ilije Martinovića, žoga zletela mimo njegove leve vratnice.

Mariborčani so bili bolj ali manj stisnjeni na svojo polovico, kljub temu pa so si priigrali še eno priložnost, podobno tisti, po kateri je padel zadetek, toda Jasmin Mešanović je streljal čez gol. Ob koncu prvega dela so se tudi otresli pritiska, niso pa znali kaznovati nekaj napak obrambe gostiteljev, za kar bi lahko sledila tudi kazen, a je v zadnji minuti svojo ekipo po strelu Pečnika spet rešil Handanović.

Gosti so drugi polčas začeli nekoliko drugače, kot so igrali v večjem delu prvega. Tekmeca so želeli umiriti s posestjo žoge in to jim je tudi uspelo. Bili so nevarnejši, Kronaveter je zamudil prvo priložnost. A kar ni uspelo njemu, je v 57. minuti uspelo Derviševiću, ki je zatresel domačo mrežo neposredno iz kota.

Aluminij je nato zaigral na vse ali nič, tako da se je igra povsem razživela. Gostom je pretil predvsem Mihael Klepač, ki je imel tri priložnosti za znižanje izida, posebno lepo v 74. minuti, ko se je znašel sam pred vrati, a streljal mimo gola, premalo natančen je bil tudi Nikola Leko.

Priložnosti za povišanje izida so imeli tudi vijoličasti, Janžekovič se je nekoliko odkupil za napake po dveh strelih Rudija Požega Vancaša, v sodnikovem podaljšku se je znašel sam pred njim, Mešanovića in Mitje Vilerja.

Mura zdaj nekoliko dlje od vrha

Nogometaši Cherrybox 24 Tabor Sežane in Mure so se v tekmi 18. kroga Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0). Prekmurci tako niso upravičili vloge favorita in se iz Sežane vračajo s točko, kar je za igralce Anteja Šimundže nov spodrsljaj v lovu na najvišja mesta. Več veselja je bilo po tekmi v domačem Taboru, saj so varovanci Almirja Sulejmanovića prišli do nove točke v boju za obstanek.

Luka Šušnjara | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi polčas se je končal precej enakovredno in brez "smrtne" priložnosti. Prvo resnejšo je imel v 29. minuti Amedej Maroša, ki je v težkem položaju prišel do strela z glavo, a je meril čez gol. V 32. minuti je na drugi strani akcijo Tabora peljal Mario Babić, ki je na robu kazenskega prostora podal levo do Rodrigueja Bongonguija, ta pa jeprav tako ustrelil čez gol.

Bržčas najbolj vroč trenutek prvega polčasa se je zgodil dve minuti kasneje, ko je Matic Maruško kot zadnji Murin igralec podrl Bongungija in prejel "le" rumen karton. Prosti strel na robu kazenskega prosta je Predrag Sikimić poslal mimo vrat. Tri minute kasneje je Murino najlepšo priložnost zapravil Maroša. Blizu sredine igrišča je zdrsnilo Stjepanu Babiću, Maroša mu je ukradel žogo in stekel proti golu, preigral enega od branilcev, in z desne strani meril proti levi vratnici, vendar je za las zgrešil cilj.

V 54. minuti je Luka Šušnjara na desni strani ukradel žogo Antoniu Azinoviću in tekel proti bližnji vratnici, iz zelo težkega položaja pa je nato postavljenega Ariana Renerja premagal s strelom tik ob vratnici za svoj peti prvenstveni gol.

V 66. minuti je v kazenskem prostoru Bongonguija nespametno zrušil Klemen Pucko, sodnik Dejan Balažič je brez oklevanja pokazal na belo točko. Žogo si je nastavil prvi strelec Tabora v tej sezoni Sikimić in za svoj 12. gol v tej sezoni premagal Matka Obradovića, ki se je sicer dotaknil žoge.

Ekipi sta v preostanku tekme poskušali doseči zmagoviti zadetek, a nobeni ni uspelo resneje ogroziti gola Renerja oziroma Obradovića.

Prva liga TS, 18. kolo:

Tabor Sežana : Mura  1:1 (0:0)
Sikimić 68./11-m; Šušnjara 54.

Aluminij : Maribor  0:2 (0:1)
Zahović 4., Dervišević 57.

Bravo : Rudar Velenje  2:1 (1:1)
Nukić 7./11-m, Đajić 68.; Kuzmanović 10.

Domžale : Triglav  3:0 (2:0)
Jakupović 32., 36., 78.

Celje : Olimpija  1:3 (1:2)
Vizinger 39.; Bagnack 3., Vukušić 6., Menalo 67.

Lestvica:
1. Olimpija 39
2. Maribor 37
3. Aluminij 34
4. Mura 32
5. Celje 28
6. Domžale 19
7. Tabor Sežana 18
8. Triglav 17
9. Bravo 16
10. Rudar 7

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice