Šport > Nogomet
28 ogledov

Tako slabi, da je navijača izdalo srce

River Plate 2011 EPA
River Plate iz Buenos Airesa je na pragu izpada iz argentinske Primere! Naslednji teden bodo igrali kvalifikacije za obstanek. Sezono so končali z nizom sedmih tekem brez zmage. Po zadnji je enega od navijačev izdalo srce in je umrl v bolnišnici.

Club Atlético River Plate, 33-kratni argentinski prvak (nazadnje leta 2008) in dvakratni zmagovalec Cope Libertadores, bo naslednji teden (v sredo in nedeljo) igral v kvalifikacijah za obstanek v prvi argentinski ligi. Njihov nasprotnik bo Club Atlético Belgrano iz Cordobe. River Plate še nikdar v svoji zgodovini ni padel tako nizko. V drugem delu letošnje Primere (t. i. Clausura) so sicer zasedli deveto mesto, a sistem tekmovanja je v Argentini drugačen, kot ga poznamo v Evropi. O izpadu iz prve lige se gleda koeficiente rezultatov zadnjih treh sezon in River Plate ima za zadnje tri le 17. "najboljši" koeficeint (od 20 moštev), kar pomeni kvalifikacije za obstanek.

Redni sel sezone je River Plate ta vikend končal s porazom 1:2 proti podprvaku Lanusu (prvak je postal Vélez Sársfield, Boca Juniors je bila denimo sedma). Za ekipo iz Buenos Aires je bila to sedma zaporedna tekma brez zmage in navijači so to prenesli zelo slabo: nogometaše so z zelenice pospremili s koncertom živžgov, enega od navijačev pa je celo izdalo srce (v bolnišnici je umrl). "Vsi morate oditi," je vzklikala publika. "Niti en ne sme ostati."

Tudi, ko med letoma 1958 in 1975 niso osvojili nobenega naslova prvaka, ni bilo tako hudo, kot je zdaj, pišejo argentinski mediji. Krivec je znan, trdijo. Prejšnja administracija kluba na čelu s predsednikom Josejem Mario Aguilarjem (na čelu je bila osem let) je prodala večino mladih talentov in povsem zapostavila nekdaj slovito mladinsko šolo, ki je dala takšne talenta, kot sta bila Pablo Aimar in Javier Saviola. Nič bolje ni pod novim vodstvom. Nekdanji kapetan in trener moštva Daniel Passarella je postal predsednik pred letom in pol in se odločil, da ne bo zapravljal za okrepitve, na mesto glavnega trenerja pa je postavil nekdanjega soigralca Joseja Juana Lopeza, ki nima posebnih trenerskih izkušenj in dosežkov. "To je kazen za tiste, ki so glasovali za Passarello," pove eden najboljših nogometašev River Plateja vseh časov, Noberto Alonso. Za zdaj sprememb v vrhu kluba ni pričakovati. Bomo videli, kako bo čez teden dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.