Šport > Nogomet
3639 ogledov

Velika blamaža predsednika Srbije glede "afere tank"

aleksandar vučić Print Screen
V njegovem kabinetu so slabo preverili "dejstva", s katerimi je predsednik Srbije želel upravičiti provokacijo navijačev Crvene zvezde.

Hrvaško javnost je pred dnevi na noge dvignila poteza privržencev Crvene zvezde, ki so pred kvalifikacijsko tekmo lige prvakov s švicarsko ekipo Young Boys ob vhodu na slovito Marakano parkirali tank.

Šlo naj za ruski model oklepnika T-55, ki so ga srbske sile zajele v Vukovarju med osamosvojitveno vojno na Hrvaškem.

Tank Crvena zvezda Protinapad Šport Na Zvezdino provokacijo s tankom odgovorili tudi v Splitu

Sledil je takojšen odziv navijačev zagrebškega Dinama, ki so pred stadion Maksimir parkirali traktor. Gre za neposredno navezavo na operacijo Nevihta, v kateri so hrvaške sile v avgustu 1991 iz samooklicane Republike Srbske Krajine pregnali približno 200.000 pripadnikov srbske manjšine, številni pa so takrat domove zapustili prav na traktorjih.

traktor Maksimir Zagreb BBB Vojna vozil Šport Hrvati na kontroverzno srbsko potezo odgovorili z enako mero

Srbski mediji so vseskozi zatrjevali, da parkirani tank pred Marakano nima nobene povezave z dogajanjem v Vukovarju, medtem ko so hrvaški vse skupaj označili za "morbidno in sramotno provokacijo". Pozvali so tudi k sankcijam s strani Evropske nogometne zveze (Uefa).

Na to temo se je oglasil tudi aktualni predsednik države Aleksandar Vučić, ki je uradno stališče političnega vrha pokrepil celo z lažnimi "dejstvi". 

Predsednik, znan kot velik podpornik Crvene zvezde, je medijem zatrjeval, da ima nemška Borussia Dortmund pred stadionom Westfalenstadion prav tako parkiran tank kot simbol spomina "na pretekle čase". Pri tem je ponosno mahal s fotografijo tanka, odetega v barve omenjenega moštva.

Novinarji medijske hiše Deutsche Welle so vse skupaj hitro preverili in ugotovili, da Vučić širi neresnice z namenom opravičevanja spornega prizora pred Marakano. Fotografija tanka, ki naj bi stal pred stadionom v Dortmundu, je v resnici nastala leta 2014 med dnevom odprtih vrat 104. oklepnega bataljona v vojaških barakah v Pfreimdu in nima nobene povezave z nemškim prvoligašem.

crvena zvezda Nesprejemljivo Šport "In potem se sprašujejo, zakaj nihče noče v Beograd?"

Komentarjev 1
  • Laznivi 13:19 31.avgust 2019.

    Balkanske budalascine. Vse kar je postkomunajzarije je blesavo in bedno.