Šport > Nogomet
1259 ogledov

Po trilerju v Armeniji Hrvaški odprta vrata na Euro, Francija zabila 14 golov

Armenija : Wales Profimedia
Hrvaška po spodrsljaju Walesa skorajda že na poti v Nemčijo.

Nogometna reprezentanca Hrvaške je naredila pomemben korak k uvrstitvi na evropsko prvenstvo prihodnje leto v Nemčiji. Četa Zlatka Dalića, ki pred današnjim krogom ni več sama odločala o svoji usodi, je v Rigi ugnala Latvijo z 2:0 in ima v skupini D zdaj dve točki prednosti pred Walesom, ki je v pravem trilerju v Armeniji iztržil le remi - 1:1.

Hrvati, ki zdaj v primeru zmage v zadnjem krogu zagotovo potujejo v Nemčijo, imajo celo možnost za prvo mesto v skupini. V zadnjem krogu jih čaka domači obračun z Armenijo, Wales pa bo doma gostil vodilno Turčijo, ki ima pot na EP 2024 že zagotovljeno. Wales nujno potrebuje vse tri točke za morebitno uvrstitev na EP, obenem pa mora upati, da Hrvaški spodrsne na obračunu z Armenijo.

Lovro Majer | Avtor: Profimedia Profimedia

V Rigi je bil glavni akter zmage Lovro Majer, ki je že v sedmi minuti zadel za 1:0, nato pa je bil podajalec pri golu Andreja Kramarića v 16. minuti za končnih 2:0. Tudi po menjavi strani je bila Hrvaška prepričljivejša, njena zmaga pa ni bila nikoli ugrožena, saj so Latvijci na celotni tekmi sprožili le en sam strel proti hrvaškim vratom.

Wales pa se je na prvi današnji tekmi opekel v Erevanu. Gostitelji so že v peti minuti povedli po golu Lucasa Zelarajana, v sodnikovem podaljšku prvega polčasa pa je Nair Tiknizjan poslal žogo v lastno mrežo in postavil končni izid tekme. Bližje zmagi so bili na dvoboju Armenci, ki pa so po današnjem remiju na četrtem mestu brez vsakršnih možnosti za napredovanje.

Armenija : Wales | Avtor: Profimedia Profimedia

Po koncu tekme so tako igralci obeh ekip razočarani popadali po tleh, saj končni rezultat ni koristil nobeni od ekip. Wales je padel na tretje mesto in zapravil prednost pred Hrvaško, Armenija pa je na četrtem mestu tudi teoretično izpadla iz vseh možnih izračunov za Euro. Zadnja je še naprej Latvija, ki je na osmih obračunih zbrala tri točke.

Francija štela do 14

Tudi nogometne reprezentance Romunije, Švice in Nizozemske so danes potrdile nastop na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji. Z rekordno zmago pa se je izkazala Francija, ki je kar s 14:0 premagala Gibraltar.

Romuni in Švicarji so si priborili prvi dve mesti v skupini I. V neposrednem dvoboju v madžarskem Felcsutu so bili Romuni z 2:1 boljši od Izraelcev. Švica pa je dober položaj na lestvici potrdila v Baslu, kjer ji je v dvoboju s Kosovom zadostoval remi 1:1, saj so gosti za ohranitev možnosti potrebovali zmago.

Švici je šla na roko tudi zmaga Romunije, ki je Izrael izločila iz boja za prvi dve mesti. Začelo se je prav nasprotno od želj gostiteljev, saj je Izrael vodil že v drugi minuti po golu Erana Zahavija. George Pucas je hitro poravnal na 1:1 (10. minuta), v drugem delu pa je za preobrat in zmago poskrbel Ianis Hagi (63.). V Baslu je za Švico zadel Ruben Vargas (48.), za Kosovo pa Muhamet Hyseni (82.).

Nizozemska je v Amsterdamu osvojila potrebne tri točke proti Irski in potrdila odhod na EP. Edini strelec za zmago z 1:0 je bil Wout Weghorst. Zadnji tekmec oranžnih bo v torek Gibraltar, a ta tekma ne bo odločala o ničemer več, saj imajo Nizozemci zdaj tri točke več pod Grkov in boljši izkupiček iz medsebojnih tekem.

Francozi pa so v Nici dosegli najvišjo reprezentančno zmago doslej in najvišjo zmago v zgodovini kvalifikacij za evropska prvenstva. Pred tem so rekordno zmago beležili leta 1995, ko so z 10:0 ugnali Azerbajdžan. Trikrat je zadel Kylian Mbappe, ob debiju pa je gol dosegel tudi 17-letni Zaire-Emery, najmlajši igralec v zgodovini francoske reprezentance.

Skupaj je zdaj znanih že 16 udeležencev prvenstva. Poleg Romunije, Švice in Nizozemske so si že pred tem nastop zagotovile tudi reprezentance Danske, Albanije, Madžarske, Slovaške, Španije, Škotske, Avstrije, Belgije, Portugalske, Francije, Anglije, Turčije in gostiteljice Nemčije, ki je danes v prijateljski tekmi s 3:2 (1:2) ugnala Turčijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice