Šport > Nogomet
6608 ogledov

Turki ogorčeni nad škandalom v Stožicah: "To je sramota!"

fernolle Reševalni pas/Twitter
Navijači Olimpije se na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo evropa niso prikazali v najboljši luči.

Ljubljančanom je sinoči spodrsnilo na drugi oviri na poti v skupinski del drugega najprestižnejšega klubskega tekmovanja v Evropi.

Potem ko so v prvi tekmi pripravili relativno dobro izhodišče pred povratno tekmo v Stožicah (2:2), so pred domačimi gledalci klonili z 0:1 in se tako poslovili od letošnjega tekmovanja.

safet hadžić Safet Hadžić Šport "Škoda, da se je to zgodilo. To je najhuje."

Turški Yeni Malatyaspor, ki je imel od 38. minute terensko premoč zaradi izključitve Endrija Cekicija, je napredoval s skupnim izidom 3:2, odločilni zadetek pa je v 77. minuti dosegel Makedonec Adis Jahović.

Kljub zmagi in napredovanju v tretji krog kvalifikacij pa nekateri člani turškega moštva Ljubljane niso zapustili z najboljšimi občutki. To še zlasti velja za temnopoltega vratarja Fabiena Farnolleja, ki je bil v Stožicah, kjer se je zbralo približno 9000 navijačev, tarča rasizma.

Navijači Olimpije naj bi ga provocirali z oponašanjem opičjih vzklikov, v njegovi smeri pa so poletele tudi številne neokusne žaljivke. 34-letnega čuvaja mreže se je početje peščice pristašev domačega moštva močno dotaknilo.

Asmir Suljić Poraz Šport Olimpija z igralcem manj na koncu klonila

"Naš vratar je bil tarča rasističnega napada. Fant še vedno joka v garderobi. Bili smo priča rasizmu z roba igrišča. Iskreno smo mislili, da se takšne reči v Evropi ne bodo dogajale," je bil ogorčen trener Segen Yalcin.

farnolle | Avtor: Reševalni pas/Twitter Fabien Farnolle Reševalni pas/Twitter
O neljubem dogodku je spregovoril tudi Farnolle. "To je bilo zela težka situacija. Vsi smo bili pod pritiskom, a takšni dogodki so sramota za celotno državo. Upam, da se kaj takšnega ne bo nikoli več ponovilo," je povedal vratar in dodal: "Vsak nogometaš je pripravljen na takšne dogodke, tudi jaz. A to je vseeno sramota. Morda ni prav, da obsojamo celo državo, toda ljudi, ki to počnejo, je lahko sram. Tukaj smo zato, da igramo nogomet. Grozno, da še vedno razlikujemo med belimi in temnopoltimi. Po tekmi sem imel čustveni zlom."

Tolmač gostujočega moštva Damir Ibrić dela vratarjeve izjave sploh ni želel povzemati. "Ne bi prevajal vsega. Rekel bi le, da se je tega potrebno sramovati. To ni nikakršen zgled. Obsojamo takšne incidente," je dejal.

Ljubljančanom zaradi incidenta grozi kazen Evropske nogometne zveze (Uefa), ki že nekaj časa uvaja ničelno toleranco do tovrstnih dogodkov. Vse skupaj je pritegnilo veliko pozornosti na družbenih omrežjih, kjer dežujejo sporočila podpore z nepogrešljivim ključnikom "NoToRacism".

Komentarjev 19
  • bzovc 13:00 03.avgust 2019.

    Ne hodim na oglede tekem, ker je tam vsaj polovica huliganov. Sicer je pa Zahović pred leti izjavil, da so izpadi na tekmah nekaj normalnega. Še to stroške policije od A do Ž bi naprtil izključno organizatorju tekme.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:55 03.avgust 2019.

    Fuzbal z zakonom prepovedat,"navijače" pa na prevzgojo v živalski vrt med opice,da se bojo znal obnašat ti primati z IQ količnikom otroškega čeveljčka?

  • Pepe007 19:49 02.avgust 2019.

    Pričakovano je Olimpija izpadla. Navijači pa tudi po pričakovanjih.