Šport > Nogomet
28 ogledov

Walcott na nosilih dražil goste: Arsenal izločil sosede

Giroud Lloris Arsenal Tottenham Premier League Anglija liga prvenstvo
1/29
EPA
V najstarejšem nogometnem tekmovanju na svetu (od leta 1872) je čas za tretji krog, v katerem se je 44 "preživelim" klubom pridružilo 20 prvoligašev. V soboto je največ pozornosti požel lokalni derbi med Arsenalom in Tottenhamom, ki so ga zanesljivo dobili Topničarji (2:0). Man City je komaj preživel pri Blackburnu (1:1). V nedeljo bodo od favoritov aktivni Liverpool, Chelsea in Man United.

V vročem derbiju severnega Londona sta se na stadionu Emirates pomerila Arsenal in Tottenham  Hotspur. Topničarji so na vrhu angleške prvenstvene lestvice, dobro formo pa so potrdili tudi v najstarejšem nogometnem tekmovanju na svetu. Spurs so na "sovražnem ozemlju" z oslabljeno ekipo zanesljivo padli (2:0).

Pri domačih niso mogli računati na poškodovane Kierona Gibbsa, Aarona Ramseya, Nicklasa Bendtnerja in Olivierja Girouda, načet je bil tudi Mesut Őzil, ki je začel na klopi. Pri Tottenhamu je bilo prav tako odsotnih nekaj pomembnih posameznikov, najbolj so pogrešali branilca Jana Verthongena, veziste Paulinha, Sandra in Gylfija Sigurðssona, ter napadalca Jermaina Defoa. Ob slabi formi Roberta Soldada so upe polagali na pod Timom Sherwoodom prerojenega Emmanuela Adebayorja.

Spurs bolje začeli, Arsenal bolje končal 

Srečanje so bolj aktivno in agresivno odprli Spursi, Roberto Soldado že v peti minuti ni dobro zadel polvoleja, da bi resno ogrozil Lukasza Fabiańskega. Precej lepša priložnost se je v 9. minuti ponudila Christianu Eriksenu, toda poljski vratar v golu Arsenala je dobro zaprl krajši kot, v katerega je meril Danec po vtekanju po lepi globinski žogi Emmanuela Adebayorja. Nekdanji član Topničarjev je pričakovano ob vsakem dotiku poslušal žvižge občinstva.

Ni trajalo dolgo, preden je zapretil tudi Arsenal. Po sili razmer tokrat osrednji napadalec Theo Walcott je v silovitem sprintu krenil proti golu, njegov nevaren nizek strel je Hugo Lloris odbil v kot. Domači so   prevzeli pobudo in kmalu je sledil nov obetaven poskus Walcotta, ki ga je v kot preusmeril Vlad Chiricheş, po sledečem predložku pa je bil blizu zadetka tudi Serge Gnabry. V 20. minuti je Santi Cazorla s približno 18 metrov za malo zgrešil okvir vrat, pet minut kasneje pa bi Walcott moral zadeti, ko ga je v dvoboj iz oči v oči z Llorisom spravila domiselna akcija Gnabryja, a je angleški reprezentant nastreljal francoskega čuvaja mreže z mlačnim udarcem.

Cazorla gol Arsenal Tottenham FA pokal | Avtor: Reuters Reuters
Cazorla kronal premoč domačih

V 32. minuti so Topničarji zasluženo povedli. Bakary Sagna je našel Gnabryja, slednji je silovito potegnil proti golu in pravočasno oddal na levo do vtekajočega Cazorle, Španec pa je "iz prve", precej s strani našel malo mrežico daljšega kota Tottenhamovega gola za ekstazo med pristaši Arsenala. Do konca polčasa je Walcott še enkrat več poskusil z razdalje, tokrat previsoko, na drugi strani pa se je povsem v zaključku priložnost ponudila Soldadu, toda Madridčan ni zadel cilja.

Takoj na začetku drugega polčasa je moral Arsène Wenger opraviti prisilno menjavo, poškodovanega Thomasa Vermaelena je nadomestil "Big fu**in German" - Per Mertesacker. Na začetku nadaljevanja je Tottenham prevzel terensko pobudo in v nasprotju s prvim delom imel večjo posest žoge. Toda prvi je resneje zapretil Arsenal, potem ko je po predložku Tomaša Rosickyja Sagna z glavo nastreljal branilca. Naslednji dve priložnosti sta pripadli Ostrogam. V 54. minuti je Soldado še enkrat več dokazal, da je daleč od prave forme, z roba kazenskega prostora je za nekaj metrov zgrešil vrata. Dve minut kasneje je v ključnem trenutku spodrsnilo tudi Adebayorju, kazen pa je sledila v 62. minuti.

Rose podaril zmago Topničarjem

Bočni branilec Danny Rose se je poigraval z žogo na sredini igrišča kot zadnji mož obrambe, nanj je pritisnil Rosicky. Anglež se je skušal zagraditi, a mu je Čeh ukradel žogo, krenil sam proti Llorisu in ga s spodkopanim strelom tudi elegantno matiral. Po drugem golu je na zelenico za domače prišel tudi Mesut Özil, v 76. minuti pa bi Walcott lahko dokončno rešil vprašanje zmagovalca. Po novi napaki gostujoče obrambe, tokrat je bil nespreten Chiricheş, je bil hitonogi napadalec povsem sam 15 metrov od gola, a je zgrešil okvir za nekaj centimetrov.

Do konca tekme omembe vrednih priložnosti ni bilo več, omeniti velja še poškodbo Walcotta, ki je zelenico zapustil na nosilih, a ob tem še našel dovolj moči za provociranje navijačev lokalnih rivalov, ki so ga zasuli s kovanci. Arsène Wenger je takrat že opravil vse tri menjave in tako so domači obračun končali le z desetimi, toda tudi to ni pomagalo Spursom do častnega zadetka. Tim Sherwood je tako prvi poraz na klopi Tottenhama doživel na najbolj bolečem mestu.

Blackburn korak od senzacije kroga

Negredo Blackburn Manchester City FA pokal | Avtor: Reuters Reuters

 

Uvodni obračun se je igral na že tradicionalno ne povsem polnem Ewood Parku, kjer si je Blackburn presenetljivo priigral ponovljeno tekmo na Etihadu proti Manchester Cityju (1:1). Drugouvrščena ekipa Premier league je imela v prvem polčasu očitno terensko premoč, toda Rovers so se trmasto branili in vse do konca polčasa držali ničlo. V 45. minuti pa so po spletu nesrečnih okoliščin le klonili, ko je po kotu gostov Edin Džeko z neposrečenim strelom odlično asistiral Álvaru Negredu, ki mu s petih metrov ni bilo težko preusmeriti žoge za hrbet Paula Robinsona.

Tudi drugi polčas se je začel v podobnem ritmu, City pa nekaj obetavnih situacij ni znal kronati s konkretnim strelom. Kazen je prišla v 55. minuti, gol je spet padel po kotu. Najprej je visoko skočil Grant Hanley, Costel Pantilimon, ki je tokrat nadomestil Joea Harta, je nespretno izbil strel po sredini, žoga se je idealno odbila za Scotta Danna, domači kapetan pa je dosegel enega najlažjih golov svoje kariere.

Izenačenje je povsem spremenilo dinamiko srečanja, bolj nevaren je postal drugoligaš. Blackburn je izkoristil vsako priložnost za visok predložek v kazenski prostor, domači so sejali paniko v gostujoče vrste tudi z dolgimi podajami iz avta. Najlepšo priložnost za vodstvo je zapravil Chris Taylor, ki je po močni podaji z leve okroglo usnje iz bližine poslal prek vrat. Manuel Pellegrini je na zelenico hitro poslal tudi Yayo Touréja. Na drugi strani sta lepo kombinirala Džeko in Negredo, a je Robinson ubranil poskus Bošnjaka, Španec pa je odbitek z glavo poslal mimo gola. Vroče je bilo tudi v zaključku, ko je pri gostih zaradi nepotrebnega prekrška drugi rumeni karton prejel Dedryck Boyata, brez mladega Belgijca so se morali gostje divje braniti pred napadi razgretih domačinov.  

Everton zanesljiv, Solskjær takoj s "smrtno" menjavo

Ole Gunnar Solskjær Solskjaer Newcastle Cardiff FA pokal | Avtor: Reuters Reuters

 

Popoldne je v akcijo stopilo še nekaj elitnih ekip. V prvenstvu visokoleteči Everton je gostil še lani člana elite QPR pod vodstvom Harryja Redknappa in ga na Goodison Parku suvereno premagal (4:0). Že v prvem polčasu je zabil vse boljši vezist Ross Barkley, prednost je ob koncu polčasa podvojil Nikica Jelavić. Hrvat se je podpisal tudi pod tretji zadetek domačih, piko na i pa je postavil Sheamus Coleman.

Norwich City je doma remiziral s Fulhamom (1:1) in se bo v kratkem moral odpraviti na Craven Cottage. WBA je doma klonil proti Crystal Palacu, za katerega je spet zabil Dwight Gayle. Zmago je v 95. minuti potrdil Marouane Chamakh. Ponavljal bo tudi branilec naslova Wigan Athletic, Latics so po vodstvu z 2:0 le remizirali z moštvom MK Dons (3:3). Omeniti velja še izpad Aston Ville doma proti tretjeligaškemu Sheffield Unitedu (1:2).

Newcastle United se je že poslovil od tekmovanja, boljši je bil Cardiff City z novim trenerjem Ole Gunnarjem Solskjærjem (1:2). "Srake" je v vodstvo povedel Papiss Cissé po dobri uri igre, toda Valižani so prek Craiga Noona (vstopil je le dve minuti prej) in Fraizerja Campbella prišli do preobrata na St. James Parku. Tako Haris Vučkić kot Etien Velikonja nista videla niti klopi za rezerve. V postavi ni bil niti Robert Koren, njegov Hull City je brez nekdanjega kapetana Slovenije preživel zahtevno gostovanje na stadionu Riverside, Middlesbrough je padel z 0:2.

Liverpool hitro dobil priložnost za maščevanje

V nedeljo bomo na delu videli še preostalih šest prvoligašev. West Ham United bo po slabi seriji v ligi iskal dozo samozavesti pri neugodnem drugoligašu velike zgodovine Nottingham Forrestu, Chelsea se odpravlja na Pride Park k Derby Countyju. Sunderland gosti Carlisle, Liverpool pa Oldham, ki je Redse lani celo izločil iz ligaškega pokala. Krog bosta zaključila Manchester United in Swansea City slovenskega vratarja Gregorja Zabreta, ki se počasi, a vztrajno, uveljavlja v moštvu Michaela Laudrupa.         

FA pokal, 3. krog:

Arsenal : Tottenham Hotspur 2:0 (1:0)
Cazorla (32), Rosicky (62)

Arsenal: Fabiański; Sagna, Koscielny, Vermaelen (od 46. Mertesacker), Monreal; Wilshere (od 71. Flamini), Arteta (od 75. Özil), Gnabry, Cazorla, Rosicky; Walcott.
Klop: Viviano; Jenkinson, Park, Podolski.

Spurs: Lloris; Walker, Dawson, Chiricheş, Rose; Lennon, Bentaleb, Dembélé, Eriksen; Adebayor, Soldado (od 63. Chadli).
Klop: Friedel; Capoué, Fredericks, Fryers, Kane, Obika.

Sodnik: Mark Clattenburg

Blackburn Rovers : Manchester City 1:1 (0:1)
Dann (55); Negredo (45)
RK: Boyata (45/City)

Everton : Queens Park Rangers 4:0 (2:0)
Barkley (35), Jelavić (44, 68), Coleman (76)
Jelavić (Everton) je v 74. minuti zastreljal enajstmetrovko.

Middlesbrough : Hull City 0:2 (0:1)
McLean (10, 61)
Koren (Hull) ni bil v postavi.

Newcastle Utd : Cardiff City 1:2 (0:0)
Cissé (62); Noone (73), Campbell (80)
Vučkić (Newcastle) in Velikonja (Cardiff) nista bila v postavi.

Norwich City : Fulham 1:1 (1:1)
Snodgrass (45); Bent (40)

West Bromwich Albion : Crystal Palace 0:2 (0:1)
Gayle (23), Chamakh (95)

Wigan Athletic : Milton Keynes Dons 3:3 (2:2)
Espinoza (18), Gomez (27), McManaman (68); Reeves (45, 45+2), Bamford (84) 

Rochdale : Leeds Utd 2:0 (1:0)
Hogan (45), Henderson (84)

Kidderminster : Peterborough 0:0 (0:0)
Barnsley : Coventry City 1:2 (1:0)
Bolton : Blackpool 3:1 (1:1)
Bournemouth : Burton Albion  preloženo
Brighton & Howe Albion : Reading 1:0 (1:0)
Bristol City : Watford 1:1 (0:0)
Doncaster : Stevenage 2:3 (0:0)
Grimsby Town : Huddersfield 2:3 (1:0)
Ipswich Town : Preston North End 1:1 (1:1)
Macclesfield : Sheffield Wednesday 1:1 (0:1)
Southend : Millwall 4:1 (1:0)
Yeovil : Leyton Orient 4:0 (1:0)
Aston Villa : Sheffield Utd 1:2 (0:1)
Southampton : Burnley 4:3 (2:0)
Stoke City : Leicester City 2:1 (1:0)
Charlton - Oxford Utd  preloženo
Crawley Town - Bristol Rovers  preloženo

Nottingham Forrest : West Ham United 5:0 (1:0)
Abdoun (13/11-m), Paterson (65, 71, 79), Reid (90)

Ob 15.00:
Sunderland - Carlisle

Ob 15.15:
Derby County - Chelsea

Ob 16.00:
Liverpool - Oldham Athletic 
Port Vale - Plymouth Argyle

Ob 17.30:
Manchester United - Swansea City

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.