Šport > Nogomet
3026 ogledov

Tako stavnice kažejo Sloveniji proti Kazahstanu

Benjamin Šeško slovenska nogometna reprezentanca Profimedia Benjamin Šeško po golu na tekmi proti Fincem.
Zadnji tekmeci Slovenije so v nečem največji na svetu.

Danes zvečer se bo Slovenija v Stožicah v okviru zadnjega kola kvalifikacij za Euro 2024 pomerila s Kazahstanom. Izbrancem Matjaža Keka bo za preboj na sklepni turnir dovolj že točka.

Nogometaši Slovenije so veliki favoriti na stavnicah. Za vplačan evro na zmago Kekovih izbrancev bi dobili okrog 1,5 evra. Vložen evro na Kazahstance bi se ob zaželenem scenariju za goste povrnil z okrog 6,5 evra. Koeficient za remi znaša okrog 4,30.

V 1. kolu kvalifikacij je Slovenija pred 27.000 gledalci v Astani ugnala "kozake" (1:2). Za domače je zabil Maksim Samorodov, za Slovence David Brekalo in Žan Vipotnik.

Celinski velikan

Kazahstan pretežno leži v Aziji, le najbolj zahodni deli države so v Evropi. Ruski Volgograd (nekdanji Caricin, Stalingrad) leži okrog 200 kilometrov od rusko-kazahstanske meje. 

Prestolnica Astana, ki je ta naziv prevzela leta 1997 od sicer največjega mesta v državi Almatija, leži na skoraj enaki zemljepisni dolžini kot najbolj zahodni deli Kitajske. Kazahstan na najbolj skrajnem koncu sega celo bolj vzhodno kot Indija.

Ime 'kazah' izvira iz stare turške besede 'qaz', ki pomeni potepanje. Izraz 'kozak' je istega izvora. Perzijska pripona -stan pomeni deželo ali kraj, zato lahko Kazahstan prevedemo kot 'dežela potepuhov'.

Kazahstan meri 2.724.900 kvadratnih kilometrov, kar znese 136-krat toliko kot Slovenija. Je deveta največja država na svetu. Večje so le Rusija, Kanada, Kitajska, ZDA, Brazilija, Avstralija, Indija in Argentina. 

Kazahstan je največja celinska država na svetu, saj nima morja. Na jugozahodu ima sicer več sto kilometrov dolgo obalo Kaspijskega jezera.

Kljub velikosti v Kazahstanu ne živi veliko ljudi. Po zadnjem popisu iz leta 2019 je štel malce manj kot 19 milijonov prebivalcev. To pomeni, da na kvadratni kilometer živi le sedem ljudi.

https://www.zurnal24.si/sport/nogomet/v-odstotkih-izracunana-moznost-slovenije-za-ep-vsi-smo-si-to-zeleli-415111

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice