Šport > Nogomet
1316 ogledov

Uefa in Nizozemci na različnih bregovih: "Največja sramota!"

Ajax AZ Alkmaar Epa
Na Nizozemskem so zaključili nogometno sezono.

Nizozemci so sprejeli zgodovinsko odločitev. Eredivisie se je zaradi pandemije koronavirusa končala devet krogov pred koncev, na vrhu sta bila Ajax in AZ, ki sta osvojila 56 točk, šest več od tretjeuvrščenega Feyenoorda. Prvaka ni, iz lige ne bo izpadel nihče, prav tako pa se nihče od klubov ne bo prerinil med elito.

Odločitev nizozemske nogometne zveze, ki je v nasprotju s sedanjimi smernicami Uefe, je mnoge razočarala, nekateri klubi celo grozijo s tožbami. V play-off lige prvakov se je sicer prebil vodilni Ajax, v drugo predkolo pa bo moral AZ. V Evropsko ligo se je uvrstil Feyenord, v predkola pa PSV in Willem II.

Pri AZ so bili v zadnjih kolih v naletu in so vse bolj ogrožali Ajax, a jih je zdaj ustavil koronavirusa, še bolj razočarani pa so pri drugoligašu Cambuurju, ki je imel 11 točk prednosti pred tretjeuvrščenim in bil tako z eno nogo že v prvi ligi. 

Ajax Amsterdam Konec sezone Šport Nizozemci niso poslušali Čeferina

"To je največja sramota v zgodovini nizozemskega športa. Uefa je apelirala, naj se uvrstitve odločijo na športni način, a če je to športno, potem ne vem več, kaj je to šport. Odpovejte ptem vse, tudi uvrstitve v ligo prvakov. Tako pa je najboljše skozi prišel Ajax. To ni pošteno," je izjavil trener Cambuurja Henk de Jong.

Nezadovoljni so sicer tudi pri Ajaxu, ki je izgubil možnost za naslov prvaka. "Če vem, da ničesar ne morem spremeniti, potem se s tem moram sprijazniti. Seveda smo nezadovoljni. Od 25 krogov smo bili na prvem mestu 23-krat. Zakaj se to ignorira? Zdaj nimamo potrditve, da smo prvaki in žal mi je, da tega ne moremo dokazati na zelenici," je dejal prvi mož na klopi Ajaxa Erik ten Hag.

"Nemci so svojim klubom dovolili, da trenirajo, nam tega vlada ni omogočila. Nismo imeli takšne podpore kot nemški klubi. Vse je povezano s financami. V mnogih državah je denar od TV pravic ključen za obstanek klubov in zato se morajo te lige končati. Drugače bi vse skupaj razpadlo," je še menil ten Hag.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.