Šport > Nogomet
218 ogledov

Uefa prevetrila format lige prvakov

uefa Epa
Evropska nogometnega zveza (Uefa) je bo povečala število udeležencev v ligi prvakov.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je ob napovedi 12 evropskih klubov, da bodo ustanovili konkurenčno tekmovanje, tako imenovano superligo, na današnji seji izvršnega odbora potrdila načrt za prenovo formata evropskih klubskih tekmovanj od leta 2024. Elitno evropsko tekmovanje liga prvakov se bo z 32 razširila na 36 klubov.

aleksander čeferin Razpad sistema Šport Šok: Čeferinove grožnje niso zalegle

Novi format celinskih tekmovanj bo stopil v veljavo v sezoni 2024/25. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je ob tem ocenil, da gre za "razburljiv nov format, ki bo ohranil odprtost tekmovanja" in se obregnil ob napoved dvanajsterice "odpadnikov", ki jih je označil za "pohlepneže".

aleksander čeferin Zdaj gre zares Šport "Odpadniki" zažugali Čeferinu

"Naše spremembe ohranjajo vrednost domačih lig. To bo ostalo ključ za uvrstitev v evropska klubska tekmovanja," je dodal Čeferin ob predstavitvi novega formata in odzivu na napoved ducata klubov iz Anglije, Španije in Italije, da bodo s podporo ameriške investicijske banke JP Morgan ustanovili zaprto tekmovanje.

nagrobnik nogomet "To je vojna!" Šport Dan, ko je umrl nogomet

Najmočnejše štiri evropske lige Anglija, Španija, Nemčija in Italija bodo v prenovljeni ligi prvakov imele zagotovljena štiri mesta, Francija pa po novem tri. Ob tem bosta prvaka lige prvakov in evropske lige avtomatično uvrščena v razširjeno tekmovanje, s čimer bosta sproščeni še dve mesti v domačih tekmovanjih obeh prvakov.

Tekmovanje bo potekalo po tako imenovanem švicarskem modelu, z enotno lestvico in razvrščenostjo ekip glede na trenutni in zgodovinski uspeh. Vsaka ekipa bo v uvodnem delu odigrala 10 tekem po računalniškem žrebu glede na razvrstitev.

Od osmine finala bodo sledile tekme na izpadanje, osem najvišje uvrščenih ekip si bo pri tem zagotovilo neposredno napredovanje.

Potrditev prenove evropskih klubskih tekmovanj sledi po več letih razprav za doseganje ustreznega ravnotežja, ki bi zadovoljil zahteve največjih klubov po večjem deležu prihodkov in manjših klubov po dostopnosti tekmovanj. Ob potrjevanju predloga prenove pa se je v zadnjem hipu izkazalo, da so apetiti največjih klubov vendarle večji.

Jan Oblak slovenska nogometna reprezentanca Posledice Šport Je Slovenija izgubila Jana Oblaka? aleksander čeferin Nož v hrbet Šport Čeferina izdal dober prijatelj
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice