Šport > Nogomet
404 ogledov

"Trojček" Maribora: tri krone za vijolične prvake

Cvijanović Mejač Arghus Tavarers Maribor Celje finale pokal Slovenije Koper Boni
1/3
Prvaliga.si/Grega Wernig
Maribor je popolno prevlado v sezoni 2012/13 zaključil z ubranitvijo pokalnega naslova. Vijoličasti so s trenerjem Darkom Milaničem, ki po koncu sezone morda zapušča Ljudski vrt, z zmago nad Celjem na koprski Bonifiki osvojili še tretji naslov v perfektnem letu (1:0). Edini gol je ob koncu prvega polčasa zabil Agim Ibraimi.

Medtem, ko je njegova prihodnost na klopi Maribora še vedno nejasna, je Darko Milanič v ekipo za tekmo še drugič zapored uvrstil Luko Zahovića, 17-letnega sina športnega direktorja Zlatka Zahovića, ki je v nedeljo na ligaški tekmi z Aluminijem debitiral v članski ekipi vijoličastih.

Celjani so bolje začeli tekmo na slabo zapolnjeni Bonifiki, ki so jo razigrano držali zgolj pristaši iz štajerske prestolnice. Dvakrat je moral biti po strelih od daleč na mestu Jasmin Handanović, ki ga je v enajsti minuti s prostim strelom preizkusil še Miha Zajc.

Navijači Maribora so za golom Celja prvič skočili v 12. minuti, ko je po prostem strelu Agima Ibraimija žogo v mrežo z glavo preusmeril Aleš Mertelj, a so sodniki njegov zadetek neupravičeno razveljavili zaradi domnevnega prepovedanega položaja, v katerem je sicer resda stal Robert Berić.

Priložnosti na obeh straneh

Matic Kotnik je s fantastično obrambo rešil grofe pred zaostankom, ko je po lepi podaji s strani predenj povsem sam prišel Dejan Mezga, ki je Kotnika zadel v roko, žoga pa se je odbila preko vrat. Podobno "smrtna" priložnost se je v 22. minuti ponudila Andražu Žureju, ki je po dobrem skoku pobegnil branilcem vijoličastih, v dvoboju iz oči v oči s Handanovićem pa zadel zunanji del mreže. 

Z las nenatančen je bil v eni naslednjih akcij tudi Zajc, ki je dobil žogo na robu kazenskega prostora po slabem razčiščevanju predložka Mihe Korošca, toda nekdanji "član za eno tekmo" ljubljanske Olimpije je z levico meril mimo vratnice Handanovića. Točno v Kotnika je po dobre pol ure igre meril tudi Berić, potem ko je Krčana po podaji s strani žoga bolj kot ne naključno zadela v koleno.

Ibraimijev gol dovolj za "trojčka"

Vijoličasti so zasluženo povedli minuto pred iztekom rednega dela prvega polčasa – Goran Cvijanović je s slastno podajo v ogenj pred Kotnika poslal Ibraimija, makedonski Albanec pa je rutinirano zadel za vodstvo. V mnogo slabšem drugem polčasu so državni prvaki rutinirano držali vodstvo, ki ga je uspel do 67. minute še najbolj ogroziti Vrhovec, čigar strel z velike razdalje je zletel čez prečko.

Šest minut kasneje bi Ibraimi, po izboru kolegov najboljši nogometaš slovenske lige v letošnji sezoni, kmalu zabil še drugi in verjetno odločilni gol večera, njegov prefinjen poskus z levico pa je ob nepremičnem Kotniku zletel za las mimo stičišča vratnice in prečke. Samo s pogledom je tako kot Kotnik žogo ob strelu Zajca slabih deset minut pred koncem pospremil tudi Handanović in Maribor je bil vedno bližje zgodovinski trojni kroni.

Mariborčani so brez večjih težav zdržali tudi dve minuti sodnikovega podaljška, trener Milanič pa je začel s sodelavci glasno slaviti po zadnjem pisku sodnika Mateja Juga. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance se je, če se bo res uresničil njegov odhod k CSKA Sofiji, poslovil v slogu, z zgodovinskim "trojčkom", ki ga je Maribor osvojil še nekaj dni pred Bayernom ...

Pokal Slovenije, finale, stadion Bonifika:

Maribor : Celje 1:0 (1:0)
Ibraimi (44)

Postavi

Maribor: Handanović; Milec, Potokar, Arghus, Viler; Mertelj, Mezga, Cvijanović (od 79. Filipović), Ibraimi; Tavares, Berić. Na klopi: Pridigar; Filipović, Zahović, Trajkovski, Moravec, Dodlek, Mevlja.

Celje: Kotnik; Korošec, Žitko, Krajcer, Gobec; Zajc, Vrhovec, Verbič, Bajde (od 76. Bajić), Žurej, Srdić (od 61. Plesec). Na klopi: Mujčinović; Gaber, Bajić, Medved, Tomažič-Šeruga, Plesec, Vidmajer.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin).

Komentarjev 5
  • Luka Godec 20:53 03.junij 2013.

    saj pravim ko j... tebe

  • vico 09:20 30.maj 2013.

    bro ti je mamica cepec

  • vico 09:19 30.maj 2013.

    sej pravm ko j...pohrce