Šport > Nogomet
694 ogledov

Svet žaluje za enim največjih vseh časov: "Bil je navdih za številne ..."

Franz Beckenbauer Profimedia
Na smrt Franza Beckenbauerja so se odzvali številni nogometni veljaki.

Legenda nemškega in svetovnega nogometa Franz Beckenbauer je umrl v nedeljo v starosti 78 let, je danes sporočila njegova družina. Beckenbauer je leta 1974 postal svetovni prvak kot igralec in nato leta 1990 kot trener ter je le eden izmed treh v zgodovini nogometne igre, ki mu je takšen podvig uspel.

Nekdanji kapetan reprezentance Zahodne Nemčije v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, trener nemške izbrane vrste med letoma 1984 in 1990 ter nekdanji direktor Bayerna Münchna v devetdesetih je bil zaradi slabega zdravja v zadnjih letih zunaj oči javnosti.

"Na njegovo življenje lahko gledamo s spoštovanjem in veliko hvaležnostjo. Izgubili smo edinstvenega nogometaša in ljubo osebo. Bil je eden najboljših nogometašev na svetu, s svojo lahkotnostjo, eleganco in pregledom je postavljal nove standarde na igrišču. Njegova natančnost in karizma kot šef ekipe ter njegova energija in zagnanost kot vodja svetovnega prvenstva so nepozabni. Franz Beckenbauer je zapustil veliko zapuščino," je ob njegovi smrti dejal predsednik nemške nogometne zveze (DFB) Bernd Neuendorf.

Franz Beckenbauer | Avtor: Profimedia Profimedia

"Žalosten sem, novica o njegovi smrti me je zelo prizadela. Menim, da je bil eden od velikih privilegijev v mojem življenju, da sem spoznal Franza Beckenbauerja in imel priložnost delati z njim. Najin skupen čas je bil okronan z naslovom svetovnega prvaka v Italiji 1990, ki ga brez njega nikoli ne bi dosegli. 'Kaiser' je bil navdih za več kot eno generacijo, nemški nogomet je izgubil veliko osebnost, jaz pa dobrega prijatelja," pa je dejal direktor članske nemške reprezentance Rudi Völler.

S svojo eleganco in vodenjem na igrišču je v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja na novo opredelil položaj branilca in iznašel pozicijo libera. Na klubski ravni je bil petkrat nemški prvak in trikrat prvak ZDA, trikratni evropski pokalni zmagovalec državnih prvakov ter zmagovalec evropskega pokala pokalnih zmagovalcev.

Znani nekdanji nemški nogometaš Lothar Matthäus je Beckenbauerja označil za "enega največjih osebnosti kot igralca in trenerja, a tudi za največjo osebo izven igrišča". "Franz je bil izjemna osebnost, ne le v nogometu, užival je svetovno prepoznavnost. Bil je velik in radodaren človek, zapustil nas je dober prijatelj. Pogrešal ga bom, vsi ga bomo pogrešali," je zapisal Matthäus, rekorder po številu nastopov za "elf" in član zmagovite reprezentance na SP v Italiji.

Franz Beckenbauer | Avtor: Profimedia Profimedia

Beckenbauer je bil tudi del prve zlate generacije Bayerna skupaj z napadalcem Gerdom Müllerjem, krilnim nogometašem Ulijem Hoenessom, branilcem Paulom Breitnerjem in vratarjem Seppom Maierjem.

V svoji bogati karieri je zbral 103 reprezentančne nastope in dosegel 14 zadetkov. V bundesligi je na 424 tekmah dosegel 44 golov. Leta 1972 in 1976 je postal evropski nogometaš leta, leta 1966, 1968, 1974 in 1976 je bil nemški nogometaš leta, razglašen pa je bil tudi za nemškega nogometaša 20. stoletja.

Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, je ob žalostni novici zapisala: "Zelo smo užaloščeni zaradi smrti Franza Beckenbauerja, enega največjih nogometnih igralcev vseh časov. Na svetovnem prvenstvu je zmagal kot igralec in trener, na igrišču pa je bil eleganten in dominanten. Za vedno bo ostal v naših srcih."

Franz Beckenbauer | Avtor: Profimedia Profimedia

Nogometni ikoni se je poklonil tudi nemški kancler Olaf Scholz: "Franz Beckenbauer je bil eden največjih nogometašev v Nemčiji. Bil je navdih za številne generacije v nemškem nogometu. Pogrešali ga bomo. Moje misli so z njegovo družino in prijatelji."

Še vedno aktiven igralec Bayerna iz Münchna Thomas Müller pa je na omrežju X zapisal: "Zapustil nas je eden največjih nogometašev v zgodovini Bayerna. Počivaj v miru, Kaiser Franz. Nikoli ne bomo pozabili, kaj vse si naredil za nemški nogomet."

Legendarnemu nemškemu nogometašu so se med drugimi poklonili tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach, francoski selektor Didier Deschamps ter še mnogi klubi, zveze ter nekdanji in aktivni nogometaši.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 00:12 09.januar 2024.

    Tudi nogometaši umirajo. Za njegovo smrt je kriv njegov so narodnjak Alzhaimer..

Sorodne novice