Šport > Nogomet
2276 ogledov

Nogometni svet zavit v črno, poslovil se je eden največjih vseh časov

franz beckenbauer EPA
Umrl je legendarni nemški nogometaš Franz Beckenbauer.

Nogometni svet je pretresla tragična novica, da je v 79. letu starosti preminil eden najboljših nogometašev vseh časov, sloviti "Kaiser" Franz Beckenbauer.

Nekdanji kapetan reprezentance Zahodne Nemčije v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, trener nemške izbrane vrste med letoma 1984 in 1990 ter nekdanji direktor in trener Bayerna Münchna v devetdesetih je bil zaradi slabega zdravja v zadnjih letih zunaj oči javnosti, v ponedeljek pa je Beckenbauerjeva družina sporočila, da je v nedeljo pri 78 letih tudi preminil.

"Z globoko žalostjo vam sporočamo, da je moj mož in naš oče Franz Beckenbauer včeraj, v nedeljo, mirno umrl obkrožen s svojo družino. Prosimo vas, da žalujete v tišini in ne postavljate nobenih vprašanj," je po poročanju dpa sporočila družina.

Legendarni Beckenbauer meni, da je Klinsmann izgubil slačilnico. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Legendarni nogometaš, ki je revolucioniral nogomet in praktično izumil pozicijo "libera", je eden izmed zgolj devetih nogometašev v zgodovini, ki se lahko pohvalijo z naslovom svetovnega prvaka, osvojitvijo lige prvakov ter nagrado Zlata žoga za najboljšega nogometaša na svetu. Beckenbauer je prav tako leta 1974 postal svetovni prvak kot igralec in nato leta 1990 kot trener, kar je v zgodovini nogometa uspelo le še pred nekaj dnevi preminulemu Mariu Zagallu in Didierju Deschampsu.

Na klubski sceni je igral za nemška Bayern in HSV, v tujini pa za ameriški New York Cosmos. V dresu nemške reprezentance je osvojil naslov svetovnega prvaka leta 1974 v tedanji Zahodni Nemčiji ter evropskega prvaka 1972 v Belgiji, leta 1990 pa je bil nemški selektor na zmagovitem svetovnem prvenstvu v Italiji. Z Zahodno Nemčijo je osvojil še drugo (1966) in tretje (1970) mesto na svetovnih prvenstvih in drugo na evropskem prvenstvu leta 1976.

Z Bayernom je leta 1967 osvojil pokal pokalnih zmagovalcev, preden je med leti 1974 in 1976 trikrat zapored slavil v takratni različici lige prvakov ter postal prvi kapetan, ki mu je uspelo trikrat osvojiti ligo prvakov z istim klubom. Z Bavarci je kot nogometaš osvojil še štiri države naslove državnega prvaka, štiri nemške pokale ter interkontinentalni pokal. Državni prvak je bil tudi trikrat s Cosmosom in enkrat s HSV-om.

Johan Cruyff Franz Beckenbauer Nizozemska Nemčija finale SP 1974 | Avtor: EPA EPA

Kot trener je poleg uspeha z Zahodno Nemčijo na svetovnem prvenstvu leta 1990 osvojil še Bundesligo in pokal Uefa, medtem ko je tekom svojega kratkega delovanja pri francoskem Marseillu osvojil tamkajšnje državno prvenstvo.

Je prvi v zgodovini, ki mu je kot kapetanu uspelo dvigniti pokal svetovnih in evropskih prvakov ter zmagovalcev lige prvakov. Leta 1998 je bil izbran v idealno postavo 20. stoletja, leta 2002 v sanjsko moštvo svetovnih prvenstev, leta 2020 pa v sanjsko moštvo Zlate žoge. Leta 2004 je bil imenovan za enega izmed 100 najboljših nogometašev vseh časov. Je edini branilec v zgodovini, ki je dvakrat prejel nagrado Zlata žoga za najboljšega nogometaša na svetu. Prav tako je bil v glasovanju dvakrat drugi in enkrat tretji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice