Šport > Nogomet
445 ogledov

Toliko bo stala obnova Ljudskega vrta

Ljudski vrt Maribor Liverpool
V Mariboru so danes podpisali pogodbo o ureditvi prostorov pod tribunama sever in jug, ki so že vrsto let prazni.

Gradbena dela se bodo v tem delu začela v prihodnjih dneh. Še vedno pa ni znano, kdaj se bo začela obnova stare, zahodne tribune, ki je najbolj nujna. Na občini namreč še vedno čakajo na gradbeno dovoljenje za ta del.

Tribuni sever in jug sta bili zgrajeni pred desetimi leti, a je takrat zmanjkalo denarja za ureditev prostorov pod njima, zato so ostali prazni. Zdaj bodo v njih uredili trgovine, prostore nogometne šole Nogometnega kluba (NK) Maribor, novinarsko središče ter prostore za upravljanje stadiona.

Kot najugodnejšega ponudnika po zadnjem krogu pogajanj so na mariborski občini izbrali gradbeno podjetje Markomark Nival s partnerjem Nival Invest. Za gradbeno-instalacijska dela in opremo bo treba odšteti 1,9 milijona evrov, za strojne instalacije pa še dodatnih 770.000 evrov brez DDV.

Pogodbo sta župan Andrej Fištravec, ki se na novembrskih volitvah poteguje za nov mandat, in direktor Športnih objektov Maribor Anton Knez danes podpisala z direktorjem podjetja Markomark Nival Markom Petrom. Slednji ocenjuje, da bodo novi prostori v uporabi spomladi prihodnje leto.

Za ta dela imajo na občini že dolgo pridobljeno gradbeno dovoljenje, zato so po letošnji potrditvi projektne dokumentacije na mestnem svetu lahko objavili javno naročilo.

Večji zalogaj je obnova stare, zahodne tribune, ki je delno tudi spomeniško zaščitena. Tu so še v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Župan Fištravec upa, da bodo ta dokument pridobili novembra in tako še vedno ostaja možnost, da se gradbena dela v tem delu začnejo še letos. Izbira izvajalca del je že v teku, izbran naj bi bil v prvi polovici prihodnjega meseca.

Za obnovo Ljudskega vrta je v letošnjem občinskem proračunu predvidenih 5,5 milijona evrov. Celotni stroški se ocenjujejo na 6,9 milijona evrov, zato bo treba preostanek zagotoviti v proračunu za leto 2019. Sredstva za projektno dokumentacijo je prispeval Nogometni klub (NK) Maribor, s čimer so zagotovili, da bo stadion v novi podobi skladen s potrebami kluba in priporočili krovnih nogometnih organizacij UEFA in FIFA.

Direktor NK Maribor Bojan Ban je zadovoljen, da se zadeve končno premikajo vsaj pod severno in južno tribuno, saj bo ureditev tamkajšnjih prostorov ne le izboljšala videz stadiona, ampak tudi olajšala delo nogometašem in organizatorjem tekem. "Žal mi je le, da je bilo iz projekta trenutno izločenih za 800.000 evrov investicij v južni del podtribunja, kjer je načrtovana večnamenska restavracija za vse športnike in kuhinja," je povedal.

Po zagotovilih občine bodo poskušali to urediti z novelacijo investicijske dokumentacije, ki naj bi jo predložili novi sestavi mestnega sveta po volitvah. Kje bodo dobili denar za to, še ni znano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.