Šport > Nogomet
214 ogledov

Zahović ujel Kronavetra

luka zahović maribor Prvi zadetek na tekmi po podaji Marcosa Tavaresa dosegel Luka Zahović.
Po predzadnjem kolu prvenstva ostaja odprt le še boj za evropsko vozovnico.

Novopečeni državni prvaki so odigrali še zadnjo domačo tekmo v tej sezoni. Na veselje navijačev so jo končali z zmago proti zadnjeuvrščenemu Krškemu, ki ga v prihodnji sezoni po štirih prvoligaških letih čaka igranje v drugi ligi. Mariborčani so po zmagi proslavili 15. naslov prvaka, pri tem so rekorderji, saj so drugi klubi skupaj zbrali 13 zvezdic.

Mariborčani so prvi polčas dobili z golom Luke Zahovića, ki lovi naslov strelskega kralja, potem ko je bilo jasno, da Olimpijin Rok Kronaveter v tej sezoni ne bo več igral. Zahović je zadetek dosegel v 21. minuti, ko je streljal z dobrih 20 metrov in tako vpisal 16. gol v statistiko, s čimer je zaostajal za gol za Kronavetrom.

Zahović je sicer imel še nekaj priložnosti, poskusil je tudi v 19. minuti z nenatančnim lobom in v 45., ko je njegov poskus obranil Žiga Frelih. Domači so bili nevarni še prek Jasmina Mešanovića v 33. minuti, spet je bil na mestu Frelih. Tudi gosti pa so znali zagroziti domačim, najprej v 11. minuti, ko se je žoga od Daliborja Volaša odbila mimo vrat, nato pa v 38., ko je s prostega strela meril Marco da Silva, Jasmin Handanović pa je izvrstno posredoval.

V uvodu drugega polčasa so bili domači precej konkretnejši, nekajkrat je bilo vroče v kazenskem prostoru gostov, a se izid ni spremenil, v 51. minuti pa so imeli izjemno priložnost, ko je Mešanović še četrtič v tem delu igre prišel do strela, močno sprožil iz bližine, na golovi črti pa je žogo odbil Daniel Štefulj.

Rudi Požeg Vancaš Najboljši Šport Znan igralec sezone v Sloveniji

V 64. minuti so zagrozili tudi Krčani, ko je Volaš z glavo zgrešil cilj, malce zatem pa je Zahović padel v boju s Frelihom, toda sodniki niso piskali prekrška. V 72. minuti je z 18 metrov poskusil Amir Dervišević, krški vratar pa je žogo odbil čez prečko.

V 79. minuti pa se je Zahović na vrhu lestvice strelcev izenačil s Kronavetrom, ko je iz bližine unovčil lepo podajo Dina Hotića in podvojil prednost Maribora.

V 87. minuti je Frelih dobil dvoboj ena na ena z mariborskim debitantom Nardinom Mulahusejnovićem, malce zatem pa je Zahoviću v zadnjem trenutku strel blokiral Žan Florjanc.

Olimpija preprečila veselje Muri

Olimpija je zadnjo domačo tekmo sezone sklenila z zmago in potrdila drugo mesto v prvenstvu. Bolj pomembna je bila tekma za Sobočane, ki se borijo za četrto mesto in zadnjo evropsko vozovnico. To bi si lahko danes v Ljubljani zagotovili že s točko, saj je Rudar zmagal v Celju pri neposrednem tekmecu črno-belih, a jim navkljub kar nekaj priložnostim ni uspelo izvleči. Tako bo zadnjega evropskega potnika iz Slovenije ob Mariboru, Olimpiji in Domžalah dal zadnji obračun med Muro in Celjem v Murski Soboti.

Prvi polčas, ki je bil v 29. minuti začasno prekinjen zaradi močnega naliva, se je končal brez zadetkov, obe ekipi pa sta imeli svoje priložnosti na težkem in razmočenem igrišču. Pri domačih je v 13. minuti poskusil Stefan Savić, v 26. od daleč Endri Čekiči, obakrat je bil Dean Šafarić na mestu.

Gostitelji so dvakrat zahtevali tudi najstrožjo kazen, najprej v 17. minuti po domnevnem prekršku nad Savićem, nato pa še v 42. minuti, ko je žoga v kazenskem prostoru v roko zadela Matica Maruška. Obakrat se sodniki niso odločili za enajstmetrovko.

NK Maribor, prvaki Prva liga TS Šport Mariborčani osvojili naslov

Na drugi strani so bili nevarni tudi Sobočani, ki so poskušali v 21. minuti prek Roka Sirka, v 25. dvakrat prek Nina Kouterja, v 29. prek Luke Bobičanca, v 39. prek Luke Šušnjare, v 44. minuti pa še prek Nika Lorbka, ki je bil nenatančen.

V 47. minuti je imel Sirk novo priložnost za Muro, Nejc Vidmar pa je bil znova pazljiv, isti igralec je v 52. minuti zgrešil še iz bližine. Na drugi strani je Savić v 51. minuti previsoko meril s strelom z glavo.

Osem minut pozneje so Ljubljančani povedli, žoga se je nekoliko srečno odbila na noge Čekičiju, ki jo je nato iz bližine spravil v mrežo.

V 61. minuti je na drugi strani z volejem poskusil Lorbek z roba kazenskega prostora, Vidmar pa je dobro posredoval. Ta je posredoval tudi po poskusu Tomija Horvata z glavo v 82. minuti, kar je bila kljub še nekaterim poskusom gostom zadnja resna priložnost tekme.

Gorica se bo borila za obstanek med elito

Gorica je lovila zadnjo bilko v upanju na izognitev igranju dodatnih kvalifikacij za popolnitev prve lige. Na drugi strani so Kidričani že pred tedni ostali brez finala pokala Slovenije in po seriji skromnejših rezultatov tudi brez četrtega mesta, ki kot zadnje pelje v kvalifikacije evropske lige.

Goričani so bili v prvem polčasu, ki je postregel s previdno igro na obeh straneh, več pri žogi, do največje priložnosti pa so po protinapadu prišli gostje. V 25. minuti je Jure Matjašič po dvojni podaji s strani dobil žogo sredi kazenskega prostora, a jo zgrešil, prišla je do Aljaža Ploja, ki je ostro streljal s strani, kjer pa je bil dobro postavljen vratar Grega Sorčan in jo odbil v polje.

V 59. minuti je Bede Amarachi Osuji podal v kazenski prostor, v najbolj obetavni akciji domačih pa je Etien Velikonja z glavo streljal prek gola. V 86. je Matic Vrbanec že premagal Sorčana, a je žoga zadela levo vratnico.

Goričani tako kot že prej tudi v nadaljevanju niso prišli do res zrele priložnosti za zadetek. Zaključek je pripadel Aluminiju. Vrbanec je v sodnikovem podaljšku tako prišel do nove priložnosti v kazenskem prostoru, vendar se je tako zapletel, da sploh ni resno streljal.

Rudar jo je zagodel Celjanom

Domači nogometaši iz mesta ob Savinji so prvič v tej sezoni proti "sosedom" iz Velenja ostali praznih rok, ne glede na razplet današnjega dvoboja na stadionu Z'dežele pa imajo - zavoljo poraza Sobočanov v Ljubljani - še vedno možnosti, da osvojijo četrto mesto in si v prihodnji sezoni izborijo kvalifikacije za nastop v evropski ligi. Ta cilj bodo dosegli v primeru zmage v zadnjem krogu v Murski Soboti.

Celjani so uvodoma zaigrali zelo napadalno. Žoga je bila bolj ali manj vseskozi v njihovi posesti, v uvodnih desetih minutah pa so si priigrali dve obetavni priložnosti. Prvo je v sedmi minuti po podaji Amadeja Brecla z desne strani zapravil Lovro Cvek, ki je iz bližine streljal prek vrat, tri minute kasneje pa je Žan Benedičič z 20 metrov streljal mimo vrat.

Andrej Žnidaršič NK Domžale NK Celje Video Šport Sodniki so se odzvali na sporno enajstmetrovko v Domžalah

Po "uvodnem jurišu" domačih nogometašev je nastopilo "obdobje zatišja", ki ga je v 26. minuti prekinil gostujoči igralec Rijad Kobiljar, njegov strel pa je končal prek vrat domačega vratarja Matjaža Rozmana. Le nekaj minut zatem so zagrozili tudi varovanci domačega trenerja Dušana Kosića, po poskusu Mitje Lotriča nekoliko z desne strani pa je bil na pravem mestu čuvaj mreže pri knapih Marko Pridigar.

V drugem počasu je v 55. minuti z roba kazenskega prostora sprožil Kobiljar, a je žoga končala mimo celjskih vrat. Tri minute zatem so zagrozili tudi gostitelji, po globinski podaji Benedičiča pa strel rezervista Luke Kerina s 16 metrov ni bil najbolj natančen.

Maloštevilni domači gledalci so v 68. minuti "obmolknili", po lepi in kombinirani akciji nogometašev iz Šaleške doline je Milan Tučić izkoristil lepo podajo Žige Škofleka in svoje soigralce popeljal v vodstvo z 1:0.

Celjani so po prejetem golu vse stavili v napad in v 72. minuti uprizorili nevarno akcijo, po zaključnem strelu Roka Štrausa pa se je izkazal Pridigar. Le tri minute zatem so knapi znova pičili iz bliskovitega nasprotnega napada. Večino dela je opravil Kobiljar, po njegovem prodoru z leve strani je poslal uporabno žogo do Tučića, ta pa je po natančnem in močnem strelu povišal na 2:0 in dosegel 14. gol v tej sezoni.

Velenjčani so v 81. minuti znova nevarno zagrozili, poskus kitajskega "rezervista" Li Haorana z roba kazenskega prostora končal prek vrat.

Po neurju zanesljiva zmaga za mlade Domžalčane

Tekma v Domžalah je bila sprva pod velikim vprašajem, saj se je pred tekmo ulilo kot iz škafa, voda pa je stala po celotnem igrišču. Začela se je z enourno zamudo in je bila na meji regularnosti. Gledalci so navkljub težkim razmeram videli pet golov in na koncu zmago mladih Domžalčanov.

Shamar Nicholson Prva liga TS Šport Eden najboljših strelcev lige podaljšal pogodbo

Trener Domžal Simon Rožman je na od prve minute priložnost ponudil petim mladincem, sestavil je enajsterico, ki je v povprečju štela manj kot 20 let. Fantje so pokazali, da lahko igrajo in zmagujejo tudi brez Senijada Ibričića in Shamarja Nicholsona, niz tekem brez poraza so podaljšali na osem. V sedmi minuti je Tilen Pečnik padel ob enem od kranjskih branilcev, sodnik Mihael Antič je pokazal na belo točko. Žogo si je nastavil Adam Gnezda Čerin in jo rutinirano poslal v gol.

Tri minute kasneje se je v priložnost za Domžale znašel še Gaber Dobrovoljc, meril je čez prečko. V 15. minuti je imel na drugi strani zelenice lepo priložnost Luka Majcen, a ga je tik pred zaključkom zaustavila kar voda. Dobro minuto kasneje so triglavani izenačili. Po 'bilijardu' v kazenskem prostoru se je žoga ustavila pri Gašperju Udoviču, ki je z levo nogo zadel za 1:1.

V 32. minuti se je Tilen Mlakar znašel iz oči v oči s Klemnom Mihelakom, mladi vratar Domžal pa mu je strel izvrstno ubranil.

Takoj po začetku drugega polčasa je zunanji del mreže stresel Ivan Crnov, nekaj trenutkov kasneje je na drugi strani igrišča z razdalje poskusil Gnezda Čerin. Žan Žužek je močno proti golu udaril v 54. minuti, žoga je le za malo zgrešila cilj. Po slabi uri igre sta novo vodstvo Domžal zrežirala mladinca in debitanta - Mark Čeh in Dario Kolobarić. Prvemu je strel blokiral eden od kranjskih branilcev, odbitek pa je v gol pospravil Kolobarić.

V 70. minuti je akcijo gostov zaključil Žiga Repas, žogo pa za las poslal mimo leve vratnice. Ob koncu tekme je dvakrat zadel še Matej Podlogar. V igro je vstopil v 77., v 79. minuti pa je bil z glavo najbolj spreten pred golom Kranja.

V 87. minuti je med branilci Triglava slalomiral Slobodan Vuk, nato pa prepustil žogo Podlogarju, ki je brez težav zadel za končnih 4:1.

Prva liga TS, 35. kolo:

Maribor : Krško  2:0 (1:0)
Zahović 21., 79.

Olimpija : Mura  1:0 (0:0)
Čekiči 59.

Celje : Rudar  0:2 (0:0)
Tučić 68., 75.

Gorica : Aluminij  0:0

Triglav : Domžale  1:4 (1:1)
Udovič 17.; Gnezda-Čerin 8./11-m, Kolobarić 58., Podlogar 80., 86.

LESTVICA:
1. Maribor  78
2. Olimpija  69
3. Domžale  60
4. Mura  51
5. Celje  48
6. Aluminij  45
7. Rudar  42
8. Triglav  37
9. Gorica  31
10. Krško  21

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.