Šport > Nogomet
20 ogledov

Wilshere o Januzaju: "Za Anglijo naj igrajo le Angleži!"

Jack Wilshere EPA
Vezist Arsenala Jack Wilshere je razburil del otoške javnosti s svojimi izjavami o potencialnih članih angleške nogometne reprezentance.

Kot ljubitelji nogometa gotovo veste, je v zadnjih dneh veliko govora o 18-letnem vezistu Manchester Uniteda Adnanu Januzaju. Otrok Anderlechta z belgijskim državljanstvom je preteklo soboto na gostovanju pri Sunderlandu zabil oba gola za pomembno zmago varovancev Davida Moyesa na severovzhodu Anglije (1:2).

Hitro se je začelo govoriti o morebitnem nastopu Januzaja za angleško reprezentanco, toda zaradi mladeničevih korenin so iz različnih vzrokov v igri za njegove usluge še izbrane vrste Srbije, Belgije, Hrvaške, Albanije, Kosova (še ni članica Fife) in Turčije. Belgijski selektor Marc Wilmots je nadarjenega vezista že vpoklical za gostovanje na Hrvaškem, toda Adnana tokrat (še) ne bo v ekipi iz Beneluksa.

"Če živiš v Angliji, še nisi Anglež!"

Sedaj se je na to temo oglasil mladi vezist Arsenala in eden sedanjih in najbrž tudi prihodnjih zvezdnikov Treh levov, Jack Wilshere, ki mu "uvažanje" nogometašev ni prav nič pogodu. "Če živiš pet let v Angliji, še ne pomeni, da si Anglež," je kar malce občutljivo temo za britanske medije načel Londončan.

"Če bi jaz odšel v Španijo in tam ostal pet let, ne bi razmišljal o igranju za Španijo. Moramo se zavedati, kdo smo. Mi smo Angleži. Mi smo ostri v dvobojih, smo trdovratni nasprotniki, ki jih je težko premagati," je razpredal Wilshere.

Januzaj Manchester United Crystal Palace Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Kaj pa Sterling, Zaha, Berahino ... ?

"Imamo izjemen nacionalen značaj. Ko pomislite na Špance, pomislite na njihovo tehnično sposobnost, ko pomislite na Angleže, pomislite na pogum in ostrino. Tega se moramo zavedati. Samo Angleži bi morali igrati za Anglijo," je bil neposreden angleški reprezentant, potem ko je selektor Roy Hodgson priznal, da spremlja dogajanje okrog Januzaja. Anglija se bo sicer v petek pomerila s Črno goro v kvalifikacijah za SP 2014.

Mladi državljan Belgije Januzaj deluje na podobnem igralnem mestu kot Wilshere in tako bi lahko postal njegov neposreden konkurent za mesto v začetni enajsterici. Za mlado izbrano vrsto (U21) iz domovine nogometa sicer igrajo nekateri nogometaši, ki so rojeni izven Anglije. Tako Liverpoolov Raheem Sterling prihaja z Jamajke, Unitedov Wilfried Zaha iz Slonokoščene obale, West Bromov Saido Berahino pa iz Burundija. 

Hiter vzpon Januzaja

Adnan Januzaj se je rodil v Bruslju. Šest let je preživel v Anderlechtovi mladinski akademiji, pri 16 letih pa se je preselil k Manchester Unitedu. Prvič je bil na klopi na zadnji tekmi lanske sezone, ko se je proti WBA poslovil Sir Alex Ferguson, na uradni tekmi pa je prvič zaigral proti Wiganu v Community Shieldu na začetku te sezone. V Premier league je debitiral 14. septembra proti Crystal Palacu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.