Šport > Nogomet
2022 ogledov

Srbski reprezentant razbesnel Britance

Nemanja Matić Epa
Član Manchester Uniteda je ujezil otoške ljubitelje nogometa.

Angleški mediji so se po zmagi Manchester Unideta nad Bournemouthom razpisali predvsem o srbskem reprezentantu Nemanji Matiću. Ta je bil namreč edini nogometaš na zelenici, ki na svojih prsih ni nosil makovega cveta v čast umrlim britanskim vojakom v prvi svetovni vojni, kar je sicer tradicija v Premier League.

Fotografije so pokazale, da je imel Srb pred tekmo simbol na dresu, nato pa ga je odstranil pred odhodom na zelenico. Manchester United uradno ni komentiral dogodka, Matić pa prav tako ni najavil, da ne bo nosil makovega cveta. Angleški mediji so zdaj od neimenovanega vira izvedeli, da je šlo za nogometaševo osebno odločitev.

Tabloidi The Sun, Daily Mirror in Daily Star so se po tekmi razpisali, da Matić ni želel počastiti britanske vojake zaradi vojne intervencije, ki jo je Velika Britanija kot članica Nata izvajala leta 1999, ko je bombardirale cilje v Srbiji in na Kosovu.

Številni navijači Uniteda so se po tekmi spraševali o razlogu za Matićevo potezo, mediji pa so hitro vse skupaj povezali tudi z irskim nogometašem moštva Stoke City Jamesom McCleanom. Irec je že na začetku tedna najavil, da ne bo nosil makovega cveta. McClean namreč prihaja iz Derryja, irskega mesteca v katerem je britanska vojska leta 1972 ustrelila 14 neoboroženih protestnikov.

"Če bi cvet simboliziral le žrtve v prvi in drugi svetovni vojni, bi vsekakor nosil ta simbol. Imel bi ga na prsih vsak dan, če bi bilo to potrebno. A on predstavlja vse oborožene spopade v katerih je sodelovala britanska vojska. Zaradi tega kar so storili v mojem Derryju, ne morem sodelovati pri tem," je izjavil McClean in se takoj moral soočiti z jezo britanske javnosti, na tekmi pa je poslušal žalitve navijačev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice