Šport > Nogomet
9 ogledov

Začenja se nogometna norija

Argentina Albanija 2011 EPA
S tekmo med domačo nogometno reprezentanco Argentino in Bolivijo se v petek začenja nogometna evforija v Južni Ameriki: 43. Copa America. Naslov brani Brazilija.

Najstarejše nogometno reprezentančno tekmovanje gosti deset južnoameriških reprezentanc in dve gostujoči moštvi, Mehiko in Kostariko. Prvotno je bila povabljena Japonska, a je zaradi rušilnega potresa, ki je prizadel državo, morala nastop odpovedati. Mehika bo na prvenstvu nastopila z U-23 reprezentanco, okrepljeno s petimi članskimi reprezentanti.

Prvenstvo se bo igralo v osmih mestih: Jujuyu, Salti, Cordobi, San Juanu, Mendozi, Santa Feu, La Plati in Buenos Airesu, ki bo – zanimivo – gostil le eno tekmo, in sicer finale na stadionu Monumental.

Reprezentance so razdeljene v tri skupine s po štirimi ekipami. Poleg prvo- in drugouvrščenih ekip iz vsake skupine se bosta v četrtfinale uvrstili še najboljši tretji ekipi iz vsake skupine. V skupini A igrajo Argentina, Kolumbija, Kostarika in Bolivija, v skupini B Brazilija, Paragvaj, Ekvador in Venezuela, v skupini C pa Urugvaj, Čile, Peru in Mehika.

Naslov brani Brazilija
Naslov brani Brazilija, ki je leta 2007 v Venezueli v finalu premagala Argentino, a tokrat ne velja za favorita. Kljub temu, da je Brazilija v zadnjih dveh finalih premagala Argentino, so po mnenju nogometnih strokovnjakov gostitelji z Lionelom Messijem na čelu prvi favoriti za naslov. Za nameček bi utegnilo biti letošnje prvenstvo najbolj kakovostno do zdaj, saj so številne reprezentance v boj za naslov poslale najmočnejša moštva z večino zvezdnikov, ki si kruh služijo v Evropi.

Zvezdniške zasedbe
Domačini nastopajo v najmočnejši zasedbi. Poleg Messija bodo naslov naskakovali še Carlos Tevez, Sergio Aguero in Javier Pastore. Pri Brazilcih bo nastopil "čudežni deček" Neymar, pa tudi Alexandre Pato in Robinho. Kolumbijce, ki pričakujejo senzacijo, bosta vodila Radamel Falcaoo in Fredy Guarin, medtem ko Urugvajci stavijo na napadalni trojček Suarez–Forlan–Cavani in si po polfinalu na SP želijo podrediti južnoameriški kontinent. Visoko uvrstitev pričakujejo tudi Čilenci s prvim zvezdnikom Alexisom Sanchezom.

Največ naslovov za Urugvaj in Argentino
Prva Copa America je bila organizirana prav v Argentini, davnega leta 1916, ko se je naslova veselil Urugvaj. Urugvajci so slavili zmago tudi na prvem svetovnem prvenstvu leta 1930.

Urugvaj je ob Argentini tudi najuspešnejša reprezentanca na Copi s po 14 naslovi. Daleč zadaj je Brazilija, ki je bila najboljša osemkrat, a šele v zadnjih letih na prvenstvo pošilja najmočnejše zasedbe. Po dvakrat sta naslov slavila Paragvaj in Peru, po enkrat pa Bolivija in Kolumbija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.