Šport > Nogomet
1810 ogledov

V odstotkih izračunana možnost Slovenije za EP. "Vsi smo si to želeli"

Erik Janža Profimedia
Slovenija pred odločilno tekmo v vlogi favorita.

Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.

Slovenija ima po devetih tekmah 19 točk, Kazahstan, ki ga je Slovenija ugnala v gosteh na začetku kvalifikacij z 2:1, pa točko manj. V prid slovenske vrste govori veliko dejavnikov.

Vloga favorita bo na domači strani, ki ima za razliko od Kazahstana kar nekaj v svetu uveljavljenih nogometašev, začenši z Janom Oblakom in Benjaminom Šeškom, ki po Transfermakrtu dosegata 35 oziroma 30 milijonov evrov vrednosti. Na 10 milijonov sta ocenjena tudi člana Udineseja, Jaka Bijol, ki je v teh kvalifikacijah postal poveljnik slovenske obrambe, in Sandi Lovrić.

Pri Kazahstanu s 6,5 milijona močno izstopa zgolj Bahtijor Zajnutdinov, a najboljšega strelca kazahstanske vrste zaradi poškodbe ne bo v Ljubljani.

Slovenija je ob tem na domačem igrišču neporažena sedem tekem, a Kazahstanci so v teh kvalifikacijah pokazali, da lahko v gosteh zmagajo, slavili so v San Marinu, v Belfastu proti Severni Irski in na Finskem.

Podjetje Gracenote, ki pogosto odstotkovno napoveduje razplete športnih dogodkov, za obračun Slovenije in Kazahstana kar 86 odstotkov možnosti pripisuje prvi.

Matjaž Kek | Avtor: Profimedia Profimedia

Samozavestni so tudi v slovenskem taboru, igralci so že po petkovem porazu na Danskem poudarjali, naj navijačev na skrbi za ponedeljkov obračun.

"Vsi smo si želeli to, da bi bili v zadnji tekmi še v igri za EP. Kvalifikacije smo do danes opravili zelo dobro, ampak manjka še ta zadnja tekma, ta finale. Komaj čakamo, da se začne. Verjamem, da nam bo uspelo," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju poudaril kapetan Jan Oblak.

Selektor Kek je s podobnimi besedami orisal pričakovanja pred ponedeljkovo tekmo. "Lepo je, ko prideš do možnosti, da odločaš o nečem, kar se v Sloveniji že dolgo čaka. Vemo, kaj nosi ta tekma, vemo, da ima tekmec enak cilj," je dejal. Dodal je, da je prepričan, da so dovolj kakovostni in pametni, da bodo tekmo uspešno izpeljali.

Oblak je prav glavo omenil kot ključni element na tovrstnih tekmah. "Na takih tekmah je ta najbolj pomembna. Vsi, ki igramo na tej ravni, imamo kakovost. Rečemo že 'na glavo', da, ampak z glavo. Seveda sta tu tudi še želja in borbenost, ki pa nista vprašljivi," je pojasnil.

Dodal je še, da si obe ekipi zaslužita biti v tem položaju. "Mogoče je pozitivno zanje, da so sezono končali pred dvema tednoma in so imeli tako več časa za pripravo," je še povedal slovenski vratar, najboljši igralec ob porazu na Danskem.

Kot je povedal, je tisti poraz že za njimi in so začeli takoj razmišljati zgolj o jutrišnji tekmi v Stožicah. "Zdaj pa smo v igri in to je to, za kar smo vadili," je pristavil Oblak, ki je od prihoda v reprezentanco leta 2016 s Slovenijo še bil v dodatnih kvalifikacijah za EP, od takrat pa takih priložnosti ni bilo več.

Jan Oblak | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je dejal, je igrati take tekme veselje, kar vedno znova poudarja tudi selektor. "Zelo enostavno je iti v to tekmo. Ker cilj je le en - iti na EP. Ena tekma, ki odloča o vsem, za takšne se dela, živi, pripravlja. To moramo vzeti kot vrh nečesa. V vsakem primeru pa se bo tudi v torek igral nogomet, upam pa, da z veseljem za Slovenijo," je povedal.

Opozoril je, da je Slovenija z gledišča mnogih favorit proti Kazahstanu, ampak da se bo tudi ta obračun začel z 0:0. "Težka tekma, ki lahko gre v eno ali drugo smer, zato moraš biti pripravljen v obrambi in v napadu ter moraš znati reagirati."

Kot je zaključil, imajo nekateri igralci še nekaj težav, tako da bo današnji trening pokazal, kdo se bo v ponedeljek lahko boril za četrto veliko tekmovanje Slovenije po EP 2000 ter SP 2002 in 2010.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice