Šport > Nogomet
285 ogledov

Štajerski derbi pripadel domačinom

Jan Repas twitter NK Maribor
Nogometaši Celja so v 7. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor z 2:0 (1:0).

Celjani z dobrimi okrepitvami in trenerjem Albertom Riero vse bolj upravičujejo vlogo favorita za državni naslov. Tokrat so v všečnem derbiju kroga na kolena položili Maribor, ki pa je tudi imel svoje priložnosti in tudi zadel okvir vrat, a na koncu je odločil zadetek Žana Karničnika, domače slavje je ob koncu le še potrdil Aljoša Matko. Celje, ki je prišlo do pete zaporedne zmage, je tako edino še brez poraza in na vrhu lestvice.

Na dvoboju v Celju so pri obeh manjkali nekateri nosilci, med njimi pri Celju Denis Popović, pri Mariboru pa Martin Milec, je pa v vijoličnem dresu debitiral napadalec Erico Castro.

So pa prvo nevarnejšo akcijo v osmi minuti izpeljali Celjani, končala se je s kotom po strelu Luke Bobičanca z dobrih desetih metrov. Povedli so štiri minute pozneje, ko je Matko podal z desne strani in našel Karničnika, ta pa je spretno z glavo zadel za 1:0.

Po enem ne posebej nevarnem poskusu Castra je v 25. minuti spet, takrat z roba kazenskega prostora, streljal Karničnik, Ažbe Jug pa je z nekaj težavami preprečil še večje težave za goste. Ti so prek Arnela Jakupovića zagrozili v 32. minuti, vendar je bil na pravem mestu Matko Obradović.

Ob koncu polčasa so gosti zahtevali enajstmetrovko, ko je žoga v roko zadela Marka Zabukovnika, vendar je imel obe ob telesu in za hrbtom, tako da do strela z bele pike ni prišlo. Na koncu so sodniki dosodili celo prepovedan položaj.

V drugem polčasu je najprej Jan Repas neuspešno poskusil z 20 metrov, v 57. minuti pa je pri Celju od daleč streljalBobičanec, Jug je žogo odbil. Damir Krznar je napadalno igro osvežil z Josipom Iličićem in Beharjem Feto, vendar so Celjani grozili s protinapadi, enega teh je v 75. minuti izpeljal Matko, ko je po levi strani prišel v kazenski prostor, na koncu pa mu je strel obranil Jug.

V 84. minuti je Iličić prišel do prefinjenega strela v kazenskem prostoru Celja, a je zadel le vratnico. Nekaj trenutkov pozneje je imel Marin Laušić novo lepo priložnost za goste, vendar je z volejem z enajstih metrov meril preveč po sredini.

Na drugem koncu igrišča je v 87. minuti Matko spet namučil Juga, v 92. pa je učinkovito končal lepo akcijo domačih za 2:0 in svoj peti gol sezone za prvo mesto na strelski lestvici.

Nogometaši Rogaške so prišli na zelenico

Rogaška se je v zadnjem času znašla v težavah zaradi birokratskih zadev, zaradi katerih je - po mnenju Slatinčanov neupravičeno - tekmo proti Kopru izgubila za zeleno mizo z 0:3. Odločitev je vplivala na vodstvo kluba, saj je odstopil dolgoletni predsednik Bojan Jeršečič. Ob tem je prekinil vse sponzorske pogodbe, vezane na klube, ki tekmujejo pod okriljem Nogometne zveze Slovenije.

Čeprav so se zadnjeuvrščeni Slatinčani odločili za nadaljevanje igranja v ligi ter danes prišli do druge točke, pa bodo bržčas imeli znova nekaj pripomb, posebej zaradi sodniške odločitve v 68. minuti, ko jim niso dosodili enajstmetrovke. Radomlje so predzadnje, imajo dve točki več od današnjega tekmeca.

V Krškem je bilo na tekmi prvič nevarneje v 13. minuti, a so gosti blokirali dva zaporedna strela črno-belih. So pa Radomljani povedli v 22. minuti, ko je Madžid Šošić prišel do strela z 20 metrov, malce z desne strani je žogo z nizkim strelom poslal ob bližnji vratnici v mrežo za 0:1.

Slatinčani so se trudili izenačiti, imeli tudi pobudo na zelenici, toda zadnje podaje praviloma niso našle pravih naslovnikov. V 36. minuti je na drugi strani Dejan Vokić žogo poslal malo mimo vrat s prostega strela, v 41. pa je sledilo izenačenje, ko je Thalisson po dvojni podaji z Alenom Korošcem prišel pred vrata gostov in zadel za 1:1.

V drugem polčasu je prvi nevarno zagrozil Vice Miljanić, ki je v 57. minuti sprožil malce zunaj kazenskega prostora in za malo zgrešil cilj. Malce pozneje so zagrozili tudi Radomljani, pozneje pa je pri domačih zaradi poškodbe gležnja moral iz igre Roko Kurtović, zamenjal pa ga je novinec in povratnik na prvoligaške zelenice Oliver Kregar.

