Šport > Nogomet
2740 ogledov

"Ubij Srba" je blažji scenarij

Kosovo navijači EPA Navijači Kosova na tekmi proti Hrvaški v Skadru.
V soboto se bosta v okviru kvalifikacij za SP 2018 pomerili reprezentanci Hrvaške in Kosova.

Izbrani vrsti Hrvaške in Kosova se bosta udarili na zagrebškem stadionu Maksimir, slovenski južni sosedje pa se bojijo navijaških ekscesov, ki bi škodovali reprezentanci.

Na prvem srečanju omenjenih nasprotnikov (tekma se je igrala v albanskem Skadru) so privrženci obeh držav družno vzklikali "Ubij Srb(in)a," UEFA pa je podelila ustrezne kazni.

Hrvati so za omenjeno srečanje prejeli 50.000 evrov kazni, v bližnji preteklosti pa so zaradi navijaških neumnosti že dvakrat igrali pred praznimi tribunami.

Glede na pretekle prekrške bi UEFA v primeru neprimernega obnašanja ali vzklikov na obračunu Hrvaške in Kosova "kockaste" kaznovala še bolj rigorozno, kar bi lahko vplivalo na razplet kvalifikacij za SP 2018.

Kevin Kampl Kevin Kampl Šport Kevin Kampl v Leipzig za 20 milijonov

Hrvaški mediji se bojijo predvsem neustreznih parol (kot je denimo, "Za dom spremni," op. a.), ugotavljajo pa, da bodo napevi iz Skadra neizbežni in da je to blažji scenarij.

Na srečanju bodo tudi predstavniki organizacije Football Against Racism in Europe (FARE), ki bodo beležili vsak tovrsten prekršek.

Ni želel v Vukovar

Albert Bunjaki | Avtor: EPA Albert Bunjaki. EPA

Vodstvi obeh reprezentanc sicer ne skrivata vzajemnih simpatij. Med drugim je selektor Kosova Albert Bunjaki dejal, da je bil obsojen na 20 let zapora, ker ni želel streljati na Hrvate.

"Bilo je leta 1991, jaz sem bil star 20 let, študent in obenem nogometaš. Prišel je poziv JNA, moral bi iti v Vukovar. Vojna je že trajala, vsem je bilo jasno, kaj se dogaja. Ni mi padlo na pamet, da bi se odzval, odločil sem se za beg," je besede Bunjakija prenesel goal.com.

"Kdo bi šel streljat nedolžne ljudi, zakaj?" je dodal Bunjaki, ki je zaradi neodzivnosti vojski dobil 20-letno zaporno kazen, po odhodu iz nekdanje Jugoslavije pa se je preselil na Švedsko.

Green Dragons večni derbi transparent Provokacije Šport "Slovenska Barcelona" in "LGBT organizacija"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.