Ta se je takoj znašel v akciji, saj je v 68. minuti padel v kazenskem prostoru gostov. Sodnik Admir Sagrković mu je pokazal rumeni karton zaradi simuliranja, a so ga iz Var-sobe poklicali na ogled posnetka. Tudi po njem pa na jezo in razočaranje Slatinčanov ni spremenil svoje odločitve, čeprav je posnetek pokazal rahel dotik branilca s Kregarjem.

Izbranci Oskarja Drobneta so v teh trenutkih pritiskali, med drugimi je poskusil tudi Žan Benedičič - neuspešno, tako kot na drugi strani še enkrat Šošić. Zatem je bilo še nekajkrat vroče v obeh kazenskih prostorih, v 91. minuti je bil v kazenskem strelu gostov nevaren še Rok Pirtovšek, Luka Baš pa je dobro posredoval.

Olimpija trikrat v polno za zmago v gosteh

Olimpija je v prejšnjem krogu proti Celju prekinila niz treh zmag, tokrat pa se je vrnila v zmagovalne tirnice, ko je dobršen del tekme prevladovala, z napakami pa Muri omogočila, da je bila dolgo v boju za točkovni izkupiček. Na koncu se je zeleno-bela zasedba s četrto zmago na tretjem mestu vodilnemu Celju približala na štiri točke, Mura pa je šesta, a že z desetimi točkami zaostanka za prvim mestom.

Tekma se je začela dokaj mirno z rahlo terensko pobudo gostov iz Ljubljane, ki pa si niso priigrali kake obetavne akcije, povsem enako velja za njene tekmece v črno-belem.

V 20. minuti pa je iznenada udaril Rui Pedro, ki je na dobrih desetih metrih neoviran dobil žogo malce na levi strani ter jo poslal v nasprotni zgornji kot za vodstvo Olimpije.

Mura je hitro odgovorila. Rui Pedro je v 27. minuti slabo podal žogo nazaj proti svojim branilcem, dobil jo je Amadej Maroša in jo poslal do Dardana Shabanhaxhaja, temu pa iz bližine ni bilo težko zadeti za 1:1.

To je bila tudi zadnja res nevarna akcija v precej umirjenem polčasu, v sodniškem dodatku je Pedro Lucas namreč slabo reagiral pred vrati in zgrešil žogo po podaji, ki bi mu omogočila strel iz bližine.

V drugem polčasu je Nemanja Motika v 52. minuti streljal čez gol, potem ko je Olimpija prišla do priložnosti po nekaj tveganih podajah domačih v domačem kazenskem prostoru in njegovi okolici.

Minuto pozneje je imel Timi Max Elšnik izjemno priložnost za novo vodstvo Olimpije, sam je bil v kazenskem prostoru, a na koncu mu je veselje preprečil Kobie Morris.

Klemen Mihelak je z dobro obrambo preprečil zadetek Lucasu po strelu z glavo iz bližine, takoj zatem pa je še enkrat dobro reagiral po novem Olimpijinem poskusu v 55. minuti.

Pritisk je Olimpiji prinesel najstrožjo kazen po prekršku nad Ivanom Posavcem, z bele pike je bil v 65. minuti zanesljiv Elšnik. V 69. minuti je Mura izpeljala lep napad, zaključil ga je Shabanhaxhaj, vendar je dobro posredoval Matevž Vidovšek.

Sedem minut pozneje je od daleč zgrešil Matic Maruško, pri Olimpiji je kmalu zatem neuspešno poskusil Mustafa Nukić, je pa ta v 85. minuti odločil tekmo, ko je izkoristil tretji zaporedni strel Ljubljančanov v enem napadu.


Prva liga Telemach, 7. krog:

Bravo : Aluminij  2:0 (1:0)
Puconja 36., Trdin 73.

Domžale : Koper  1:2 (1:1)
Đapo 43.; Barišić 4., Palčič 62.

Rogaška : Kalcer Radomlje  1:1 (1:1)
Thalisson 41.; Šošić 22.

Celje : Maribor  2:0 (1:0)
Karničnik 12., Matko 92.

Mura : Olimpija  1:3 (1:1)
Shabanhaxhaj 27.; Rui Pedro 20., Elšnik 66./11-m, Nukić 85.

Lestvica:
 1. Celje            6  5  1  0 17:5  16
 2. Koper            6  5  0  1 12:5  15
 3. Olimpija         6  4  0  2 18:12 12
 4. Maribor          6  3  2  1 10:6  11
 5. Bravo            6  3  1  2  8:7  10
 6. Mura             6  2  0  4  7:14  6
 7. Domžale          6  1  2  3  8:10  5
 8. Aluminij         6  1  1  4  8:11  4
 9. Kalcer Radomlje  6  1  1  4  4:10  4
10. Rogaška          6  0  2  4  3:15  2
Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 23:22 03.september 2023.

    Na uradni lestvici 1.snl imata Koper in Rogaška tekmo manj, saj naj bi tekmovalna komisija odločila, da bo obravnavala pritožbo Rogaške, ki je tekmo s Koprom, zaradi znanega dogajanja, po 1.stopenjski obravnavi, sprva izgubila za zeleno mizo!? Prav zaradi te ...prikaži več odločitve naj bi se, kljub prvotnim grožnjam, pri Rogaški potem le odločili počakati in so danes tekmo z Radomljani odigrali.